Jump to content

Pobijanje pravnih radnji - iznos


MeetDave

Preporučene objave

Duznik je vjerovniku duzan 50 000 kn po jednoj osnovi i 20 000 kn po drugoj osnovi (pravomocne presude). Duznik je poklonio svoj stan kceri i postao insolventan, te je vjerovnik pokrenuo pobijanje pravnih radnji za iznos od 50 000 kn odnosno za trazbinu po prvoj osnovi, dok u tuzbu nije ukljucio preostalih 20 000 kn. Sud je pravomocno presudio da je duznikova kcer prodajom nekretnine duzna trpjeti namirenje 50 000kn. Moze li vjerovnik ovrhom na nekretnini doci samo do 50 000 (obzirom da je taj iznos pobijao) ili do svih 70 000? Napominjem da su prosli rokovi od 3 godine pa je prekasno za novu tuzbu za pobijanje. Hvala!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, pogreška u koracima vjerovnika. Kod (kvazi)paulijanske tužbe, sud jasno određuje da je osoba u čiju korist je izvršeno raspolaganje na štetu vjerovnika, dužna trpjeti namirenje utužene tražbine, u ovom slučaju 50.000,00 kn. Da još nije protekao rok za paulijanu, ne vidim zapreke da biste išli i za ovih 20.000,00 kn, ali kako pišete da je protekao, bojim se da tu priča završava, što se učinjena darovanja tiče.

No, ostaje vam još rok od 10 godina od pravomoćnosti presude da dužnik nešto stekne od imovine (neki prihod), pa da naplatite i ovih 20.000,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija