Jump to content

video nadzor na poslu


bartol29

Preporučene objave

Radim u gradskoj knjižnici, gdje je ravnateljica postavila videonadzor, ali taj nadzor ne služi tome da čuva imovinu knjižnice i knjižni fond već su kamere isključivo uperene u zaposlenike i prati naše kretanje.

Ravnateljica 80% svog vremena provodi samo buljeći u te kamere, ima čak i mogućnost pratiti nas pute mobitela van radnog vremena što i čini.

Smatram da je to neka vrsta mobbinga. Molim vas da mi pomognete kome da se obratimo i žalimo jer naša ustanova nije u sustavu sindikata. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovaj sam odgovor dobila:

Poštovana gospođo,
nadzorni uređaji se mogu instalirati kao sredstva zaštite radnika na radu, a ne kao sredstva uznemiravanja radnika. Prema članku 43. stavak 2. Zakona o zaštiti na radu (Narodne novine broj 71/14, 118/14 i 154/14), dopušteno je korištenje nadzornih uređaja, radi kontrole ulazaka i izlazaka iz radnih prostorija i prostora te radi smanjenja izloženosti radnika riziku od razbojstva, provala, nasilja, krađa i sličnih događaja na radu ili u vezi s radom.
 
Nadalje, Ako nadzorni uređaji čitavo radno vrijeme prate sve pokrete radnika, poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje isključivo na temelju prethodne suglasnosti radničkog vijeća. Naravno, pod uvjetom ako su nadzorne kamere u funkciji zaštite radnika na radu.
 
Nadalje, poslodavac je obvezan prilikom zapošljavanja radnika pisanim putem obavijestiti radnika da će biti nadziran nadzornim video uređajima. Ali ponavljam, samo ako je postavljanje nadzornih video uređaja dopušteno.
 
Što možete učiniti?
- usmeno ili pismeno zamoliti poslodavac da to otkloni
- obavijestiti inspektorat rada – inspekciju zaštite na radu i to usmeno ili pismeno, s potpisom ili anonimno
- preko Udruge Mobbing poslodavcu podnijeti zahtjev za uklanjanje video nadzora.
 
S poštovanjem.
 
Ivan Hranj, mag. iur., Udruga Mobbing
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija