Jump to content

Veličina nužnog dijela


Tonči

Preporučene objave

 Zanima me, umro mi je otac prošle godine. Četiri smo nasljednika. Majka i tri sina. Ostavio je oporuku kojom je svakom ostavio nešto a majci samo zakonski dio. Jedan brat nije prihvatio oporuku i u nasljedničkoj izjavi je pobija i zatražio je  nužni dio, iako je po mom mišljenju on dobio više od nužnog dijela oporukom. Predmet je vraćen na sud ali u međuvremenu umire majka, koja je jedna od nasljednika. Sud prekida  ostavinsku iza oca dok se ne završi ostavinska iza majke. Jasno je da su tri brata nasljednici pokojne majke. Međutim zanima me koliki će  biti nužni dio brata u ostavinskoj iza pokojnog oca. Da majka nije umrla iznosio bi 1/8. Jeli nužni dio  ostao i dalje 1/8 ili će sad iznosit 1/6. Hvala na odgovoru.

uređeno: od Tonči
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bratov nužni dio iza oca ostaje identičan, i iznosi polovicu zakonskog dijela, dakle 1/8.

Majčin udio od 1/4 iza oca (odnosno supruga) ulazi u njenu ostavinu, koju dijelite vi i braća, svaki na jednake dijelove (osim ukoliko je majka sačinila oporuku). Imajte na umu da se za izračun nužnog dijela konkretnog nasljednika računaju i darovi koje mu je ostavitelj učinio za vrijeme života (jasno i darovi koje je učinio drugim nasljednicima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 21 minuta, G-man je napisao:

Bratov nužni dio iza oca ostaje identičan, i iznosi polovicu zakonskog dijela, dakle 1/8.

Mišljenja sam da se u odnosu na ostavinski postupak iza umrlog oca javlja nova pravna situacija,prema kojoj će u konačnici biti doneseno rješenje o nasljeđivanju sa tri nasljednika,glede čega se omjeri nasljednih dijelova mijenjaju,a samim tim i omjer prava na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato sami pitao a dobio sam dva različita odgovora. Znači ostaje opet upitnik? Mislim da je  G-man napisao točno, to bi mi i odgovaralo. Mislim da se nužni dio računa prema broju nasljednika u trenutku otvaranja nasljedstva. Bilo nas je četiri znači 1/8. Pitam Matrix-a koliki bi bio nužni dio da je jedan od nas brače ne daj bože preminuo i da su na naše mjesto stupili naši nasljednici. Valjda bi nužni dio iznosio opet 1/8. Mislim da je ovaj put G-man u pravu. Tražio sam argumentirani odgovor a dobio dvije suprotnosti. Možda netko točno zna iz iskustva pošto to u zakonu nisam našao. Zahvaljujem ! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Tonči je napisao:

koliki bi bio nužni dio da je jedan od nas brače ne daj bože preminuo i da su na naše mjesto stupili naši nasljednici. Valjda bi nužni dio iznosio opet 1/8.

Točno,obzirom da citirani scenarij nije istovjetan sa konkretnim slučajem.

Naime,u konkretnom slučaju majčini nasljednici su ujedno i njeni sunasljednici u ostavinskom postupku iza umrlog supruga/oca,što nebi bilo za slučaj koji ste Vi naveli.:no-no:

prije 2 sati , Tonči je napisao:

to bi mi i odgovaralo

razumljivo,svakom odgovara ono što mu ide u prilog.:palac:

 

prije 2 sati , Tonči je napisao:

Tražio sam argumentirani odgovor a dobio dvije suprotnosti.

Dva Županijska suda na istu pravnu situaciju donesu različite odluke,a da se to nedesi na forumu.:ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mogu iznijeti argumentaciju za svoje mišljenje - dakle, Zakon o vlasništvu i dr. stvarnim pravima ističe kako nasljednik stječe pravo vlasništva trenutkom otvaranja nasljedstva odnosno smrću ostavitelja (ukoliko sam zakon drugačije ne specificira), zato je i samo rješenje o nasljeđivanju u tom smislu deklaratorne naravi tj. samo konstatira stjecanje prava vlasništva budući se ono stječe ex lege, odnosno na temelju zakona.

Primjenjujući to na vašu situaciju, vaša majka trenutkom očeve smrti postala je s braćom zajedničkim vlasnicima imovine iza oca (supruga). Činjenica da je ona u međuvremenu preminula, po meni, ne utječe na činjenicu da je u tom međuvremenu (od smrti do smrti) bila zajednički vlasnik, a kako je udio zajedničara nasljediv, to je po njenoj smrti prešao na njene nasljednike, dakle vas i braću i kao takav bi se trebao uračunati u njenu ostavinu i to bi u sklopu ostavinskog postupka iza majke trebalo naglasiti i zatražiti.

Pokušao sam naći i kakvu praksu u prilog tome, ali dosad nisam, ako nađem - javim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man, nisam baš razumio što ste htjeli reći. Konstatirali ste da je majka trenutkom očeve smrti postala nasljednica. Znači u trenutku otvaranja ostavinskog postupka iza oca postojala su četiri nasljednika. Po tomu nužni dio mora iznositi 1/8 . Ne vidim kako bi moglo biti drugačije, a tko koga nasljeđuje poslije majčine smrti za ovaj slučaj nije bitno. Naslijediti će je djeca, tri brata. Tri brata sjedaju na njeno mjesto kod nastavka ostavinskog postupka iza oca. Opet su četiri nasljednika, tri brata svaki za sebe i svi zajedno kao nasljednici majke. To mije logično ali dali zakon tako kaže?

Hvala vam na trudu, ne bih želio biti naporan ali mislim da je smisao foruma da se sazna nešto više. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, Tonči je napisao:

To mije logično ali dali zakon tako kaže?

Zakon tako nekaže,glede čega vidi i protumači odredbe čl.131.Zakona o nasljeđivanju.

Što se tiče sudske prakse,vrijedi pogledati odluku Županijskog suda u Dubrovniku, Gž. 956/03, od 26. I. 2006.

Prije 8 minuta, Tonči je napisao:

Opet su četiri nasljednika, tri brata svaki za sebe i svi zajedno kao nasljednici majke.

Tri nasljednika(brata) koji izravno nasljeđuju svog oca po svom vlastitom pravu i pravu svoje majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak iza oca je započeo kod bilježnika. Majka i dva brata su izjavili da priznaju oporuku i da se prihvaćaju zakonskog dijela (zadnje mirovine) treći brat je zatražio nužni dio. Bilježnik je predmet vratio na sud i čekala se rasprava godinu dana. Majka je nije dočekala, umrla je mjesec dana ranije. Sudac je prekinuo ostavinsku iza oca dok ne završi ostavinska iza majke. Mislim da to nije kao slučaj koji ste naveli. Možda sam ja kriv nisam htio previše pisati da ne bi bilo previše, a onda nisam bio jasan. Kakva je sada situacija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija