Jump to content

Oštećenik-žrtva u kaznenom postupku


Tontonis

Preporučene objave

Sa  17 godina i 8 mjeseci počinio sam kazneno djelo razbojništvo u pokušaju sa nanošenjem teških tjelesnih ozljeda. Nakon toga smješten sam u zatvorsku bolnicu osoba lišene slobode. Vještačenjem je je utvrđeno da bolujem od psihoze. Sud mi je odredio obavezno psihijatrijsko lijecenje od 6 mjeseci, zatim sam nakon mjesec i pol dana boravka u zatvorskoj bolnici prebačen u psihijatrijsku bolnicu Vrapče na odjel za forenzičku psihijatriju. Nakon godinu dana dolazi sudski vještak i vještačenjem me se uvjetno otpušta sa odjela. Zanima me da li ja tada kao maloljetna osoba sam zakonski bio u zatvorskoj bolnici i na odjelu forenzičke psihijatrije u Vrapču?

Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Članak 3.

1. Dijete je osoba koja nije navršila osamnaest godina života i koja nije stekla poslovnu sposobnost.

Članak 10.

 

(1) U primjeni medicinskog postupka prema djeci s duševnim smetnjama uvažit će se njihovo mišljenje sukladno dobi i zrelosti.

(2) Kada je dijete s duševnim smetnjama potrebno liječiti u psihijatrijskoj ustanovi smjestit će se i liječiti odvojeno od punoljetnih osoba.

(3) Ministar nadležan za poslove zdravlja pravilnikom će odrediti listu psihijatrijskih ustanova koje ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za odgovor na ovo pitanje trebalo bi provjeriti da li je postojala adekvatna alternativa ovakvom smještaju koji vam je određen, kao i činjenica jeste li doista bili odvojeni od punoljetnih osoba prilikom liječenja.

Nemojte se uvrijediti, ali teško mi je povjerovati da su napravljeni propusti takve magnitude, imajući u vidu da se prema maloljetnicima postupa iznimno obzirno.

Druga je stvar ukoliko vam se nešto desilo za vrijeme liječenja, ali to je ionako druga tema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija