Jump to content

Kanali uz cestu - zatrpani od susjeda


franko23

Preporučene objave

Poštovani,

kako da riješim ovaj problem i koje su moje mogućnosti:

dakle, živim na padinskom dijelu (brdo) i moja nekretnina s obiteljskom kućom nalazi se ispod ceste, gornji susjed ima nekretninu s vikendicom točno iznad mene. Dio ceste je asfaltiran i asfalt je prošao cijelu kuću, no dobar dio koji prolazi pored dvorišta nije. Sasvim normalno desetljećima uz makadamski put postojao je i obični zemljani kanal u kojeg se ulijeva višak vode od još veće padine iznad, plus to je područje s dosta izvora i vode i vlage je oduvijek. Uz to susjed redovno navodnjava svoj vrt, imaju i bunar iz kojeg voda stalno istječe, pere auta na putu, voda se sakuplja i na onim područjima koje zabetonirao pa ravno u mlazovima ide na put, s krova i oluka itd.. No, zbog vlastite komocije taj susjed je zatrpao taj kanal s nekim materijalima (šljunkom pretpostavljam) jer si je napravio tako parking na tom dijelu i tu si na javnom putu ostavlja auto, ponekad i više njih jer tu skoro stalno borave bez obzira što se radi o omanjem objektu.

Roditelji su to prešutili, no nakon svake kiše i bez kiše put postaje vlažan jer jednostavno voda prolazi kroz sve to i preko puta točno na našu kuću i dvorište. Imam li kakvo pravo tražiti otkapanje ponovnog kanala od susjeda. I ja bih ga iskopao? On se brani pričom da je to uradio zbog estetike i da kap vode ne prolazi dalje, što je laž. Isto tako rekao je da se posavjetovao s nekim "inženjerom" koji mu je rekao da kroz taj njegov materijal voda slobodno će ići. Što je isto još veća laž. Što je najgore prosuo je taj materijal i po dijelu gdje prolazi asfalt i gdje se nalaze betonske otvorene polucijevi položene i to isto nazvao drenažom jer je on posuo taj neki materijal. Isto radi veće komocije za parkiranje uz njegovo dvorište.

Dakle, što mi je na raspolaganju. Pokušao sam pronaći neke pravilnike o putovima i svemu, no nisam se snašao. Ima li pravo i zaista uz put ne mora biti otvoreni kanal (bio on i obični zemljani, iskopani samo, kanal vulgaris?) koji bi primao površinske vode? Tko tu regulira i postoje li neke zakonske/pravilničke norme o kanalima uz cestu? 

Kome to prijaviti? Komunalnim redarima? Inspekciji za ceste? Imam li pravo na sudsku zaštitu? Tužiti možda i one koji bi se trebali brinuti za to (ceste, grad, komunalna poduzeće?) jer ne brinu o svojoj infrastrukturi, imam li pravo tužiti susjeda jer s njegovog posjeda i nekretnine u njegovom vlasništvo meni dolaze vode koje se slijevaju kao potočići preko puta, i ugrožavaju temelje kuće. I plave dvorište. Može li susjed zaista s proći s pričom da je to bolje rješenje jer to je neistina, bez obzira čak i da je uradio pravu podzemnu drenažu, što ćemo s vodama koje idu po površini i veći su problem od podzemnih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u dopisu istima, pozeljno priloziti slike nastale situacije.

takodjer presliku istog dopisa poslati na emailove istih sluzbi.

od komunalaca, nacelnika, opcine, grada, cega god...

ako treba i lokalnom sveceniku :)

- ne salim se,

i to sve lijepo priloziti u dopisu, kome ste sve poslali.

pa neka mjestani vide tko ne radi svoj posao, a prima placu za isti!! i to iz vaseg dzepa i dzepa ostalih mjestana!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija