Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

cafeina

Preimenovanje optužnice pred sam kraj postupka

Preporučene objave

Poštovani,

može li se preimenovati optužnica za kazneno djelo prijetnje u kazneno djelo zlouporabe djetetovih prava?

Naime, da pojasnim. Protiv osobe je podnesena prije dvije god. prijava za zlouporabu djetetovih prava i prijetnju prema majci djeteta s tim da je prva odmah odbačena jer nema osnova, a za drugu je provedeno suđenje, izneseni dokazi, saslušani svjedoci i kad je trebalo završiti, DO (vidjevši da nema "slučaj" na tome) i sudac donijeti odluku, DO prebacuje/preimenuje optužnicu u ovo drugo nedjelo (koje je prije bilo odbačeno) i prebacuje nadležnost s jednog suda na drugi sud?

Može li se to?

 

Hvala.

Uređeno od cafeina

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovlašteni tužitelj ima dispoziciju da prije završetka dokaznog postupka izmijeni optužnicu, na koju se optuženik, naravno, mora očitovati. Sud odlučuje hoće li biti potrebno optužnicu slati na ispitivanje optužnome vijeću ili ne.

U vašem slučaju, budući se radi o dva različita kaznena djela, sa različitim zaštitnim objektima (a i različitoj nadležnosti u vidu maloljetničkog suda), smatram da bi optužnicu obavezno trebalo poslati optužnome vijeću na provjeru, prije daljnjih odluka.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×