Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Strawinsky

Žalba Visokom prekršajnom sudu - trajanje (Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji)

Preporučene objave

Poštovani!
Postoji li neki rok za rješavanje žalbe upućene Visokom prekršajnom sudu, za koliko vremena obično riješe i kakve su iskustvene i/ili prosječne vrijednosti? U ovom se slučaju radi o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji u kojem izričito piše da dijete ima prioritet.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Odgovor "kada dođe na red" mi ne govori ništa o prosječnom trajanju odgovora (reakcije) višeg suda. Koliko to traje u prosjeku u slučajevima kada se radi o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji? Ima li netko iskustva s tim vremenskim vrijednostima? Neki su mi pričali da je presuda bila potvrđena u kratkom roku, tipa 2-3 mjeseca. Neki pak da je trajalo duže.

Inače, postoji li rok za suce u kojem trebaju višem sudu proslijediti izraženu žalbu osobe koja je oglašena krivom? Ovo pišem zato što mi je poznato da je uložena žalba, a istu sutkinja  nije proslijedila višem sudu. Ista sutkinja je odugovlačila više godina s postupkom, pa potom naveliko s donošenjem presude, pa potom s ponovnim slanjem presude koju osuđena osoba nije htjela zaprimiti i tako je osuđena dobila na poklon od sutkinje barem pola godine koje osuđenoj osobi idu u korist jer prijeti zastara.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nadalje, postoji li način da vidim tj. pročitam što je osuđena osoba napisala u svojoj žalbi? Ovako znam da postoji žalba, a nemam pojma što u njoj piše. Po općem i dugoročnom ponašanju osuđene osobe, uopće ne bi bilo čudno da su navedene izmišljotine i iskrivljeni sadržaji i sl.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče roka, sivko ti je napisao krajnji rok, a drugo ti se nema što reći. Nema nekih drugih obaveznih rokova kojih bi se morali pridržavati.

U kojem si ti svojstvu u tom postupku?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, znam da zastara nastupa nakon četiri godine. Upravo zato i pišem o ovome jer je ostalo još oko 5 mjeseci, a žalba na osuđujuću presudu (zavlačenja na razne načine uz indirektni blagoslov sutkinje je bilo koliko ti srce poželi) je tek prije neki dan proslijeđena višem sudu. Hoće li nadležni ondje uzeti u obzir činjenicu da je ostalo još relativno malo vremena i dati predmetu prioritet prije isteka 5 mjeseci ili će im biti svejedno?

Ja sam, skupa s djetetom, u svojstvu svjedoka-žrtve tako da bi pravomoćnost presude - s obzirom da su institucije kao što su policija, ODO i CZSS u skladu s nepravednom percepcijom da su "majke žrtve, a ne zlostavljačice" gospođi progledali u vrlo mnogo slučajeva kroz prste - doprinijela smanjenju nasilničkog djelovanja. Sve drugo bi bio vjetar u leđa zlostavljačici i daljnja šteta po dijete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, drot13 je napisao:

Ako su dobili spis, daš im mjesec dana, pa provjeriš u kojoj je fazi. Ako zapinje, poguraš usmeno, a ako vidiš da neće ići, onda i pismeno. Pazit će na rok, nemaju običaj puštati predmete u zastaru

 

Dobar dan, prošlo je već dosta vremena, mislim da ne treba više čekati. Dakle, kako misliš da provjerim i/ili poguram usmeno? Telefonski, osobno odlaskom na sud, uvidom u spis?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, drot13 je napisao:

Pazit će na rok, nemaju običaj puštati predmete u zastaru.

Samo da se javim i zahvalim na savjetima i podršci. Točno je. Nisu pustili u zastaru. Predmet je nakon četiri mučne godine pravomoćno riješen u moju (a time i djetetovu) korist. Pravda je, barem što se tiče ovog predmeta, zadovoljena.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×