Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

mladjo_live

Naknadni upis u knjigu državljana

Preporučene objave

Rođen sam u Crnoj Gori 1979. god. Otac mi je i tada bio, a i sada je hrvatski državljanin, i rođen je u Hrvatskoj. Majka mi je i tada bila, a i sada je crnogorska državljanka, rođena je u CG. Roditelji su mi imali prebivalište u Hrvatskoj kada sam rođen, i tamo smo živjeli do 1991. god. Nikada se nisu izjasnili (saglasili) o tome gdje da budem upisan u knjige državljana. Crnogorsko državljanstvo sam dobio 2004. god. (ne znam po kom osnovu, bilo mi je važno samo da dobijem državljanstvo, tj. da ne budem apatrid). Želio bi da znam da li imam pravo na naknadni upis u knjige državljana RH (provjerio sam, nisam upisan). Prema zakonu iz 1977. god. mi se čini da imam. Ići ću da izvadim potvrdu o tome kako sam stekao crnogorsko državljanstvo, pa me zanima da li pravo na naknadni upis u knjigu državljana RH gubim ukoliko sam po osnovu naknadnog upisa dobio crnogorsko državljanstvo iako do 8. listopada 1991. god. nisam stekao to državljanstvo.
Takođe, želio bi da znam da li mi otac spada u kategoriju iseljenika budući da je prijavio boravak u Crnoj Gori (ima status stranca sa stalnim nastanjenjem) prije nekoliko godina i da mu je to upisano u putovnicu. Da li mogu dobiti hrvatsko državljanstvo kao potomak iseljenika?
Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako do 08.10.1991.godine niste imali niti jedno drugo (republičko) državljanstvo smatrate se HR državljaninom od trenutka rođenja, a s obzirom da vam je jedan od roditelja u trenutku vašeg rođenja bio hrvatski državljanin, te da vam je prebivalište bilo u tadašnjoj SR HRvatskoj. Iseljeništvo, kao i član 16. (kao pripadnik hrv.naroda) mislim da ne može proći jer vjerujem da niste hrvatske narodnosti.

 

Za eventualnu daljnu prepisku možete pisati u inbox,a i ovdje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imao je hrvatsko republičko i to kako prema rođenju u RH,tako i prema hrv.državljanstvu oca,te prebivalištu u RH.

Ukoliko nije upisan, upisat će se naknadno ukoliko do 08.10.1991.nije stekao niti jedno drugo republičko drž, a nije.

Treća stvar, nije morao biti upisan ni kao  državljanin SRH niti bilo koje druge republike, jednostavno..takvih slučajeva je bilo i ima mali milion.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima. Pribavio sam sva potrebna dokumenta i ovih dana cu podnijeti zahtjev.

U clanu 4, Zakona iz 1977. God., u tocki 3, stoji:
"ako nema sporazuma roditelja o državljanstvu djeteta, dijete je državljanin Socijalističke Republike Hrvatske:
— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj,
— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji nemaju zajedničko prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske pod uvjetom da je upisano u matičnu knjigu rođenih u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.
Ako roditelji ne daju izjavu o državljanstvu djeteta u smislu točke 2. stava 1. ovoga člana u roku dva mjeseca od dana rođenja djeteta, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske na temelju točke 3. stava 1. ovoga člana."

Buduci da mi se roditelji nisu saglasili i nisu dali izjavu o drzavljanstvu djeteta, mislim da sam nakon dva mjeseca od dana rodjenja trebao steci drzavljanstvo Hrvatske jer su mi u trenutku rodjenja roditelji imali prebivaliste u SR Hrvatskoj.
U svakom slucaju, hvala vam jos jednom na odgovorima. Nema potrebe da se bilo ko oglasava vise na ovu temu jer mislim da je najbolje da se ja javim kad dobijem rjesenje i napisem da li sam upisan ili mi je zahtjev odbijen. Rjesenje MUP-a ce biti namjerodavnije. Srdacan pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Još jedna rečenica vam je bitna. Kod pozivanja na zakon pozovite se na članak 30.stavak 1.Zakona o hrvatskom državljanstvu (NN 53/91) a ne na ovaj Zakon. Javite se kad Vam odgovore. Nadležna Pol.uprava je u RH ona u kojoj je upisan Vaš otac ,a može se podnijeti i u mjesto poslj.prebivališta u RH. Sretno!

 https://www.gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/hrvatsko-drzavljanstvo/utvrdjivanje-hrvatskog-drzavljanstva/1720

 

Uređeno od bob25274

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×