Jump to content

Nasljeđivanje zemljišta


Stefani123

Preporučene objave

Pozdrav. 
Moj djed u svojim pričama govori da je njegov otac prije nekoliko desetaka godina živio na moru, mjesto Sv. Juraj, znači tamo je imao zemljište i zbog toga što nikako nije mogao živjet od zemlje, odlučio se preseliti na sjever, točnije Moslavinu, a kuću i zemljište navodno nikada nije nikome prodao. E sada, pošto mi nemamo puno informacija o njemu, a djed nije zdravstvenog stanja ići potraživati to zemljište (ako ga ima), zanima me na koji način možemo saznati postoji li zemljište i ima li djed kakvo pravo na njega. Naime, pradjed je imao 6-ero djece, a od njih svih je ostao samo djed još uvijek živ. Postoji li mogućnost da djed još uvijek ima nasljedno pravo tog zemljišta ili postoji mogućnost da je netko dosjelošću stekao pravo vlasništva na tom zemljištu? 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je i jedno i drugo, možda bi bilo najbolje navedeno provjeriti u ZK navedenog područja, tj. izvršiti uvid da li se Vaš djed ili neko bližnji vodi kao vlasnik tih nekretnina (zemljišta i kuće), te izvaditi povjesno stanje za navedeno..., a ako to nije moguće, provjeriti u povjesnom arhivu tog područja, no problem je kako doći do kčbr-a, ali bi se možda i to moglo utvrditi uvidom u povijesno stanje ZK ili katastar i tako utvrditi da li se nešto vodi ili vodilo na djedovo ime i prezime...vrijedi pokušati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovani,

Imam upit u vezi savjeta za nasljedstvo. Naime, nakon očeve smrti zakonski smo nasljednici jednog zemljišta s (mislim) vikend kućicom po pola mama kao bračni drug i ja kao jedina kći, jer nije imao oporuku. Ostavinska rasprava je ovog mjeseca u Novoj Gradiški, pa smo se prije toga odlučile raspitati koje je najbolje rješenje za nas, da možemo sa zajedničkom odlukom doći na raspravu. Moj pokojni otac nije imao nikakvih dugova, kredita, pokretnina, niti bilo kakvih sporova i sumnjivih procedura, niti je išta imao na svoje ime, tj. ničeg nije bio vlasnik osim tog zemljišta koje je on sam bio naslijedio otprije. Živio je miran život s mamom u njihovom kućanstvu koje nije bilo njegovo vlasništvo, radio je, umirovio se i primao mirovinu do svoje smrti. Nije imao niti minus na računu na koji je primao mirovinu. Općenito, nema ničeg spornog u njegovom slučaju, jer je bio veoma pošten i miran čovjek. Zemljište mu se nalazi u Novoj Gradiški, gdje mu je bilo i prebivalište, kao što je i mami. Ja sam prije imala tamo prebivalište dok sam živjela s roditeljima, ali već 10-tak godina imam prebivalište u Zagrebu, gdje i sad živim. Za mamu nisam sigurna što sve ima u svom vlasništvu, no ja osobno nemam vlasništva ni nad čim. Nemam na svoje ime niti nekretnine, niti pokretnine, a i nezaposlena sam. U braku sam i imamo malo dijete. Naša pitanja su sljedeća:

1.       Da li se vrijednost zemljišta procjenjuje PRIJE ili POSLIJE rasprave (zbog pitanja iznosa vrijednosti nasljednih dijelova), te tko to procjenjuje?

2.       Da li se više isplati prodati šumariji, jer je zemljište obraslo, zapostavljeno i u šumi, ili dati nekome u najam ili...bilo što?

3.       Ako se jedna odrekne svog dijela u korist druge, koliki je porez na vlasništvo? Isto u slučaju da svaka zadrži svoj dio, koliki je tad porez?

4.       Ako se ja odreknem svog dijela u korist mame, da li mi ona može dati darovnicu? Koje su opcije tada?

5.       Koliki su troškovi postupka rasprave, te kad se i na koji način plaća?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , MarinaS007 je napisao:

Da li se vrijednost zemljišta procjenjuje PRIJE ili POSLIJE rasprave (zbog pitanja iznosa vrijednosti nasljednih dijelova), te tko to procjenjuje?

Iz opisanog nevidim uopće razloga za procjenu

 

prije 2 sati , MarinaS007 je napisao:

Da li se više isplati prodati šumariji, jer je zemljište obraslo, zapostavljeno i u šumi, ili dati nekome u najam ili...bilo što?

Odluka je isključivo do vas.

 

prije 2 sati , MarinaS007 je napisao:

Ako se ja odreknem svog dijela u korist mame, da li mi ona može dati darovnicu? Koje su opcije tada?

Majka postaje vlasnica konkretne imovine i može činiti s njom što je volja,pa tako i darovati,no nevidim razlog za takvim scenarijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija