Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Riks

Boravište i porezna kartica

Preporučene objave

Pozdrav, 

Ovako, moj stanodavac me ne želi prijaviti, odnosno nismo sklopili ugovor o najmu. Znam da to nije legalno i da je pravi mehanizam da ga prijavim ali i zbog cimera s kojim živim a koji se u to radije ne bi opuštao te zbog toga što mi je to ionako privremeno za nekih pola godine i ok mi je u stanu,  ne želim se upuštati u probleme. (Ionako mi je teško bilo pronaći stan.)

No, za potrebe posla potrebna mi je potvrda boravišta u tom gradu, te potrebna mi je porezna kartica s navedenim boravištem.

Koliko sam shvatio za prijavu boravišta dovoljna je samo suglasnost vlasnika stan da ja mogu tu živjeti. I to je ok. Ali, naravno zamima me priča u poreznoj. Ako ja samo odem tamo i kažem ako me pitaju, da sam ja rodbina/prijatelj vlasnika stana koji živi bez plaćanja postoji li mogućnost da oni provjeravaju to, odnosno na bilo koji način rutinski otkriju da sam ja ipak podstanar te da stanodavac izbjegava platit porez. Te postoje li slične ispekcije.

Zamolio bi da mi ne trubite kako ga moram prijavit zato što me nije prijavio, kompleksna je situacija. Ja bi stvarno to volio ali živjeti ću tu još pola godine, dok cimer ostaje puno dulje i bio je tu od prije, ne želim mu zagorčavati život niti kvariti odnose s gazdom koji je, sem tog prijavljivanja, zapravo ok.

Već ako možete usredotočite se na problem PK na kojoj će biti navedeno boravište, povlači li neke reprekusije.. Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, za prijavu boravišta na policiji dovoljna je samo suglasnost vlasnika (da ode s tobom na policiju ili ti da pisanu izjavu ovjerenu kod odvjetnika), a porezna neće provjeravati po kojoj osnovi si u stanu. Vlasnik može svakome dati da živi u njegovom stanu i bez ikakvog ugovora, a ako je na policiji prijavljeno boravište, drugih zakonskih uvjeta nema. Osim vas dvojice, tko može dokazati o kakvom se odnosu radi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×