Jump to content

Sporazumni razvod braka - podjela nekretnina


AUP

Preporučene objave

Supruga i ja sporazumno se rastajemo i dogovorili smo se da će ona s djetetom živjeti u Nekretnini br.1 u kojoj trenutno živimo, a ja ću odseliti u Nekretninu br. 2.

Pritom, Nekretnina br. 1 je moje vlasništvo koje sam stekao darovanjem, dok je Nekretnina br. 2 zajedničko vlasništvo.

Proučili smo zakonodavstvo vezano uz ovu tematiku i jasno nam je kako ja mogu doći u vlasništvo Nekretnine br. 2. Ono što nas muči jest kako ja njoj mogu (osim darovanjem) prebaciti Nekretninu br. 1. Problem je taj što ona ostaje s djetetom i ne želim da jednog dana od njega ili nje netko potražuje svoj nužni dio. Nužnih nasljednika osim sina za sada nemam, ali nitko ne može garantirati da ih neće biti.

Ako se odlučimo za to da ona od mene kupi predmetnu nekretninu, ona mora platiti porez, što bih rado izbjegao. Ja sam stan dobio darovnim ugovorom od daljnjeg rođaka, ali sam u tom trenu isplatio brata (tako smo se dogovorili, jer nam je rođak odlučio darovati još nešto, pa da ne pišemo na svaki ugovor i mene i njega, mi smo formalno to rješili ovako....). Nakon toga sam platio porez državi na stan. To je bilo kad sam već debelo bio u braku sa suprugom i od zajedničkog novca smo isplatili brata i platili porez. Iz nerazmišljanja smo očito odabrali krivu formu ugovora i sad je suludo da opet kupujemo isti stan i za njega opet plaćamo porez. Kažem MI, jer ćemo sve financijske posljedice snositi zajedno, a razvest ćemo se službeno tek kad financijska situacija bude potpuno čista.

Moje pitanje je da li ja nešto mogu smatrati bračnom stečevinom iako to ona po zakonskoj definiciji nije? Mogu li ikako odlučiti da je dio moje vlastite imovine bračna stečevina i to joj jednostavno prepisati ugovorom o podjeli bračne stečevine??? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, možete zašto ne, pokrenete postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine i, jednostavno, stavite sve što mislite, pa i tu vlastitu imovinu, mada nije, pod bračnu stečevinu i, naravno, podijeliti kao da se radi o bračnoj stečevini..... ili još jednostavnije, u Prijedlogu za sporazumni razvod braka stavite da ste se dogovorili i oko podjele bračne stečevine, te kao bračnu stečevinu stavite i svoju vlastitu imovinu i jednostavno prepišete na nju, odrečete se prava na  bračnu stečevinu (u cijelosti ili dijelom), niko neće kontrolirati da li je to stvarno bračna stečevina ako je Vi i Vaša supruga priznate kao takvu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Matrix je napisao:

Čiji nasljednik

Pa moj. Oženim se ponovno i dobijem djecu. I umrem. I oni su (osim sina kojeg sad imam) moji nužni nasljednici. I odluče uložiti tužbu da su zakinuti na svoj nužni dio zbog toga što sam ja u podjeli bračne stečevine ženi ostavio stan koji nije bio bračna stečevina. A to je lako dokazivo zbilja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , AUP je napisao:

odluče uložiti tužbu da su zakinuti na svoj nužni dio zbog toga što sam ja u podjeli bračne stečevine ženi ostavio stan koji nije bio bračna stečevina

zanimljivo razmišljanje,obzirom da aludirate da bi se ugovor o diobi u jednom svom dijelu mogao smatrati darovanjem,no treba istaknuti da je izvjesno kako vaša supruga ako vas nadživi u trenutku vaše smrti neće biti sunasljednik sa vašom djecom,jer je očigledno da će brak ubrzo biti razveden,ovo ističem iz razloga što je za pravo zahtijevati nužni dio nebitno kad je učinjeno darovanje ako je učinjeno u odnosu na sunasljednika,međutim ako je darovanje učinjeno prema osobi koja nije nasljednik,onda je to pravo ograničeno samo na darovanja učinjena u posljednjoj godini života ostavitelja/darovatelja.

Druga stvar,osnovano zahtijevati nužni dio iz darovane imovine je moguće isključivo ako se taj dio nemože namiriti iz ostavinske mase,odnosno imovine koja se trenutkom smrti zatekne u vlasništvu ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani , pišem ispod Vašeg posta jer je bas ne snalazim na stranici. Zanima me pravni odgovor vezan uz moju situaciju. Suprug i ja smo razvedeni gdje sam ja dobila stan koji sam ja prepisala na djecu. Zanima me postoji li nekakava pravna osnova da dijete iz njegovog prvog braka ima pravo na tu nekretninu.  Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija