Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

tljubej

Zabrana trgovanja virtualnim valutama u Zagrebačkoj banci

Preporučene objave

Pozdrav,

Zadnjih mjeseci kupujem i trgujem tzv. kriptovalutama (Bitcoin i slično) na stranici kraken.com. Novce na stranicu šaljem preko Zagrebačke banke direktno na račun online trgovine preko SEPA sustava kao međunarodnu transakciju, dakle ne preko neke kreditne ili debitne kartice. Sve je bilo u redu do prije tjedan dana kada su mi blokirali transakciju uz objašnjenje da je trgovanje virtualnim valutama protivno pravilniku Unicredit grupe. Mene sad zanima da li oni legalno mogu zabraniti takve transakcije i na osnovu čega? Ako je odgovor da, da li po istoj osnovi mi mogu zabraniti da povučem natrag već prethodno uplaćene novce? Ako nisu u pravu to raditi koje pravne opcije imam?

Hvala unaprijed.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To sto su ti odgovorili da je trgovanje virtualnim valutama protivno pravilniku Unicredit grupe sigurno nije tocno, jer ja najnormalnije prebacujem i trgujem kriptovalutama na Krakenu iz njemacke podruznice Unicredit grupe. 

Inace meni su osobno vratili novac koji sam slao iz Erste banke u HR na Bitstamp. Buduci da su bili u pitanju USD, receno mi je da je zapravo korespodentna banka u Americi vratila novac jer je suprotno njihovom pravilniku.

Zanima me da li bi isto bilo da sam slao EUR i kakva je opcenito situacija sa trgovanjem kriptovaluta u Hrvatskoj. 

Ne razumijem zasto se banke ne izjasne i ne sastave suvislu obavijest sto se toga tice. 

Takodjer, da li se placa porez na dobit ostvarenu trgovanjem kriptovaluta ili ne?

Uređeno od skynet28

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , skynet28 je napisao:

Ne razumijem zasto se banke ne izjasne i ne sastave suvislu obavijest sto se toga tice. 

Zato što ni HNB više nije načisto što s time. Do 2015 su smatrali da kriptovaluta ne spada ni pod jednu reguliranu kategoriju sredstava plačanja.

prije 3 sati , skynet28 je napisao:

Takodjer, da li se placa porez na dobit ostvarenu trgovanjem kriptovaluta ili ne?

Isto takovo mišljenje je imala i Porezna do presude EU suda 2015 u kojoj se navodi da je kriptovaluta virtualna valuta s dvostraim tokom koja služi kao način plačanja. Nakon te presude, a kako je presuda EU suda dio pravne stečevine EU te su ih članice EU dužne primjenjivati, mišljenje PU nakon toga je da se trgovanje kriptovalutama smatra financijskom transakcijom te se na taj dohodak plaća porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka budući se radi o dobitku po osnovi kupoprodaji te valute. Porez je 12% + prirez.

 

Porezni obveznici obvezni su dostaviti izvješće JOPPD Poreznoj upravi prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu, s danom i oznakom izvješća dana 31. prosinca prethodne godine, u kojem iskazuju ukupno ostvarene kapitalne dobitke u prethodnoj godini, umanjene za ostvarene kapitalne gubitke te za pripadajuće troškove koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika.  

Porezni obveznik koji ostvari dohodak od kapitala izravno iz inozemstva, obvezan je, sukladno članku 87 Zakona o porezu na dohodak., radi osiguranja podataka potrebnih za utvrđivanje poreza, ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema njegovu prebivalištu ili uobičajenom boravištu, podnijeti prijavu radi upisa u registar obveznika poreza na dohodak na Obrascu RPO.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

+ sto nema placanja poreza od 12% i prireza, ako ste:

-> "virtualnu valutu" kupili i niste prodali u periodu duzem od 3. g. (ili 2. g. nisam sigurna, treba provjeriti...) :)

-> ako na istoj transakciji niste ostvarili dobit.

-> u oba slucaja treba prijaviti poreznoj kao sto je stovani Spitfire gore rekao...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , Spitfire je napisao:

ostvari dohodak od kapitala izravno iz inozemstva, obvezan je, 

Jedino nisam siguran u što bi takav prihod spadao, jer kriptovalute nisu u inozemstvu, one su na virtualnoj mreži...

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisu, nego internim aktom kao sto vam i pise. "utvrdi ili posumnja na mogućnost"...

toliko nedorečenosti u ovome da se isto moze tumaciti kako njima paše, tako da se nema smisla s njima prepirati vec utvoriti racun u drugoj banci...

Mozete pokusati karticnom uplatom na zeljenu burzu (veca provizija), bitcoin bankomat (veca provizija), uplatnicom u nekoj od drugih banaka/financijskih institucija, itd... bitcoinlocals (kupovinom bitcoina gotovinom - obvezno biti oprezni)...

Uređeno od virtalni

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ma ne, u svojim Općim uvjetima poslovanja imaju da ne priznaju taj vid plaćanja zbog, kako Vam je i obrazloženo, mogućnosti rizika od pranja novca, te odbijaju sve, ne samo Vaš, takve načine plaćanja, tj odbijaju sve uplate na taj način kao sumnjive, zato su Vam i odbili i o tome Vas izvjestil i pojasnili Vami radi čega su uplatu odbili...

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×