Jump to content

branitelj na teret proračunskih sredstava ZKP čl. 72


Strawinsky

Preporučene objave

Poštovani!

Već četiri godine se vodi kazneni postupak protiv okrivljenice koja se prije godinu dana dosjetila još jednog načina "kupovanja vremena" pa je na ročištu - kao dugogodišnja nezaposlena osoba - zatražila branitelja na teret proračunskih sredstava što joj je kasnije rješenjem odobreno.  U međuvremenu se zaposlila, a niti ona, niti svjedoci koje je okrivljena osoba navela, u svrhu zavlačenja postupka, u više navrata nisu došli na ročišta, dok se branitelj na teret proračunskih sredstava svaki puta uredno pojavljuje. Sve to ne bi bilo vrijedno spomena na ovom forumu da se okrivljenica u međuvremenu nije zaposlila te se tako imovinska situacija vjerojatno promijenila na način da korištenje branitelja na teret proračuna više nije utemeljen. No, nitko ništa ne spominje, sve se odvija i dalje kao da se okolnosti nisu promijenile.

Budući da ne vidim razlog zašto bih ja u svojstvu žrtve (privatni sam tužitelj) morao plaćati (za pojmove mojih prosječnih prihoda) vrlo visoke odvjetničke honorare, dok se okrivljenica koju u konkretnom slučaju sudski postupak zapravo uopće ne zanima, i dalje koristi braniteljem na teret proračuna. Branitelj na ročištima ništa ne govori o tome. Što bi trebalo učiniti da oboje (branitelj i okrivljenica) prestanu "visjeti" na državnim (našim) novcima?

 

BRANITELJ NA TERET PRORAČUNSKIH SREDSTAVA ZKP čl. 72 (formalna obrana siromašnih okrivljenika)

O ovom obliku obrane je riječ kada se udovoljava zahtjevu okrivljenika koji sam ne može snositi troškove obrane, a posebne okolnosti slučaja opravdavaju postavljanje branitelja u kaznenom postupku. Sukladno Zakonu o kaznenom postupku kojim je i normirana ova kategorija branitelja, proizlaze materijalni i formalni uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se udovoljilo zahtjevu okrivljenika za postavljanjem branitelja na teret proračunskih sredstava.

Formalni uvjeti su :

-           kada ne postoje uvjeti za obveznu obranu,

-           kada postoji zahtjev okrivljenika,

-           kada se podigne optužnica za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od pet ili više godina

Materijalni uvjeti su :

-          da okrivljenik prema svome imovnom stanju ne može podmiriti troškove obrane,

-           ako postavljanje branitelja opravdavaju posebne okolnosti slučaja

O zahtjevu za postavljanjem branitelja na teret proračunskih sredstava odlučuje rješenjem sudac istrage, predsjednik vijeća ili sudac pojedinac. Okrivljenik se obavještava o postavljanju branitelja dostavom rješenja koje bi, osim podataka o osobi branitelja, moralo sadržavati i podatke o telefonskom broju i adresi branitelja koji su službeno prijavljeni kako bi u postupku okrivljenik mogao stupiti u kontakt s postavljenim braniteljem i u postupku djelotvorno koristiti njegovu stručnu pomoć, a sve u svrhu ostvarivanja prava na pravično suđenje kao temeljnim načelom kaznenog postupka.

Izvor:

http://klinika.pravo.unizg.hr/content/obrana-u-kaznenom-postupku-tzv-formalna-obrana-siromasnih-okrivljenika-i-branitelj-na-teret-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Postavljeni branitelj ostaje branitelj tako dugo dok ne bude razriješen odlukom suda. Imate mogućnost da sudu skrenete pozornost na novonastalu situaciju, ali to će vam dodatno zakomplicirati postupak, jer će prvo optuženica morati naći branitelja u nekom primjerenom roku, pa će se on morati upoznati s predmetom, pa mu onda može i opozvati punomoć, pa uzeti drugoga ili dati otkaz na poslu, pa sve iznova.

Mogućnosti manipulacije su ogromne, pa si razmislite što vam je bolja opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija