Jump to content

Parkirni prekršaj počinila treća osoba


Karakonđule

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 molio bi odgovor ili savjet za moj primjer parkirne kazne.

Punomoć sam napisao jednom tipu (idijotu) da upravlja mojim vozilom dok mi ne isplati isto. Nismo dali datum prekida samo početak. Od onda se čovjek nije više javljao na telefon i upravljao vozilom. Policiji sam nakon 5-6 mjeseci otišao dvaput prijavit osobu, rekli su mi samo da sam sam kriv jer sam napisao punomoć bez krajnjeg datuma i da osoba ima puno pravo upravljat vozilom. Pa ih pitam što kad ubrzo isteče registracija, koga ćete ganjat za tablice.....rekli su morat ćete vratit tablice. Nekako sam se uspio sam jednom gospođom za dozvole uspio dogovorit da mi ne šalje poziv za vraćanje tablica po isteku ni novčanu kaznu, razumjela je moj slučaj.

Osoba je počinila kazneni prekršaj na području Pule  18.9.2013., kaznu na adresu nisam dobio već onu sa zateznim kamatama koja je ako se sjećam dobro iznosila nekih približno 900kn koja je porasla sa 100kn. Pritužio sam se na to sa kopijama punomoći da je ne upravljam vozilom od lipnja 2013. te da nemam pojma gdje se auto nalazi niti opunomoćeni.

Na tome je sve ostalo do pred par dana kad su više puta sa suda mi htjeli uručit osobnu poštu koju moji roditelji nisu mogli potpisati a ja sam u inozemstvu već 3 i po godine.

Zvao sam sud i rekao im adresu u inozemstvu gdje da mi pošalju. Prvo suđenje sam preskočio jer nisam do datuma dobio osobno uručeno. Odgođeno je za mjesec dana.

Dobio sam rješenje da je općinski sud rješio protiv ovršenika (mene)

rješio je:

I. Stavlja se izvan snage rješenje o ovrsi javnog bilježnika ..... ....., od dana 24.4.2014., u djelu u kojem je određena ovrha te se ukidaju provedene radnje.

II. Postupak u odnosu na ovršenika nastavit će se kao u povodu prigovora protiv platnog naloga (što točno znači ova točka?)

U obrazloženju još piše da je ovršenik (ja) podnio 4.6.2014. pravobitan prigovor, kojim navedeno rješenja pobija u cjelosti (ako dobro razumjem kazna ne tereti mene).

onda drugo rješenje općinskog suda nalaže da moram u roku 8 dana platiti 100kn sudsku pristojbu za prigovor protiv rješenja o ovrsi. Oba rješenja su 2.10.2017 napisana.

 

Onda Zapisnik o ročištu na kojem nisam mogao prisustvovati gdje piše da tužitelj navodi da ostaje kod svih navoda iz tužbe i predmetnog  podneska, te predlaže da sud prihvati tužbeni zahtjev. Ističe da činjenica što je vozilo enetualno upravljala treća osoba, ne oslobađa tužbenika, koji je u evidencijama MUP-a zaveden kao vlasnik vozila.

Ako ja to dobro razumjem sud me sa gornjim rješenjem odrješio i morao bi platiti 100kn za sudsku pristojbu, ali se Pula parking pritužila i dalje tereti mene. Poslali su mi i sliku auta na dan prekršaja, negdje na nekom makadamu parkiran kraj nekog suhozida bez označenih polja parkinga.

 

Kakve šanse sada ja imam? Pojavitit se na sljedeće ročište i što onda, stvar je starija od 3 godine, niti se više sjećam svih detalja ni datuma. Mislim, kako ta punomoć za upravljanjem vozila im nije dovoljna? ja vozim u inozemstvu službeni auto od firme sa punomoći na mene i direktora. Znači ako ja zgazim čovjeka, firma kao vlasnik vozila ide u zatvor ili se nas dovjica moramo dogovorit tko će preuzet krivdu jer po tome se ne može dokazati tko upravlja vozilom.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoj uspoređivati gaženje čovjeka i parkiranje, jer niti je isti postupak, niti su iste posljedice. Tema ti je prebačena na Ovrhe, jer su pitanja iz te domene.

Pula je pokrenula postupak kod javnog bilježnika, a kako si ti prigovorio, spis je prebačen na sud (to ti je ona točka I. i II.) koji sad traži da platiš trošak prigovora (za taj trošak će ti netko drugi reći je li opravdan ili ne, ali po ovom što su ti napisali na sudu, morat ćeš platiti). Pula je sudu poslala fotografije kao dokaz da je prekršaj počinjen.

A sad, kakve su ti šanse... Formalno si ti i dalje vlasnik vozila (jesi si to riješio u međuvremenu?) i Pula ne istražuje tko je vozio, nego tuži vlasnika, sukladno obavijesti koju su ostavili na vozilu (a koju je opunomoćenik ignorirao). Iako je takav postupak upitan, iz primjera iz cijele RH vidimo da dobivaju sporove. S obzirom da si vani, čini mi se da su veće šanse da oni dobiju, nego da dobiješ ti, pogotovo ako ćeš se sam braniti. To znači da ti treba odvjetnik, a sad, ako usporediš trošak odvjetnika u slučaju gubitka spora i trošak kazne, matematika je najčešće vrlo jednostavna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Punomoc ste mogli otkazati slanjem dopisa prema istome gospodinu,
prema nadleznoj policijskoj postaju!

Postu od suda ste trebali naci nacina da ju predignete,
jer u protivnome ce ista biti izvjesena na oglasnoj ploci suda
a vi onda necete znati za sto vas terete
i donijeti ce pravomocnu presudu radi ogluhe
- a tu vam nema spasa...


A sto se tice iskustva vezanog za vracanje tablica nakon
istega registracije/osiguranja
vecina to tolerira, u smilu da nisu striktni i da salju odmah kaznu.

Evo recimo meni je nekidan dosla 6 mjeseci nakon isteka registracije :)

Ostalo vezano za naplatu parkinga.
Ali s obzirom da niste u rh, ne bih vam preporucio "bosti se s rogatima".


http://www.forum.hr/showthread.php?t=507948&page=15
https://www.dulist.hr/pobjeda-za-duznike-ivica-ban-ustavni-sud-je-presudio-protiv-sanitata/414851/
http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=53773
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vanka ste, a odvjetnik kao odvjetnik, i njega bi trebalo kontrolirati što i kako radi, a i upitno je koliko bi istu uspio u sporu...

pa bi u krajnjem slučaju platili i odvjetnika i troškove postupka i samu kaznu...

Ovrha u rh, takodjer i mogucnost ovrhe vanka putem europskog ovrsnog naloga, ali isti je samo teorija jer ovdje jos nismo vidjeli primjenu istoga.

Moci ce te uredno prelaziti granice...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trošak prigovora sud idređuje stranci koja je prigovor i podnijela, a ova, ako u daljnjem postupku dokaže da nije kriva, tj. da uspije u sporu, od suprotne strane ima pravo tražiti naknadu troškova postupka, a koju čini i taj trošak prigovora...

Što se tiče povratka reg. pločica po isteku tehničkog pregleda, rok za vraćanje je 15 dana od isteka, sada su dosta postrožili, baš ne toleriraju previše kašnjenje....nema dugo što mi je prijatelj, nakon nepunih mjesec dana po isteku tehničkog, dobio poziv da iste vrati, kao i kaznu za nevraćanje istih u zakonom predviđenom roku...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tablice nisu problem, još prije tri godine sam dogovorio sa jednom gospođom iz mupa da mi je auto otuđen i da neću moć vratiti tablice jer neznam gdje se nalazi. Ona je potom u kompjuter unesla podatak da mi ne šalju poziv ni kaznu za tablice. Kako je uspjela nemam pojma, tri godine od tada nisam dobio ništa glede tablica a niti znam gdje je vozilo.

Dali bi pismeni ili po potrebi usmeni dokaz svjedoka bivših kolega iz sezone bio dovoljan da dokažem da tog dana u to vrijeme kad je počinjem prekršaj nisam bio uopće u istom gradu već 40km na poslu udaljen?

Smješno mi je da u punomoći piše da opunomoćenik od dana kad je potpisano, odgovara za prekršaje nastale vozilom pa to kao ništa ne vrijedi.

Znači li to da moja žena koja upravlja vozilom koje je još uvjek u vlasništvu lizing kuće u primjeru prekršaja odgovorna lizing kuća? Ili moj primjer gdje imam poslovni auto koji je vlasništvo firme/lizinga, sa punomoći za upravljanje na moje ime, u slučaju radara, krivog parkiranja, odgovorna firma?

Ako jeste kako ide postupak da se krivica snese na odgovornoga tj opunomoćenoga?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 37 minuta, Karakonđule je napisao:

Tablice nisu problem, još prije tri godine sam dogovorio sa jednom gospođom iz mupa da mi je auto otuđen i da neću moć vratiti tablice jer neznam gdje se nalazi. Ona je potom u kompjuter unesla podatak da mi ne šalju poziv ni kaznu za tablice. Kako je uspjela nemam pojma, tri godine od tada nisam dobio ništa glede tablica a niti znam gdje je vozilo.

 

nije gospođa ništa uspjela (ni pokušala. uvjeren sam).  i dalje redovno registrira auto . ima punomoć pa može . otkazat punomoć (pismeno preporučeno i sa povratnicom. o otkazu punomoći obavjestiti MUP slanjem kopije) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I meni je to malo čudno s tablicama, radije si to odi provjeriti.

A što se tiče dokazivanja tko je vozio, punomoć tu nije dokaz. Netko može imati tvoju punomoć, a vozilom možeš upravljati i ti i još neka treća osoba. Što se tiže lizinga, oni uredno dostavljaju podatke o korisniku vozila, što ovaj tvoj opunomoćenik nije učinio, nego je samo bacio obavijest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Na sudskom ročištu izgubio sam slučaj, nagodbom treba platiti oko 600kn s nekim popustima sve ukupno troškove.

Zanimljivo je bilo kad sam pitao sutkinju, kako kod rent a car-a ili zamjenskog vozila od servisa, također nije upisan korisnik vozila u knjižicu nego je ispunjen samo jedan formular koji čak niti ne potpiše javni bilježnik nego neka ženska za pultom ili u servisu mehaničar i taj papir je vrjedniji i ima veću težinu nego punomoć koju sam dao osobi gdje smo oboje predočili osobne dokumente i vozačke dozvole kod javnog bilježnika i to ovjerili.

Odgovor je bio, to nije isto, pravilnik i zakon ne gleda isto fizičnu osobu i firmu. Ako ste upisani kao fizična osoba u prometnoj odgovarate za svoje vozilo a firma ne odgovara....Editirao moderator

U ovoj državi je sve moguće, neka ja to platim i skinem s leđa prekršajni postupak da mogu čim se ostvari pravo čist zatražit državljanstvo i iz daljine s podsmjehom čitat po novinama o ovakvim paradoksalnim slučajevima.

BTW, netko je napisao gore da vozilo nije odjavljeno. Bogami jeste, odjavljeno je na zahtjev gospođe iz mup-a, direktno iz ZG glavne postaje. Za tablicama i prometnom se vodi potraga a vozilo je odjavljeno jer mu je davno teh potekao. To znači ako policija zatekne koga s prometnom ili tim tablicama zapisuje mu prijavu i zapljenuje iste + vozilo. Ja ga nisam mogao odjavit jer nisam imao ni tablica ni prometne, onda ga je glavni mup odjavio te dok se ne pojave tablice i prometna s vozilom se ne može gotovo ništa a nakon 4 godine sumjam da uopće to vozilo još postoji. Rasprodano je u djelovima ili možda prekucani VIN šasije.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Karakonđule je napisao:

 

BTW, netko je napisao gore da vozilo nije odjavljeno. Bogami jeste, odjavljeno je na zahtjev gospođe iz mup-a, direktno iz ZG glavne postaje. Za tablicama i prometnom se vodi potraga a vozilo je odjavljeno jer mu je davno teh potekao. To znači ako policija zatekne koga s prometnom ili tim tablicama zapisuje mu prijavu i zapljenuje iste + vozilo. Ja ga nisam mogao odjavit jer nisam imao ni tablica ni prometne, onda ga je glavni mup odjavio te dok se ne pojave tablice i prometna s vozilom se ne može gotovo ništa a nakon 4 godine sumjam da uopće to vozilo još postoji. Rasprodano je u djelovima ili možda prekucani VIN šasije.

jesi li siguran ? provjeri informaciju u MUP-u.

ako ima punomoć a registracija je isteka bez ikakvih problema može produžavati registraciju.

saznaj adresu i pošalji (sa povratnicom) otkaz punomoći. isti otkaz  punomoći dostavi i policiji. traži pečat na svom primjerku(kopiji) kao potvrdu primitka pismena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, bovu je napisao:

jesi li siguran ? provjeri informaciju u MUP-u.

ako ima punomoć a registracija je isteka bez ikakvih problema može produžavati registraciju.

saznaj adresu i pošalji (sa povratnicom) otkaz punomoći. isti otkaz  punomoći dostavi i policiji. traži pečat na svom primjerku(kopiji) kao potvrdu primitka pismena.

kad sam se već otpeljo dole onda sam otišao provjerit i pozatvarat sve što se u HR pod mojim imenom nalazi, bankovne račune itd...sve što bi mi moglo prouzročit štetu u budućnosti.

Tako da sam bio i u mup-u, predamnom je otvorila registar i rekla imate 5 vozila odjavljenih, jedno odjavljeno 2013.  ne na vaš zahtjev nego glavnog mup-a iz ZG tako da ja ne mogu ništa tu promjenit ni da hoću dok oni ne otključaju slučaj, a ispod piše da se prometna i tablice još uvjek traže jer su vođene kao tražene. Zahtjevao sam da se auto odjavi skroz sa moga imena, da me nema niti u prometnoj ali nije moguće jer mi nedostaju tablice i prometna. Kad sam rekao da hoću prijaviti izgubljenu prometnu i tablice, rekla je pazi šta radiš; to je davanje lažne izjave preko ovoga sada kako stvari stoje. Tako da mi je savjetovala da ovako ostane kako je, auto je odjavljen iz prometa, tablice i prometna su u potrazi te ako ih gdje policija zatekne, zapljenjuje ih i uzima sa sobom. Ako ih zatekne na nekom vozilu ili kod neke osobe koja upravlja vozilom, isto tako se zapljenjuje a ista dobiva prijavu. Na taj način ne vidim što bi se imalo dogoditi. Registrirat auto sigurno nitko nije mogao jer je slučaj zaključan/blokiran, a vidjela bi i ona sama da se na tehničkom pojavilo vozilo. Rekla je jedino ako se osoba vozi/vozila sa neregistriranim autom i nevažećim tablicama i prometnoj što nije rjetkost jer u HR, svaki dana najmanje 10 000 automobila se vozi neregistrirano u tom slučaju je pitanje vremena kada će biti ulovljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija