Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Angel03

Dug iza pokojnika

Preporučene objave

Pozdrav! Muz mi je poginuo u prometnoj nesreci, a iza njega je ostao dug po (nenamjenskom) kreditu i dugovi po karticama. Imovine nema, ostavinska nije provedena. Dobila sam rjesenje iz kojeg je vidljivo da smo ja i djete nasljednici bez nasljedene imovine. Nakon zatvaranja racuna(tekuci, kreditna) u banku sam poslala smrtni list i rjesenje od jb. Sad gda iz banke trazi da donesem svu potrebnu dokumentaciju(policijsko izvjesce, police,..) u svrhu podmire kredita. Kao ja bi trebala predati nekakav zahtjev za podmiru kredita. Ta polica grupnog osiguranja zivota kojoj je pristupio kao osiguranju kredita ne pokriva alkohol...i nece se iz nje sigurno moci naplatiti jer je tad pio. Policijskog izvjesca jos nema. Sto mi je ciniti? Moze li me banka kojim slucajem ovrsiti? Molim vas za savjet kako da postupam nadalje. Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iskreno, niste trebali nista raditi.

Nasljednici ne mozete biti, jer imovine nema. Samim time ostavinska rasprava nije ni mogla biti odrzana jer nema imovine koja bi ikome pripala...

Prestanite komunicirati s bankom, i s ostalima koji se brinu za vaseg pokojnog muza a traze "samo" neke dokumente da ne bi slucajnu priznali dug i samim time vi osobno odgovarali za placanje istoga...
Jeste li vi bili potpisnica ikakove dokumentacije prilikom odobravanja kredita, kartica, ugovora i sl od vaseg pokojnog muza?

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da je važno ovdje reći da ukoliko postoji ovrsna isprava protiv pokojnika još za života,  vjerovnik može podnijeti prijedlog za ovrhu nasljedniku na temelju rjesenja o naslijedivanju,  a sud tada donosi rjesenje o naslijedivanju. Nasljednik tada može uputiti žalbu jer se ne smatra odgovornim za dug ostavitelja.

Nasljednik odgovara za dug ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine,  s tim da na vrijednost naslijeđene imovine kao i za dugove ostavitelja koje je nasljednik već podmirio sud pazi isključivo na prigovor nasljednika. 

Nitko ti neće priznati da ne moraš vraćati dug,  već se na to moraš pozvati. Moraš paziti da nikako ne priznas dug. 

Uređeno od Helena1981 Skreblin

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , Angel03 je napisao:

Pozdrav! Muz mi je poginuo u prometnoj nesreci, a iza njega je ostao dug po (nenamjenskom) kreditu i dugovi po karticama. Imovine nema, ostavinska nije provedena. Dobila sam rjesenje iz kojeg je vidljivo da smo ja i djete nasljednici bez nasljedene imovine.

ko je pokrenuo ostavinsku? zašto?

Uređeno od bovu

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×