Jump to content
AnRa

Oduzeta zemlja

Preporučene objave

Pozdrav, 

1952. godine je oduzeta imovina odnosno 4 parcele,u povijest vlasništva je upisano ovako:" Na temelju pravomoćnog rješenja , tajništvo Pula br. ..,od 20.07.1953 bez teretno se otpisuje k.č. ...., i prenosi u novi broj ove općine na ime Zemljišnog fonda agrarne reforme i kolonizacije " , tada vlasniku nije ponuđen niti novac, a niti neka druga zamjena za tu oduzetu zemlju, mene zanima da li je moguće sada nešto poduzeti ili potražiti natrag tu oduzetu zemlju ili je kasno za bilo što pokrenuti?

Hvala na odgovoru

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, čl.65,

Prijašnji vlasnik dužan je podnijeti zahtjev u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona,...

a zadnje stupanje na snagu je bilo danom objave u NN, 05.07.2002 godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio dalmatien
   Molim može li primjer pisanog zahtjeva za upis prava vlasništva za strane državljane koji se šalje Ministarstvu pravosuđa za stjecanje prava vlasništva na nekretnini. 
  • objavio lilly_zagreb
   Pozdrav,
   Na ZK izvatku u dijelu A Posjedovnica navedene su dvije čestice Rbr 1. čestica xx i Rbr 2. čestica yy.
   U dijelu B Vlastovnica navedeno je vlasništo 1. Vlasnički dio 1/1 ime, prezme, oib, adresa.
   Moje pitanje glasi tko je vlasnik čestice yy, odnosno Rbr 2. ?
   Zar ne bi trebalo u izvatku u dijelu B Vlastovnica biti navedeno onoliko dijelova / rednih brojeva / čestica koliko ih ima i u dijelu A Posjedovnica?
   Hvala!
  • objavio Ninach...
   Poštovani,
    
   ljubazno Vas molim za pomoć ukoliko imate kakva saznanja o načinu rješavanja predmetne situacije.
   Naime, 2007. godine kupljen je stan sa dva parkirna mjesta. Vlasništvo je uredno upisano u ZK gdje se navode i parkirna mjesta. Međutim, jedno od parkirnih mjesta se djelomično nalazi i na susjednoj čestici koja je i dalje u vlasništvu graditelja zgrade u kojoj je kupljen stan.
   Predmetni graditelj/vlasnik susjedne čestice bi sada otuđio tu svoju česticu radi izgradnje ceste, međutim na istoj se djelomično nalazi i gore navedeno parkirno mjesto koje je uredno kupljeno i plaćeno.
   U ZK ulošku za predmetnu česticu nije evidentirano parkirno mjesto već se vodi kao voćnjak.
   Zanima me na koji način vlasnik parkirnog mjesta može zaštiti svoje vlasništvo, odnosno može li se na neki način provesti dioba čestice da njemu pripadne taj dio na kojem se nalazi ejgovo parkirno mjesto.
   Komplicirana je situacija pa ju je malo teško i objasniti ovdje. Molim za pomoć
  • objavio danica golobic
    Molim za savjet kako prenijeti zemlju koja je u katastru na mojim prednicima, a u sudu-gruntovnici se vodi na zadrugu. To nisu zadruge iz soc. Jugoslavije več  iz vremena Austrougarske.
   Neslužbeno tumačenje sam dobila da kad je u nekoj obitelji bilo više odrasle braće sa svojim familijama a otac im umre ,onda se zemlja vodila na zadrugu kojoj se dodavalo prezime.(npr. zadruga Golobič) . Kako ja imam 70 god te je ta zemlja oduvjek moja tjmojih prednika na koji način mogu da je upišem u gruntovnici s obzirom da  ne znam gdje bi bili neki nasljednici. Mislim da je tu zemlju kupio moj djed negdje oko 1900 - 1910 god. Napominjem daje katastarska općina za moje mjesto  osnovana 1954 te da je tada ta zemlja upisana na mog oca ida je na nju plaćan porez sve do 1991 g. s obzirom da sam ja u mirovini te ne mogu plaćati odvjetnike postoji li neki jeftiniji način. unaprijed zahvaljujem i srdačno pozdravljam
    
  • objavio vamucika
   Poštovani,
   interesira me, ako postoji vlasnik i upisan je u Grintovnicu  svaki u 1/3, ima nas troje što živimo u Zagrebu, a u Karlovcu je poljoprivredno zemljište, točno da ne koristimo tu zemlju, nisu koristili ni preci, svi su živjeli u Zagrebu, koristi  trenutno poljoprivredno zemljište osoba A iz Karlovca - k.č.Lišnica interesira me da li može to zemljište dobiti Zakonom o vlasništvu čl.159 st.3 dosjelošću, a svi smo se upisali putem Ostavinskog postupka u Karlovcu po svojim roditeljima, posjedujemo kompletnu dokumentaciju o vlasništvu i ostavinskih postupaka koja za to zemljište je bila na Općinskom sudu u Karlovcu, djeca su se upisala 1990.god,iza pok.oca, ostali kako je tko umro, osoba A govori da ju koristi od 1971. i sada je digla tužbu protiv sviju nas nasljednika da ima pravo na tu zemlju, jer  koristi posjed pošteno, a dokumenti govore nešto drugo. Nije mi jasno kako smo se mi mogli upisati u gruntovnicu po svojim nasljednicima
   Molim Vas odgovor pod hitno ako je moguće
   Vamucika
 • Online korisnici×