Jump to content

Kako sklopiti nagodbu s ovrhovoditeljima


Luciana Talić

Preporučene objave

Molim nekoga ako ima iskustvo s nagodbama da mi pomogne kako sastaviti zamolbu i prema kome uputiti . 

Dužnica sam prema više ovrhovoditelja,HRT,Teleoperateri..

Naime,imam mogućnost dobiti kredit ali mi ovrhe premašuju mogućnost za dobiti isti.Naravno odmah bi sve podmirila ako bi sklopila nagodbu jer drugačije ne mogu a vjerovnici se ne mogu naplatiti zbog nedostatka sredstava pa mislim da bi i njima to bilo od koristi. Hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo moraš biti sigurna da dugovi nisu u zastari, da su ovrhe uredne i da nema mogućnosti prigovaranja ili osporavanja duga. Čim ovako pitaš, pretpostavljam da su dugovi svježi i da je sve ok.

Pošalješ im pismo namjere u kojem kratko opišeš situaciju u kojoj se nalaziš (veliki dugovi kod više ovrhovoditelja, nemaš imovine kojom bi to isplatila) i da su ti jedine mogućnosti osobni bankrot ili dogovor sa svima o otplati umanjenog duga (kako bi mogla sve podmiriti), a da odluka ovisi o njima, tj. ako ostaju kod ukupnog iznosa duga, kamata i troškova, da ćeš morati u osobni bankrot, a ako pristanu na otpis ili smanjenje kamata i troškova, onda ćeš dogovoreni dio platiti odjednom i u cijelosti podignutim kreditom. I osobno i u obitelji sam imao takve slučajeve i prvo smo dogovarali mailom (ovo pismo namjere i komunikacija do dogovora), a kada je bilo dogovoreno, banka nije davala nikakav pisani ugovor (otpisali su kamate u potpunosti), nego su mi dali potvrdu o stanju duga (ne cijelog trenutnog iznosa, nego umanjenog s uračunatim otpisom kamata, tj. dijela koji traže da im isplatim odjednom da bi potraživanja bila namirena), a nakon plaćanja odmah potvrdu da je sve plaćeno u potpunosti i odmah su povukli ovrhu. Odvjetničko društvo (drugi dug) je dalo potvrdu o stanju duga (isto umanjenog na 2/3 glavnice), a nakon plaćanja su dali ugovor u kojem stoji da je dug podmiren u cijelosti, a i oni su odmah uredno povukli ovrhu.

Napominjem da je ovo moje osobno iskustvo i da pričekaš i druga mišljenja i savjete.

Jesi li se interesirala u bankama za kredit i hoće li ti blokada predstavljati problem (meni je)? Koliki ti je ukupni iznos svih dugova?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam iz osobnog slučaja, osoba u blokadi za 30ak tisuca kuna, 

dignula kredit kod banke, u iznosu preko 40ak tisuca kuna, isplacen na racun u blokadi,

fina uzela iznos iz blokade, a ostatak postao raspoloziv nakon par dana.

Tako da ima ocito ima banaka koje se u to upustaju...

A sto stovani spitfire kaze, prakticki traze ocevidnik s fine...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnom pojasnjenju.

Prvo što se traži uvid u HROK,zatim očevidnik iz FINAe i ostalo iz hzzo i banke izvadci o primanjima i ustegama.

Kad sam to prilozila ,dug mi je premašio iznos kredita koji mi je jedna banka ponudila.

Savjetovali su da pokušam sklopiti NAGODBU s ovrhovoditeljima i da smanjim dug.Pisala sam pisma namjere i uglavnom su samo glavnicu tražili. Banka u kojoj sam imala prekoračenje mi je znatno umanjila dug ali nedovoljno za zatvaranje svih ovrha. 

Sad sam bila u banci u kojoj primam primanja i pitala postoji li mogućnost nagodbe i odgovor da nazovem odjel naplate i pokušam se dogovoriti.(Mislim da je sluzbenica mislila na pismo namjere).Rekla mi je također da nema ovlasti nešto više učiniti. 

Da se vratim na odgovor u kojem mi se savjetuje provjera zastare.Iskreno niti sam pitala a i sigurna sam da nije ništa u zastari.Platila bi i zastaru samo da očistim dugove iz ovrha i počnem iz početka s jednim kreditom.Ne bježim od dugova ali upala sam isključivo zbog bolesti i liječenja a ima malo i moje nemarnosti i neodgovornosti.

Hvala još jednom svima na savjetima i molim sve koji imaju kakav savjet dobro će doći a svoje iskustvo rado podijeliti bez obzira na ishod.

                                                  Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ne budeš mogla rješiti nagodbom...ako nemaš nekretnine i pokretnine...pritom ne uvlačiš neke jamce u probleme....i ako je dug veći od 30 000 kn...onda možeš pokušati i sa pokretanjem stečajnog postupka koji u prvoj fazi nije stečaj nego dogovor s vjerovnicima pred FINOM...ponudiš im npr. plaćanja duga kroz 5 godina mjesečno koliko možeš izdvajati (ne preporučam manje od 1/4 primanja) i izračunaš koliko češ na taj način uplatiti i zavisno o visini duga zatražiš otpis ostatka...uvijek možeš od tog postupka odustati.....ako na taj način riješiš da ti otpis bude manje od 50% imaš velike šanse na prihvaćanje tog prijedloga i na taj način ti ne bi trebao ni drugi kredit koji ima svoje troškove (kamate,garancije itd)

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija