Jump to content

RH suvlasnik zemljišta


NitkoPoseban

Preporučene objave

Ta jedna trećina je svojedbno bila na čovjeka koji je otišao u inozemstvo i izgubio pravo posjedovanja zemlje u RH.

- Vlasnici nikada nisu živjeli u blizini tog komada zemlje koji je nama ispred kuće. 

- Mi smo ga kosili oduvijek radi toga da nam zmije ne dolaze blizu kuće.

- Prije više od 30 godina moj je tata razgovarao sa onim vlasnikom koji živi ovdje i "kupio" od njega te livade. Pod navodnicima zato jer su potpisali papir, čak su isispunili/potpisali kupoprodajni ugovor ali ga nisu proveli jer su dolaskom tamo gdje je trebalo doznali da još neke poreze treba platiti pa su ko pravi naši stari ljudi zaključili da je dovoljno da oni to znaju.

- Sve godine do sada mi koristimo to zemljište, dio je livada sa voćem dio i mali vrt sa jagodama.

- Prije pet-šest godina ja sam odlučila to "papirnato" riješiti ali smo tada ustanovili da sadašnja dva nasjednika imaju samo 2/3 a 1/3 država. Kao drugo ta dva vlasnika koji su sinovi onog koji je "prodao" zemlju mom tati pravili su se ludi i nisu pristali priznati da je to zemljište njihov pokojni tata prodao. kako je i moj tata od moždanog udara nesposoban svjedočiti mi smo tu zemlju ponovno kupili i proveli ju u papirima. Sada smo mi vlasnici te 2/3 i zanima nas kako riješiti ovu državnu tećinu.

- Radi se o 700 i neki metar zemlje, državno je dvjesto i neki metar. Livade su uske (max 3 metra). Nalazi se na obronku velikog dolca i to 5 i 6 "prezida" od vrha, apsolutno nikakva gradnja nije moguća - nikada - radi nagiba i nedostupnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiće dosjelosti, mišljenja sam da bi vam to moglo uspjeti jedino ako postoji taj neki kupopr. ugovor pa bi vam posjed bio zakonit i pošten za što bi vam onda trebalo 20 god za dosjelost. Ukoliko toga nema, ako je posjed barem pošten za dosjelost na nekretninama u vlasništvu RH je potrebno proći 40 godina.

Možete se otići informirati i u JLS je li RH ima interesa za to prodati i po kojoj cijeni, za oju pretpostavljam, kako ste opisali nekretniu, i ne bi bila baš nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma posjed je zakonit, jednostavno smo još jednom iskeširali novac pred javnim bilježnikom i kupili te 2/3.

Platili i porez sve.

Što se razdoblja tiče, ne znam podatak kada je sa te treće osobe trećina upisana na RH ali mi te livade održavamo već i 50 godina jer su nam neposredno pod kućom. Ja imam 54 godine a nikad nisam vidjela da je netko od vlasnika došao. Kuća je 150 godina stara i zemlja se sve okolo vremenom tako zapetljalo da i ja imam par komadića (24-tnine, 12-ine i tako to) zemlje u susjednim mjestima nekim drugim ljudima pred nosom a da nikada nisam na njih kročila jer nemam potrebe :). 

Ma jasno da mi je prvenstvena ideja da to otkupim od države ali pokušavam uštedjeti jer sam ljuta sama na sebe (tj. na oca) što sam morala po drugi put plaćati istu zemlju. Da sam muško i imam 100 kila onda bi tim mamlazima sinovima zaprijetila da priznaju to što im je otac napravio a ne da ponovno plaćam isto. Imala sam i potpis na dogovor i potpis na primljenu lovu i potpis (sve njihova oca) da je za dio umjesto love moj tata stolar napravio unutarnje drvene stepenice na kat (evo ih još imaju u kući) ali... bolje ne imati posla s budalama.

P.S. Što je JLS?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To sam i mislila ali eto ništa od toga. 

Oni su rekli da s time nemaju nikakve veze već da treba direktno u Zagreb poslati kao neko pismo namjere za otkup zemljišta.

Tako ću i napraviti iako se toga grozim, imam osjećaj da će se to tamo izgubiti u nekoj ladici i da ću odgovor dobiti na "Sveto Nikad" :).

 

Hvala na pomoći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema ti  od tog pisanja ništa. Ne će ti ni odgovoriti. Država ili općina da bi prodala zemlju mora raspisati javni natječaj i to je skuplja pita od tepsije. Nemaju interes za takve parcele. Pokreni ispravni postupak, oni se neće javiti i stvar je čista, ili tužbu za dosjelost. Ja sam imao takav slučaj i sami su mi rekli tako. Ali ja nisam jedini suvlasnik sa državom na toj parceli, ima ih još pet na 80 m2 pa nisam išao u to. Javi kako je ispalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Tonči je napisao:

Država ili općina da bi prodala zemlju mora raspisati javni natječaj i to je skuplja pita od tepsije.

Moram napomenuti da to ne vrijedi baš u svim slučajevima. Kada je to potrebno za formiranje građ. čestice ako taj dio ne prelazi 20% površine planirane građ.čestice, a posebno je zanimljivo, u svjetlu dobivanja rješenja o izvedenom stanju, osobi koja je ishodila isto rješenje a izgradila je objekat na zemljištu u vlasništvu RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Tonči je napisao:

Nitko poseban piše da se radi o zemljištu pokraj kuće, da se radi o zemljištu na kojem je kuća još je stvar lakše riješiti.

Sve 5. Napisao sam da napominjem da to ne treba u svim slučajevima, posebno u slučajevima oko legalizacije koji su rješeni, rješavaju se iili će tek biti rješeni i trenutno su aktualni. Pa da takovi korisnici ne misle da je to neka posebno komplicirana misija ako i u njihovim slučajevima trebaju javni natječajem (nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija