Jump to content

Podjela imovine


Zelengaj

Preporučene objave

Molio bih za pomoc, pokusati cu biti kratak i jasan. Punac bi trebao podijeliti sa svojim bratom i sestrom jednu kucu i par terena koji su upisani u posjedovnom listu od puncevog oca. E sad tu dolazi do komplikacije, kako je otac od punca odavno umro, na vecini terena i kuci je upisano vise vlasnika koji su raznim svjedocanstvima uspjeli se upisati na tu imovinu. Medutim sada su poceli od punca brat i sestra traziti svoje svjedoke kako bi te terene upisali 1/1 jer otac od punca je i bio stvarni vlasnik tih nekretnina. Tu dolazimo do problema jer puncevi brat i sestra imaju novaca za odvjetnike i placanje poreza na te nekretnine, te medu njima ne postoji nikakav dogovor kome sto ide nego ko na divljem zapadu ko uspije sto ocistiti da bude 1/1 to sebi i upise te se na to i plati porez. Mene sada zanima dali je puncu pametno pokrenuti ostavinsku i da se na sudu probaju dogovoriti kome ce sto pripasti jer ovo nema smisla?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Zelengaj je napisao:

dali je puncu pametno pokrenuti ostavinsku

Ostavinsku postupak je svakako nužno provesti kako bi se utvrdilo tko je smrću ostavitelja postao njegov pravni sljednik i što čini ostavinu.

Iz činjeničnog stanja je jasno da bi se rješenjem o nasljeđivanju konkretna imovina prema stanju koje odražava katastar utvrdila kao izvanknjižna,slijedom čega vas upučujem po tom pitanju na odluku Županijskog suda u Varaždinu;

Sentenca:  

Ako je nekretnina u rješenju o nasljeđivanju utvrđena kao izvanknjižno vlasništvo ostavitelja a prednica ostavitelja također nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, onda se nasljednik može upisati u zemljišnu knjigu kao vlasnik samo ako pokrene pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom, ali ne i na temelju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju.

-Kratki tekst odluke:

“No u pogledu nekretnina koje su u rješenju o nasljeđivanju utvrđene kao izvanknjižno vlasništvo treba upozoriti žalitelja da niti njegova prednica nije bila upisana u zemljišnoj knjizi kao vlasnica, a što znači da se na tim nekretninama, a na temelju predmetnog rješenja o nasljeđivanju, ne može upisati niti on kao nasljednik, jer nije udovoljeno materijalnoj pretpostavci knjižnog prednika iz čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama.  To ne znači da nasljednik nije također izvanknjižni vlasnik tih nekretnina, budući da je on vlasništvo tih nekretnina stekao nasljeđivanjem, kao jednim od zakonom dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva na nekretninama u smislu odredbe čl. 114. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (“Narodne novine”, br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06 i 141/06). Međutim, nasljednik se ne može upisati u zemljišnoj knjizi kao vlasnik na temelju rješenja o nasljeđivanju, već isti može pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom, radi sređivanja vlasništva ili utvrđivanja prava vlasništva na predmetnim nekretninama.” Županijski sud u  Varaždinu, Gž-511/09-2, od 29. IV. 2009.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima samo jedan mali problem koji nisam istakao, a to je da se punac nikako ne moze dogovoriti s bratom i sestrom kome ce sto pripasti jer normalno svatko trazi svoj dio kolaca tj. da ubode terene koji su najblizi infrastrukturi itd.. kako ce se uopce doci do rjesenja o nasljedivanju se pitam, kada nema dogovora? I dali svejedno pokrenuti ostavinsku jer napominjem da je njihov otac od kojega nasljeduju imovinu preminuo pred vise od deset godina, a nista se do pred dva mjeseca nije pocelo rjesavati .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Zelengaj je napisao:

kako ce se uopce doci do rjesenja o nasljedivanju se pitam, kada nema dogovora

U ostavinskom postupku utvrđuje se tko su nasljednici,što čini ostavinu i prava koja pripadaju nasljednicima,tako da je nebitan dogovor,obzirom da donesenim rješenjem o nasljeđivanju nastaje suvlasništvo koje suvlasnici mogu razvrgnuti u drugom postupku(razvrgnuče suvlasništva)

 

prije 8 sati , Zelengaj je napisao:

napominjem da je njihov otac od kojega nasljeduju imovinu preminuo pred vise od deset godina,

Nebitno,taman da je umro prije 100 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, hvala na odgovorima. Nadam se da smo sada pametniji:-)

 

Ajde jos samo jedno pitanje da postavim. Ajde mi molim vas meni kao laiku totalnom objasnite ako ja nisam ocito skuzio iz razgovora kako je moguće da se brat i sestra upisuju na te terene ako jos nije ni pokrenuta ostavinska niti je postignut dogovor izmedu njih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija