Jump to content

Pravo na prolaz i posjed


lg057

Preporučene objave

Vlasnik sam stana ali ne i  okućnice i zemlj. čestice koja graniči s okućnicom a preko koje imam prolaz do puta  a koje su  vlasništvo Grada. Grad se sprema na prodaju zem. čestice koja granići s okućnicom pa me zanima koja su moja prava kao korisnika puta i posjeda na toj čestici .Mogu naglasiti da sam u posjedu okućnice i čestice koja granići s okućnicom od 1969g . da je prolaz preko čest. širok 4m a da postoji i pješaćki prolaz od 80cm s preko druge čestice i imam problema sa susjedima zato što tuda pješke prolazim .

                                                                Molim savjet!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam na drugoj strani okučnice širine 70cm koji kad izađem iz okučnice se širi na 2m i 70 cm na čestici grad a prolazi do glavnog puta ispred susjedovih vrata i prozora  i nije  u ravnini s prometnico kojom je povezan . Npominjem da sadašnji prolaz i provoz ima 4m i 10 cm i da ga koristim i posjedujem 47 g. Isto tako za manji prolaz otprije postoje prigovaranja i pokušaji sprečavanja susjeda da ne prolazim tim prolazom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

kako po pozitivnim propisima svaka nekretnina mora imati pristup na javnu prometnu površinu, u ovom slučaju to je moguće i na način osnivanja stvarne služnosti na čestici u društvenom vlasništvu. Poradi toga bi se trebali obratiti JLS za mirno rješenje vašeg problema (jer je  simptomatično to što imate i drugi način pristupa javnoj površini). Za sve neke građansko pravne postupke, savjetovao bih vam da ne ulazite bez angažmana stručne osobe pravne struke.

Naime, navodite da ste u posjedu 47 godina, pa eventualno aludirajući na dosjelost, za to (pa i stjecanje dosjelošću prava služnosti) na nekretninama u društvenom vlasništvu bi vam bilo potrebno 40 godina, računajući od 1991.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim što znači kratica JLS  . Možda bih s Gradom i mogao dogovoriti novi prolaz u širini od  2.70m  ali oni ne žele snositi troškove . A ja smatram da ja ne bih trebao snositi troškove jer ja nisam niti jednom radnjom te troškove niti uzrokovao jer ja več imam  služnost prolaza i provoza .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, lg057 je napisao:

Pa imam faktićni , dosljedi i mirni posjed nekretnine nakojoj vršim služnost prolaza i provoza ! I nija me nitko smetao niti se protivio služnosti!

Imate faktično stanje tj., posjed je pravna činjenica, u biti pretpostavka pojedinih stvarnih prava. Pa poradi pretpostavke je li kvalificiran (zakonit, istinit i pošten), ne bih imao ništa za nadodati prethodnom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija