Jump to content

Uvjeti za mirovinu


dazd

Preporučene objave

Žena  , starosti 60  god i 7 mjeseci . Ima 15 god i 3 mj. staža u BIH ( Sarajevo ) i 24 godine staža u HR.

Odlučila  je ići  u mirovinu , pa  je  zanima , ako znate , je li povoljnije otići u mirovinu sada u 12.mj. 2017 god. ili

čekati početak 2018 ? Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvenstveno bi vam bilo dobro ako ste u radnom odnosu i ako ste relativno dobrog zdravlja da radite dok ne navrsite 41 godinu staza te prema clanku 35. ZOMO-a otidjete u "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" koja se ne penalizira.

Ovako ce vam se ako odete do kraja 2017. ili odmah pocetkom 2018. mirovina penalizirati sa 0,15% za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

Sto se tice odlazka u mirovinu s 31.12.17. ili 01.01.18., zavisi kolika ce ukupna primanja imati u 2017. god.

Ako su ona na razini proslogodisnjih ili ce biti manja od prosle godine onda je bolje da ide sa  31.12.17.god. onda se placa ostvarena za godinu u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu ne uzima za utvrdjivanje vrijednosnih bodova, već se za tu godinu uzimaju prosjecni vrijednosni bodovi razmjerno stazu osiguranja u toj godini.
Kroz formulu kod izracuna mirovine ta se 2017 god. uprosjecuje i racuna kao prosjek ovih svih prijasnjih godina za broj dana koje se u toj 2017 godini radio (a to je skoro cijela godina).

Ako su ukupna primanja u 2017.god. dosta veca nego u prosloj (2016 god.) onda bi mozda bilo dobro da ide sa 01.01.2018. god. jer ce u tom slucaju place iz 2017. god uzimati za utvrdjivanje vrijednosnih bodova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija