Jump to content

Dostava pravomoćne presude podnositelju prijave


Totalna Parezija

Preporučene objave

Državno odvjetništvo je, prema ZKP-u, dužno podnositelja prijave obavijestiti o odluci (odbacivanje ili podnošenje optužnice) u roku od 6 mjeseci od zaprimanja prijave. (žrtva i oštećenik i ranije mogu tražiti informacije o postupanju po prijavi). Tu obaveza DO-a prema podnositelju prestaje.

Ima li podnositelj prijave, koji NIJE oštećenik ili žrtva, pravo od suda koji je presudu donio tražiti da mu se presuda dostavi? Ako ima, možete me uputiti na konkretni propis i konkretnu odredbu koja to propisuje? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li podnositelj ima pravo izvršiti uvid u spis, na sudu, fizički?

Vjerujem da je tako kako kažete, jer je u pravosuđu skoro sve loše postavljeno, ali time se narušava načelo javnosti kaznenog postupka. Presuda se objavljuje javno (barem je formalno tako, a u stvarnosti javnost ne može na sud jer sud nema Sudnicu u pravom smislu te riječi, nego neki ruševni sobičak iz 19. stoljeća) pa bi trebala biti i javno dostupna. A pogotovo bi trebala biti dostupna podnositelju prijave - njega bi se trebalo motivirat da i ubuduće protiv počinitelja kaznenih djela podnosi prijave (jer ne mogu sve sami odraditi policija i DO), a ako ga se u potpunosti otuđi od postupka i ako nema nikakva saznanja o ishodu njegove prijave (a po ovome ispada da ga niti DO niti sud nisu dužni o tome obavijestiti) onda drugi put neće ništa niti prijavit. 

Zakon o pravu na pristup informacijama sigurno je veliki korak naprijed - ali on se, koliko znam, ne odnosi na pravosuđe...?

Ja, na primjer, želim pisati znanstveni rad iz nekog područja i potrebne su mi sudske presude da bih temu obradio. Zar moram ovisiti o dobroj volji nekog predsjednika suda ili šta-ja-znam-koga? Ili preko poznanstava "ilegalno" dolaziti do dokumenata? 

Nadam se da će mi netko s ovog Foruma pomoći u ovome, tj. da se neću morati sam boriti za ono na što - duboko sam u to uvjeren, bez obzira na možebitni nedostatak pozitivnopravnih odredbi - imam pravo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda se dostavlja isključivo strankama u postupku, branitelju i žrtvi/oštećeniku (ukoliko ih ima). Nikome drugome.

Ovo za DORH ste u pravu, ali to je isključivo obavijest je li podignuta optužnica ili je prijava odbačena (ne dostavlja se meritorna odluka DORH-a), doslovce jedna rečenica, čak i kad je policija u pitanju.

Glede javnosti u postupku, moram napomenuti kako je podnositelj imao pravo biti nazočan raspravi (osim ukoliko je javnost isključena s rasprave, što je endemično, izuzev kad su maloljetnici u pitanju).

Glede izrade rada, imate na netu dostupnu sudsku praksu, koja doduše ne sadrži sve presude, ali ako su vam potrebne isključivo presude, dakle ne i spisi, može poslužiti sasvim dobro. Ukoliko baš trebate spise, onda nema druge doli ishoditi odobrenje predsjednika suda, koji će vam izaći u susret, ali ćete spise moći proučavati isključivo u sudskoj zgradi. O ilegalnim putevima nećemo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija