Jump to content

Pravo na naknadu sa burze


tomy07

Preporučene objave

Citiram:

"Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos ili služba prestao na neki od gore navedenih načina odnosno prethodna samostalna djelatnost prestala bez opravdanih razloga."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima.

Uskoro će me poznanik zaposliti na određeno (3 mj.) u svojoj firmi zbog povećanog obujma posla. To će mi ujedno i dobro doći jer sam dao otkaz na svom trenutnom poslu gdje sam 3 godine (prije njega sam bio 10 mj. u drugoj firmi s prekidom od par dana između) pa ću uz pomoć ovih 3 mjeseca zadnje prijave ostvariti pravo na naknadu s burze.

Imam doduše nedoumice oko vrste prijave, jer ću možda biti zaposlen na nepuno radno vrijeme. Ukupno ću primati 5 mj. naknade s burze prema ukupnom radnom stažu, ali mi je nejasna visina naknade koju ću primati ukoliko se zaposlim na nepuno radno vrijeme. Informacije koje sam našao na stranici od zavoda su sljedeće:

1. Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 60 %, a za preostalo vrijeme korištenja 30 % od osnovice. (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10292)

2. Najniži iznos novčane naknade ne može biti niži od 50% iznosa minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, osim u slučaju kada se visina novčane naknade određuje prema postotku vremena provedenog na radu.  (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10292)

Po ovome bi se dalo zaključiti da ću, unatoč prijavi na nepuno radno vrijeme, dobivati mjesečno minimalno 50% iznosa minimalne hrvatske plaće. Jedino što me buni je ovaj drugi dio gdje piše osim u slučaju ako se naknada određuje prema postotku vremena provedenog na poslu. Što je to točno?

Ukoliko mi netko može pomoći, bio bih Vam jako zahvalan!

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , malicovjek je napisao:

Po kojoj fori ces imati pravo na naknadu s burze, pa neces imati 9 mjeseci rada u zadnje dvije godine, ako si ti dao otkaz u firmi kako navodis u kojoj si radio tri godine.

Po meni ima jer će mu zadnji radni odnos prestati bez njegove krivnje, istekom ugovora...A što se tiče pitanja, mislim da ako je nepuno radno vrijeme, da će biti i nepuna naknada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Na sadašnjem sam radnom mjestu zaposlen 6 mjeseci na određeno, ali sam svaka 2 mjeseca sklapao novi ugovor na 2 mjeseca (ukupno 3 sklopljena ugovora). Prekid od prošlog zaposlenja nisam imao, a radni odnos prije sadašnjeg prestao je sporazumnim raskidom. Sad je raspisan natječaj preko kojeg nisam zaposlen ja nego drugi radnik. Meni u svakom, a tako i u zadnjem ugovoru sa sadašnjim poslodavcem piše da radim najduže 60 dana.

Postoje li ovdje neke smetnje za ostvarivanje prava na naknadu s burze ili je sve u redu pa ću imati pravo na naknadu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija