Jump to content

Pravo pristupa parking mjestu


Hajduk1911

Preporučene objave

Molim vas da mi pomognete i da me savjetujete što da radim

Naime prije dvije god. Odlučio sam se za rekonstrukciju i nadogradnju stare obiteljske kuće. Nakon procedure dobio sam građevinsku dozvolu. U postupku dobivanja građevinske dozvole jedan od dokumenata bila je i suglasnost grada na građevinski projekt. Prema tadašnjim propisima uvjet za dobivanje suglasnosti grad  je bio da osiguram parking mjesta za nekretninu te su prema propisu zahtijevali 5 parking mjesta. Pošto nekretnina nije imala zemljišta za parking mjesta potrebnu zemlju sam kupio od grada čija parcela graniči s nekretninom. Nakon što sam kupio zemljište tu sam formirao parking mjesta koja su unesena u projekt i dobio potrebnu suglasnost grada kao i građevinsku dozvolu. Pristup nekretnini i parking mjestima je preko iste parcele od koje sam otkupio dio kao i pristup za brojne nekretnine u okolini iz tog razloga u suglasnosti grada je bilo naznačeno da grad pristup nekretnini može organizirati i na drugi način. U međuvremenu moj objekt je izgrađen i pred useljenjem. Nakon 2 god od dobivanja građevinske dozvole mjesni odbor tj grad na istoj parceli do mojih parking mjesta planira (za sad imaju idejni projekt) izgraditi nekretninu od cca 50 m2 za potrebe mjesnog odbora na 1 m udaljen od mojih parking mjesta i na takav način da ne mogu fizički pristupiti automobilom na 3 od 5 formiranih parking mjesta.  Jedini način da auti dođu do parking mjesta je da se helikopterom stave na parking i diže s njega. Iako u suglasnosti grada piše da mogu organizirati promet na parceli dali to znači da mogu blokirati već utvrđeni pristup građevini tj parking mjestima jer ja sam suglasan da imam drukčiji pristup ali ne da nemam nikakav pristup na 3 od 5 parking mjesta.. Moje pitanje je dali takav projekt može dobiti potrebne dozvole te koje su moje opcije Znam da se mogu žaliti na sve ali me interesira dali u zakon ili pravnoj praksi postoje primjer koji to ne dopušta te što mogu uraditi da zaštitim svoje legalne i plaćena parking mjesta. Informirao sam se kod nadležnih službi ali ne dobivam direktan odgovor već kao - trebali bi ste se dogovorit. Pokušaj dogovora za sad ne uspijeva. Molim savjet. Ukoliko vam je potrebno mogu poslati skicu stanja i planiranog objekta. Te ukoliko trebate bilo kakve informacije stojim na raspolaganju.

Molim savjet 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti i ne nešto posebno pošto se radi o idejnom projektu. Sam  idejni projekt je prvi korak u projektiranju i temelj za bilo kakav daljnji konkretan razvoj projekta, dolazi se do ideje kolika bi bila veličina buduće zgrade, kako bi izgledao njezin položaj, oblikovanje i orijentacija na čestici.
Idejni projekt ne vodi ka konačnoj dozvoli niti je temelj za gradnju no mora biti izrađen na način iz kojeg je vidljivo da su projektirana idejno-tehničko rješenja u skladu s propisima, posebno odredbama prostornog plana.

Jesu li, trebali bi imati uvid u sami projekt i odredbe prostornog plana.

Poradi toga su zanimljive odredbe čl.121 st.1, čl.130 i  187 Zakona o protornom uređenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ja sam kontaktirao arhitekta i on kaže da u prostornom planu navedena situacija nije definirana. Međutim ja smatram a i zdrava logika kaže da to ne bi bilo ispravno. Također on kaže da je to situacija koju ja moram riješit s mjesnim odborom. Znam da je to tek idejni projekt i već sam bio na razgovoru s gradskim službama ali su svi nedefinirani. Strah me da se to ne provede onako kako u našoj državi a čitajući i ovaj forum ima bezbroj primjera. Moje je pitanje, znam da u upravnom procesu imam pravo na žalbe i sl na projekt, ali ukoliko sve to ne uspije dali postoji mogućnost sudskim putem blokirati gradnju dok se slučaj ne riješi. Dali mogu tražiti pravo služnosti i pristupa nekretnini. Znam da za služnost treba proći određeni period ali budući sam već dobio suglasnost grada za pristup prilikom ishođenja građevinske dozvole dali taj dokument njihovo praktički priznanje služnosti i dali je dokument valjan za takvu tužbu. Te dali postoje još kakve opcije koje su mi na raspolaganju da zaštitim svoja prava molim takav savjet da se eventualno mogu pripremit. Nadam se da do tog neće doći ali želim znati koje su mi opcije. 

Puno hvala na prijašnjem odgovoru i svima koji napišu nekakav savijet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Hajduk1911 je napisao:

Ja sam kontaktirao arhitekta i on kaže da u prostornom planu navedena situacija nije definirana.

Malo je čudno da nije definiran smještaj građevine na čestici u odnosu na regulacijsku liniju i među prema susjedima, veličina čestice itd. a definirano je koliko se mora imati parkirnih mjesta. Ma je sigurno.

prije 7 sati , Hajduk1911 je napisao:

znam da u upravnom procesu imam pravo na žalbe i sl na projekt

U postupku zahtjeva za izdavanje građ.dozvole imate pravo na uvid u spis radi izjašnjenja te možete podnijeti primjedbe. Nakon toga rješenje o izdavanju građ.dozvole ili odbijanju zahtjeva će biti dostavljen i vama te na to rješenje imate pravo žalbe.

prije 7 sati , Hajduk1911 je napisao:

budući sam već dobio suglasnost grada za pristup prilikom ishođenja građevinske dozvole dali taj dokument njihovo praktički priznanje služnosti i dali je dokument valjan za takvu tužbu.

Mišljenja sam da nije. Naime, služnost se može osnovati pravnim poslom, odlukom suda ili na temelju samog zakona (ZVDSP). Služnost odlukom suda može se osnovati u slučaju nužnog prolaza a vi isti imate temeljem suglasnosti nadležnog tijela upravne vlasti.  

prije 7 sati , Hajduk1911 je napisao:

Znam da za služnost treba proći određeni period

I tu se radi o služnosti na temelju zakona kad se ispune sve pretpostavke za dosjelost služnosti, što bi značilo da ju je posjednik povlasne nekretnine pošteno posjedovao izvršavajući njen sadržaj kroz 20 godina (a za nekretnine u vlasništvu RH i JLS dupo toliko).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto tako molio bi odgovor ako je gradska vlast donijela jedan pravni akt gdje izdaje suglasnost za građevinsku dozvolu i složila se s parking mjestima štoviše prodala mi zemlju na koje sam postavio uvjetovana parking mjesta sada donijeti drugi akt kojim mi praktički blokira ta ista  parking mjesta. Osim nelogičnosti dali postoji i neki zakon koji im to ne dopušta ili ograničava. 

Molim neki zakon na koji se mogu referirati  ili još bolje članke zakona.

svaka pomoć je dobrodošla:panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas savjet bilo kog što nešto zna ili je bio u sličnoj situaciji vidim ili je moje pitanje više za temu upravnog prava.

Isto tako budući savjet svih s kojima sam pričao kažu da je bitno uključiti se na početku prije nego se projekt razvije dali bi trebao angažirati odvjetnika te dali bi on trebao biti ekspert iz područja upravnog prava ili stvarnog prava.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Hajduk1911 je napisao:

Znači koliko sam razumio osim upravnog postupka u procesu izdavanja građevinske dozvole nemam neke druge opcije

Da. Kao što rekoh, radi se o Idejnom projektu koji nema veze sa istim u postupku izdavanja lokacijske dozvole te je u ovom slučaju temelj za daljni razvoj projek(a)ta. Hoće li i Glavni projekt biti na tragu Idejnog ili izmjenjen što se tiće položaja zgrade na čestici, to je još uvijek nepoznato.
 Sam postupak sam vam već objasnio.

, Hajduk1911 je napisao:

Osim nelogičnosti dali postoji i neki zakon koji im to ne dopušta ili ograničava. 

Prvenstveno odredbe prostornog plana. I to što detaljnijeg ako postoji.

Prije 30 minuta, Hajduk1911 je napisao:

Isto tako budući savjet svih s kojima sam pričao kažu da je bitno uključiti se na početku prije nego se projekt razvije dali bi trebao angažirati odvjetnika te dali bi on trebao biti ekspert iz područja upravnog prava ili stvarnog prava.

 To i nije toliko loš savjet. Po mogučnosti iz obe grane prava. No, prije njega ja bi se obratio ovlaštenom arh. uredu da vam protumaće odredbe prostornog plana u odnosu na planirani objekat (još bi bilo idealno da imate kopiju  projekta), te koje su vam opcije. Ako to baš i nije u skladu s pp, tada bi bilo oportuno u suradnji s odvjetnikom obratiti se onome tko je isti izradio (naveo sam vam več zanimljive članke Zakona o prostornom uređenju) i gradskoj vlasti u obliku laganog pritiska da se sve odradi ako ne na obostrano zadovoljstvo, onda barem ne na vašu štetu.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na vašem odgovoru. Vrlo sam vam zahvalan

Već sam dogovorio neke sastanke  pa ćemo vidjet gdje će na dovest

Još bi vas molio pojašnjenje dali gradske službe mogu izdati novi akt tj dopuštenje za izgradnju objekta koji meni brani prilaz parking mjestima iako su prije 2 god uvjetovali parking mjesta i prodali mi zemlju za iste te dali suglasnost na isti projekt s formiranim parking mjestima. Dali postoji neki zakon koji to ne dopušta ili ograničava npr zakon o upravnom postupku ili zakon o obaveznim odnosima i sl (ispričavam se ako lupam bez veze zakone ali nisam baš pravnik)

Još jednom hvala na prijašnjim odgovorima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam se raspitao s arhitektima i prostorni plan definira regulacijske linije ali one su općenite tj udaljenost od susjeda 1m i 3 m ako postoji prozor, građevina je prema idejnom projektu udaljena 1 m od moje čestice međutim svakom je jasno da na širinu od 1 m ne može prići auto da bi se parkira. Tako da izgleda da prostorni plan nije definiran za specifičnu situaciju. Izgleda  da situaciju će morati riješiti na neki drugi način neko drugo tijelo. S toga molim savjet te odgovor na moj prijašnji post . Dali imam osnove pokrenuti sudski postupak i tražiti privremenu mjeru dok se situacija ne riješi. Te po kojoj osnovi bi bila tužba.

Zahvaljujem svima koji su odgovorili ili namjeravaju odgovoriti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Hajduk1911 je napisao:

Dali imam osnove pokrenuti sudski postupak i tražiti privremenu mjeru dok se situacija ne riješi. Te po kojoj osnovi bi bila tužba.

U ovome trenutku ne vidim osnovu za takovo što. Kada se pokrene sam upravni postupak za ishođenje građ. dozvole, koji sam vam već opisao, sama žalba odgađa učinak rješenja, a ako dođe do upravnog spora, od istog se može zatražiti da tužba ima odgodni učinaka prema čl.26 Zakona o upravnim sporovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 13 sati , Hajduk1911 je napisao:

Dali je zakonski moguće izdati građevinsku dozvolu koja zadire u prava tj blokira u djelu  drugu već izdatu pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Je li moguće? Da, je.

Naime, reklo bi se da je uopće svrha građevinske dozvole zaštita javnog interesa a ista bi se očitovala prvenstveno u usklađenosti s prostornim planom i zaštiti prava drugih (stranaka u postupku, tj. i vas) te usklađenosti s posebnim propisima.

Dakle, zadatak projektanata bi trebao biti da prouče sve kartografske prikaze i uočiti sve ono što bi imalo utjecaja na zahvat. Sljedeći korak je tekstualni dio plana i odredbe za provođenje.

U pravnom smislu prostorni plan je podzakonski akt i trebao bi pisan na taj način, tj. jasno, precizno i nedvojbeno. Nažalost, praksa je katkad potpuno suprotna. Česta je pojava da se u propisima stvari ne nazivaju pravim imenom nego se koriste nazivi koje nitko ne razumije ili se pojmovi definiraju na svoj način. Svaki propis može definirati nešto, ali samo u okviru toga propisa, a drugi propis isti pojam može definirati drugačije te je ponekad jako teško razumjeti što je pisac mislio kad je pisao pojedine odredbe plana, pa ispada jako bitno kako ih projektanti a posebno oni u upravnom tijelu koji izdaju dozvole čitaju. Ili ako dođe do nekoga spora kako ih čita MGIPU, a ponekad i Upravni sud. Pa tako upravna tijela ne ulaze previše u suštinu projekta (a objektivno govoreći za to nisu stručno osposobljena niti je to njihova uloga), nego se zadržavaju na dijelu koji se odnosi na usklađenost sa prostornim planom. Tako da nakon svega dolazimo do onoga, moguće je. Napose i poradi toga što dosta njih (planova) još nije usklađena sa zadnjim Zakonom o prostornom uređenju pa ovisi kako su postojeće odredbe pisane i kako se iste može tumačiti.

No, kao što već rekoh u samom postupku imate pravo na u uvid u spis radi izjašnjavanja te staviti svoje primjedbe. U praksi uglavnom one ne utjeću previše na izdavanje građ.dozvole, no u vašem bi slučaju mogle. Ako je uvjet za vašu dozvolu bilo 5 park. mjesta, onda bi vaš zahtjev za pristup istima bio i te kako realan. Ukoliko oni to ne vide tako, svakako imate pravo na pravni lijek koji odgađa izvršnost dozvole na nekoliko mjeseci, a ukoliko MGIPU odbije žalbu, mogučnost tužbe Upravnom sudu što sve može trajati nekoliko godina. 
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija