Jump to content

Rješenje kaznenog postupaka- naknada štete


tajmahal1991

Preporučene objave

Poštovani,

Dana 18.09.2017 kupio sam mobitel u nepoznatog mladića prilikom cega mi je taj isti otudio iz novcanika dok sam pregledavao mobitel u svom automobilu 2600kn (vec sam mu prije dao 700kn za mobitel). Sve je sutradan prijavljeno nadleznoj policijskoj postaji s imenom i prezimenom mladica kojeg sumljicim za kazneno djelo jer je neke podatke o sebi ipak ostavio u telefonu iako je to pokusao vjesto sakriti. Naknadno je potvrđena moja sumnja, i sve je proslijedeno ŽDO za donošenje presude. Vazno je istaknuti da mobitel koji je kupljen je ponesen u policijsku postaju, ali policijski službenik koji je popunjao zapisnik nije pokazao pretjerani interes za provjeri da li je telefon ukraden. Dva mjeseca nakon podnošenja kaznene prijave proživljavam novu neugodnost kada na mobitel dobivam poziv od policijskog službenika iz druge policijske postaje da je mobitel koji koristim ukraden i da se javim u policijsku postaju. Govorim inspektoru koji me je nazvao da je slucaj vec prijavljen policiji ima dva mjeseca i da je sve proslijedeno ŽDO. Pozvan sam u postaju, vratija sam mobitel, napravljen je zapisnik, mobitel je otuden nekoj stranoj državljanki koja je prijavila kradu 01.08.2017, ja san ga kupio skoro mjesec i pol dana nakon prijave krađe, nestvarno mi je da policijski sluzbenici nisu uzeli imei broj telefona i provjerili da li je vec prijavljena krada nego ja moram naknadno dozivljavati neugodnosti, takodjer da policijski sluzbenih iz druge postaje nema nikakav uvid u postupanja prve policijske postaje tako da je na svako moje pitanje oko slucaja i mog i drugog u kojoj se maloljetnik sumljici za tešku krađu jer je mobitel istrgao gospodi iz ruke imao jedan odgovor- ne znam i javit cemo vam.

Danas sam dobio rješenje kaznenog postupka  u kojem se navodi da je maloljetnik odprije poznat policiji, i da se vec vodi kazneni postupak a da bi se lakse izrazio zakljucak prenosim u cijelosti: ''ovu odluku smo donijeli jer smo ocijenili da daljne postupanje ne bi bilo svrhovito imajuci u vidu vrstu i tezinu pocinjenog kaznenog djela, nastupjele posljedice, osobne i obiteljske  prilike maloljetnika kai i cinjenicu da je u predmetu ocog drzavnog ovjetnista -- podnesen prijedlog za izricanje maloljetnicke sankcije opcinskom sudu zbog vise kaznenih dijela iz čl. 228. st. 1. zbog cega smatramo kako nije svrhovito pokretati postupak za druga kaznena djela.''

Takodjer se navodi posto sam ostecen da mogu imovisnkopravni zahtjev u odnosu na maloljetnika ostvariti preko njegovih roditelja u parnici pred nadleznim sudom.

Mene zanima znaci li ovo da je kaznena prijava odbijena i da za povrat stete moramo ici preko privatne tužbe prema maloljetnikovim roditeljima. Ako mi mozete dati nekakav savijet kako daljne postupati?

Hvala

uređeno: od ivosimic
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, radi se o rješenju DORH-a, koje je doneseno primjenom načela svrhovitosti odnosno oportuniteta (čl. 71. Zakona o sudovima za mladež),  a kojim je DO za mladež procijenio da, obzirom na kazneni postupak koji je već u tijeku protiv maloljetnika (naime, protiv njega je podignut prijedlog za izricanje maloljetničke sankcije, što vam je naziv za optužni akt za maloljetnike), i to za niz kaznenih djela krađe, očito daleko jačeg intenziteta doli ovo vaše, nema smisla teretiti ga još i za ovo kazneno djelo, jer ono ispada minorno u usporedbi s drugima i neće pridonijeti ostvarivanju ciljeva, kako specijalne, tako i generalne prevencije.

Prava žalbe nemate, ostaje vam jedino ono što stoji u uputi, dakle ići sa tužbom na naknadu štete prema maloljetniku ukoliko ima imovine iz koje bi se mogli naplatiti, a ukoliko nema, onda tužbom trebate ići prema njegovim roditeljima, a temeljem zahtjeva pravičnosti stipuliranog u odredbi čl. 1060. st. 2. Zakona o obveznim odnosima.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi tužbu možete podnijeti već sutra, tu zapreke nema. Nema ni potrebe za čekanjem da završi ovaj kazneni postupak protiv njega, jer vi niste njime obuhvaćeni niti isti ima učinka po vaš predmet. O trajanju je doista nezahvalno pričati, jer zavisi o opterećenosti suca koji će spis dobiti u referadu, posljedično njegovoj ažurnosti, držanju stranaka u postupku, kasnije i žalbenom postupku itd. itd. Može se otegnuti i godinama (najgora varijanta).

Pretpostavka je da on nema ništa od imovine (da ima, ne bi činio kaznena djela krađe), no osobno bih pokušao saznati kakvo je imovinsko stanje roditelja, i ukoliko imaju imovine, onda bih putem odvjetnika poštom preporučeno poslao dopis naslovljen na maloljetnika i njegove roditelje, u kojem ih obavještavate o šteti koju ste pretrpjeli te ih pozivate da vam u roku 8/15 dana naknade štetu, ili ćete u protivnom biti dužni inicirati postupak radi naknade štete. Slobodno navedete ovu odredbu Zakona o obveznim odnosima u kontekstu odgovornosti roditelja. Ako ljudi imaju novca, vratit će vam ga, ukoliko nemaju, onda je zapravo i upitno ima li smisla ići u postupak, znajući da su vam šanse za naplatu teoretske (računajte da ćete imati dodatan trošak u vidu odvjetnika i sudskih pristojbi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odlična preporuka, o tome sam i ja razmisljao da mi se ne isplati osobno ili putem telefona ih kontaktirati i tražiti povrat novaca, ocito puno toga u toj obitelji ne štima, i kao što kažete samo mi još treba njihova prijava za uznemiravanje i prijetnju.

U svakom slucaju pomalo bezizlazna situacija za mene da ne naplatim, preostaje mi mala šansa da nakon što zaprime odvjetnikov dopis odluce me obeštetit, mada kako stvari stoje sigurno nisam prvi koji im je došao s takvim zahtjevom pred vrata. Kad sam išao prijaviti krađu na policiju, bahato i osorno mi je zvucala opaska policijske sluzbenice da novce zaboravim, sada mi sve jasno što je s tim mislila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija