Jump to content

Ana0007

Preporučene objave

Moj poslodavac je koristio potporu za zapošljavanje (za dugotrajno nezaposlene mlade do 29 godina), i sada je godinu dana mjere završilo, a budući da poslodavac nema posla za mene bi išao na poslovno uvjetovani otkaz (ukida se moje radno mjesto). Ono što mojeg poslodavca brine jest hoće li smjeti zaposliti druge osobe na stručno osposobljavanje ili neku drugu mjeru ako posao krene, hoće li mu taj poslovno-uvjetovani otkaz onemogućiti zapošljavanje drugog zaposlenika na druge mjere/ poticaje? Ili možda postoji neki vremenski rok (npr. ne smije zaposliti osobu idućih 6 mjeseci)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

To bi bilo najbolje provjeriti sa nadležnom Ispostavom HZZ-a, ali logika stvari nalaže da to ne bi moglo biti moguće, jer ispada da poslodavac zloupotrebljava sustav (dobi pomoć, profitira i na kraju "šupira" ljude pa ajmo sve od početka, nije baš ni država uvijek blesava). No, svakako provjerite s HZZ-om.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U čl. 115. st. 5. Zakona o radu je propisano kako „poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika.U slučaju da poslodavac prekrši ovu odredbu može dobiti novčanu kaznu od 31 – 60 tisuća kuna.

 

A što se tiče nemogućnosti korištenja mjere stručnog osposobljavanja, na str. 40. dokumenta Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje - Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera u 2017. godini“ je propisano kako tu mjeru ne mogu koristiti „poslodavci koji su unazad šest mjeseci donijeli odluku o Otkazu ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga za radna mjesta za čije obavljanje poslova podnose zahtjev za stručno osposobljavanje. Ukoliko poslodavac ima više organizacijskih jedinica, ovaj se kriterij primjenjuje na razini pojedine organizacijske jedinice.“ Isto je propisano za potpore za zapošljavanje, str. 20. istog dokumenta.

Navedeni dokument možete naći ovdje .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija