Jump to content
Sign in to follow this  
Wanksta

Zastara prema sudužniku

Preporučene objave

, Wanksta je napisao:

ako recimo zastari dug korisnika kredita, dali se time i oslobađa i potraživanje prema sudužniku

Sama činjenica da je nastupila zastara   nikog neče osloboditi dugovanja po samom zakonu,obzirom da je isticanje zastare prigovor materijalno pravne prirode od kojeg ovisi utemeljenost zahtjeva,slijedom čega se isključivo dužnik u sudskom postupku mora pozvati na zastaru,obzirom da sud na zastaru nepazi ex offo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , Matrix je napisao:

slijedom čega se isključivo dužnik u sudskom postupku mora pozvati na zastaru,obzirom da sud na zastaru nepazi ex offo.

Znači ako se sudužnik pozove na zastaru korisnika kredita, zastara vrijedi i za njega bez obzira što je protiv sudužnika pokrenut sudski postupak ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Wanksta je napisao:

Znači ako se sudužnik pozove na zastaru korisnika kredita, zastara vrijedi i za njega bez obzira što je protiv sudužnika pokrenut sudski postupak ?

Zastara djeluje i prema sudužniku,kao i prema jemcu,našto upućuju odredbe čl.126 st.1 Zakona o obveznim odnosima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • objavio Toni185
      Imam pravomocnu ovrsnu presudu iz 2006. godine na 1/3 plate koju uredno plaćam više od 12 godina za naknadu stete privatnoj osobi. 
      Sada mi je račun deblokiran u FINI, mogu li se pozvati na zastaru na ovrhu budući da nije bilo promjene sredstva plaćanja ? 
      Jer u sve ovo vrijeme placam samo kamate a ovrha raste i nemogu se toga rijesiti. 
    • objavio L5ca
      DDan, namjeravam podnijeti tuzbu za uvredu i nanosenje dusevne boli za dogadjaj koji se dogodio prije vise od godinu dana. U kojem roku je potrebno podnijeti navedenu tuzbu prije nastupanja zastare. 
      Hvala
    • objavio MalaVelikaŽena
      Poštovanje!
      Ukratko: brat i ja smo bili pod ovrhama 12 godina nakon smrti naših roditelja i nasljeđivanja njihovih dugova. Prodajom stana ove godine riješili smo sve ovrhe, ili smo barem tako mslili.
      Uvidom u Specifikaciju nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje iz FINA-a - u prilogu - zaključila sam kako su navedene ovrhe neaktivne - Datum prestanka izvršenja je 4.8.2018. Većina ovih ovrha koje vidite na slici nije iskomunicirana od strane gradskog stambenog, banaka i ostalih sporih institucija s FINA-om. Naravno da su spori u ovom smjeru...
      Pročitala sam zakon i koliko ja razumijem, ovrhe su neaktivne kako bi račun bio odblokiran i likvidan, ali po nalogu ovrhovoditelja mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku. Na stranu pitanje kakvu se to lažnu sigurnost daje građanima, ja pod svaku cijenu želim izbjeći da se to dogodi. Zvala sam odvjetničko društvo kojem je predana moja ovrha i oni su mi dostavili ukupan račun u iznosu od 1950kn, s "oproštenih" 1000 kn kamata.
      Međutim kada sam nazvala VIP i pitala da mi dostave sporne račune po kojima potražuju dugovanja - oni ih nemaju. Odvjetničko društvo također nema račune po kojima sam dužna. Ja isto tako nemam račune za telefon iz 2013.
      Moje pitanje jest: imam li ja pravo kao potrošač odbiti platiti potraživanja ako mi se ne dostave računi po kojima se ta potraživanja od mene zahtijevaju? Uzimam u obzir da su ti računi poslani 2013 ili 2012, ali vjerujem da imam pravo kao potrošač zahtijevati da mi se dostavi račun po kojem se od m ene zahtijeva uplata novčanog iznosa?
      Bila bih Vam zahvalna kad biste mi pomogli riješiti ovu zavrzlamu.
      S poštovanjem,
      Ivona

    • objavio giraffe
      Pozdrav!
      Zapaprila sam si život s neplaćanjem školarine duži period, trebam pomoć oko shvaćanja i rješenja za svoju situaciju, pa da krenem:
      Upisala sam veleučilište 2010. godine. 
      Nakon nekog vremena sam morala plaćati prenesene ECTS-e po ODLUCI o obročnom plaćanju za vrijeme dok sam imala studentska prava, nakon toga po UGOVORU za nastavak studiranja.
      Nisam dalje uredno studirala, izašla sam na svega par ispita i nagomilao mi se priličan dug.
      Informacija iz referade jest takva da, kako bih se uopće mogla ispisati, moram platiti ostatak neplaćene školarine, a dekan može odobriti (uglavnom tako ide) do 50% smanjenja duga.
       
      Iz ak.god. 2013./14. imam nešto manji dug za kojeg je, ako dobro shvaćam, nakon 5 godina nastupila zastara, ali ne znam mogu li se pozvati na nju ako nema ovršnog postupka, tj. je li dovoljno da veleučilištu pismeno pošaljem POZIV NA ZASTARU pozivajući se na tu Odluku o plaćanju na rate? Te na koje zakone da se pozovem, ako mogu taj dio duga "otpisati" tako?
      Prethodnu ak.godinu sam još upisala s plaćanjem upisnine i prve rate.
      Ovu ak.god., 2018./19. nisam ni upisala, niti tražila ikakva plaćanja na rate, niti išta platila.
      A druga stvar, vezana za ostatak duga i rok studiranja (10 godina, što znači da bih teoretski dugovanje trebala podmiriti dokraja 2020., je li tako?) - postoji li ikakav mehanizam da si još umanjim dug, odnosno, ako mi odobre 50% manji dug, a budući da neću tako lako ni tih 50% duga skupiti, jer nemam kreditnih sposobnosti i takvih načina snalaženja (na rate taj dug više ne odobravaju, već ga treba platiti odmah kako bi se onda platio ispis i završilo s tim), u kakvom smo onda pravnom odnosu veleučilište i ja kao dužnik? Ne razumijem proces ovrhe, a strah me da zato što to neću moći sve platiti odmah, ne završim u ovrsi s njima. S druge strane, htjela bih što prije riješiti barem onu zastaru iz 2013.
       
      Et, zbilja vas molim za bilokakvu pomoć jer sam se zakopala jako duboko, posipam se pepelom zbog svog nerazmišljanja, ali moram taj čvor nekako razmrsiti sa što manje štete.
    • objavio Ivandrago

      Postovani
        Od 2014 godine sam maltretiran od strane raznih utjerivaca dugova. Od 2012 zivim i radim u inozemstvu gdje sam otisao trbuhom za kruhom - nazalost raznim nedacama sam bio primoran napustiti domovinu i obitelj. Dug za koji sam proganjan je po nedozvoljenom minusu od jedne hrv banke. Nikad nisam trazio da mi odobre minus po racunima. A kad sam usao u tada dozvoljeni minus, vec nakon mjesec dana je postao “nedozvoljeni” tako da su odmah poceli naplacivati dodatne triskove, kamate... Dug se od 2012 povecavao i povecavao. Nisam ga placao jer nisam bio u mogucnosti i napustio sam hevatsku. Od 2012 niti jednom vise nisam pristupao bankovnim racunima u hrv tako da neznam tocan dan blokade rn. 2014 razni itkupljivaci su poceli slati pisma, uplatnice te zvati i maltretirati moju obitelj. Prijetiti se ovrhom... Posljednje pismo sam dobio 1.10.2018 gdje ponovno potrazuju “x” iznos uvecan za kamate i troskove te se prijete ovrhom. Sto ja mogu uciniti po tom pitanju i dali postoji kakva zastara po toj trazbini koja je po meni izlihvarena na neposten nacin. Do sad niti jednom nisam primio na adresu rijesenje o ovrsi.   S postovanjem Ivan    
  • Online korisnici

    No members to show×