Jump to content

Pravo na godišnji odmor


Zabrinuta999

Preporučene objave

Poštovani,

 

Bila bih Vam zahvalna ako biste mi objasnili na koji način se ostvaruje djelomični godišnji odmor, odnosno udio u punom godišnjem odmoru (od mjesec dana). 

Kada se stječe pravo na godišnji odmor, nakon koliko vremena od početka rada kod nekog poslodavca?

Kako se godišnji odmor računa za godinu (1.1.-31.12.) zanima me također što u slučaju kada se tijekom te godine promijenilo nekoliko poslodavaca, može li se i dalje ostvariti pravo na godišnji ili ne?

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za svaki mjesec rada kod jednog poslodavca stekli ste pravo na jednu dvanaestinu punog godišnjeg odmora - kod tog poslodavca. Dakle, nakon punog mjeseca rada kod poslodavca stekli ste pravo na (dio) GO, ali to ne znači da ga možete već i koristiti nakon mjesec dana, jer je poslodavac taj koji sastavlja plan korištenja.

Također, moguće je da kroz godinu radite za više poslodavaca i da kod svakog ostvarite pravo na razmjerni dio GO, s tim da se taj GO ne prenosi na novog poslodavca - morate ga iskoristiti tamo gdje ste ga i stekli, ili vam mora biti isplaćen.

Puni godišnji odmor za godinu je minimum 4 tjedna, ako radite 5 dana u tjednu, to je 20 dana, ako radite 6 dana u tjednu, to je 24 dana. Mogući dodatni dani (na staž, stručnu spremu, djecu....) određuju se pravilnikom firme, kolektivnim ili ugovorom o radu...

Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na puni godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca, pod pretpostavkom da će kod poslodavca ostati barem do kraja godine - to znači da ukoliko dođe do prestanka ranog odnosa, radnik opet ima pravo samo na razmjerni dio GO, bez obzira što je kod poslodavca radio duže od 6 mjeseci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija