Jump to content

Plačanje troškova legalizacije


Mamme123

Preporučene objave

Zbog loših međuljudskih odnosa  ne mogu se svi suvlasnici kuće dogovoriti   oko legalizacije,  2 stana koja su izgrađena unutar tavana. 

Kuća je izgrađena prije '64 i ima građevinsku dozvolu , upisana je u katastar .... a 2003.  su na tavanu izgrađena  2 stana koje treba legalizirati.

Nakon izmjere geodeta , utvrđeno je da je prema  stvarnom stanju cijela kuća u odnosu na postojeću građevinsku  dozvolu dulja za 1 metar (u papirima stoji npr da su dimenzije kuće 9X10m a stvarno stanje je 9X11m)  

Dakle da bi se sada pravilno sprovela legalizacija trebali bi  napraviti "novo " stvarno izvedeno stanje kuće  , izraditi  geodetski elaborat te pribaviti ostalu dokumentaciju za provedbu  legalizacije 

Od ukupno 5 suvlasnika u kući 3 suvlasnika  su za provedbu legalizacije u cijelosti ,  4. suvlasnik  ne želi da se obavi legalizacija (iako je upravo on vanknjižni  vlasnik  jednog tavanskog stana i trebao bi imati najveći interes za provedbu legalizacije)

a  5. ne želi snositi nikakve troškove.

Smatram da bi svi stanari trebali prema suvlasničkim udjelima sudjelovati u placanju troškova za provedbu legalizacije.

Bez obzira na to ja sam u ovom trenu  spremna u potpunosti snositi sve troškove legalizacije i za ovu dvojicu ( geodetski i  elaborat o izvedenom stanju,  kaznu,  komunalni i vodni doprinos i  ostalo )  samo kako bi  do propisanog roka 30.6.2018., predali  potrebnu dokumentaciju   

 ZANIMA ME

postoji li neka pravna osnova prema kojoj naknadno mogu zatražiti povrat uloženog novca od ova 2 sustanara (prema  izračunu odnosa  u suvlasničkim udjelima)  i ako da na koji način se isto može sprovesti ? 

npr položiti teret / plombu u zemljišne knjige / gruntovnu ili sl. 

hvala unaprijed na savjetima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Plačanje troškova legalizacije

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama

čl.22

(3) Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade plaćaju komunalni doprinos i vodni doprinos razmjerno suvlasničkom dijelu zgrade, odnosno veličini njihova posebnog dijela zgrade ili veličini funkcionalne jedinice koju koriste.

čl.25

(2) Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade naknadu plaćaju razmjerno veličini njihova posebnog dijela zgrade, odnosno funkcionalne jedinice koju koriste, osim vlasnika posebnog dijela zgrade koji se nalazi u dijelu zgrade koji nije bio predmet ozakonjenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija