Jump to content
seage

Drzavljanstvo i privremeni boravak

Preporučene objave

Postovani, imam pitanje vezano za naslov.Ispricavam se ukoliko vec postoji ovakva tema, ali imam neke nedoumice u vezi toga.

Naime planiramo se vjencati ja i cura iz BiH te zivjeti u Hrvatskoj.Ja sam drzavljanin RH.Kako ide procedura i sto konkretno znaci privremeni i stalni boravak ?

Da li moja buduca zena u slucaju dobivanja privremenog boravka mora napustati RH ? Kada se sticu uvjeti za stalni boravak i prema tome za podnosenje zahtjeva za drzavljanstvo ?

 

Ima li u tom procesu osoba pravo na putne isprave i pravo na rad ?

Ukoliko kojim slucajem se zaposli, je li potrebno svejedno placati 400kn mjesecno za zdravstveno osiguranje ? (Negdje sam procitao)

 

Hvala puno na buducim odgovorima !

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prvo ide privremeni boravak a kasnije dobije stalni a za državljanstvo ćete pričekat koju godinu.Dobit će samo boravišnu iskaznicu a druge dokumente neće.

Ako se zaposli poslodavac će joj uplaćivat zdravstveno.

http://stari.mup.hr/1165.aspx

http://stari.mup.hr/main.aspx?id=47

http://stari.mup.hr/1164.aspx

http://stari.mup.hr/main.aspx?id=39

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 35 minuta, sivko je napisao:

Prvo ide privremeni boravak a kasnije dobije stalni a za državljanstvo ćete pričekat koju godinu.Dobit će samo boravišnu iskaznicu a druge dokumente neće.

Ako se zaposli poslodavac će joj uplaćivat zdravstveno.

http://stari.mup.hr/1165.aspx

http://stari.mup.hr/main.aspx?id=47

http://stari.mup.hr/1164.aspx

http://stari.mup.hr/main.aspx?id=39

Hvala puno na odgovoru

Znaci ukoliko bi putovala  negdje, putuje sa dokumentima od BiH ili mora zatraziti posebnu vizu ?

Uređeno od seage

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, sivko je napisao:

Sa BiH putovnicom i ovom dozvolom http://www.akd.hr/akd/42 (govorimo o putovanju u EU)

a kod privremenog boravka postoji i limit koliko može bit van RH inače će joj se otkazat boravak

čl 72 https://www.zakon.hr/z/142/Zakon-o-strancima

Je li se zakon u međuvremenu promijenio? Jer u članku 169 (5) piše nešto potpuno drugo.

Uređeno od LittleStar

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ispricavam se, ali moze jos jedno pitanje.

Ukoliko bi se nas dvoje kao vjencani odlucili na preseljenje u inozemstvo ( neku od drzava clanica EU), da li se supruga ima jednaka prava pri mogucnosti zaposlenja (bez potrebe za radnom vizom) posto je u braku sa hrv drzavljaninom i kakva je tada procedura ?

Također kako se onda gleda na mogucnost prijave boravka unutar RH i na stjecanje drzavljanstva posto bi zivjeli u EU.

Mozda je malo glupo ovo zadnje pitanje, ali mi je nejasno sto se tice prijave na drzavljanstvo kroz par godina.

Uređeno od seage

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kao bračni drug državljana eu-a lako će do papira za posao.

Prijavi boravak u RH i kad na godinu dođu u provjeru za produženje utvrde da ne boravi u RH nego da radi van i ne produže joj boravak.

A boravak u RH je nakon xx godina uvjet za državljanstvo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×