Jump to content
 1. felixx

  felixx

 2. drot13

  drot13

 3. čudo

  čudo

 4. Željac047

  Željac047

 5. Spitfire

  Spitfire

 • Similar Content

  • objavio čudo
   Poštovanje
   Može li poduzetnik, vlasnik poduzeća, oporučno ostaviti zakonskim nasljednicima svoje poduzeće, uz uvjet da ga nasljednici ne smiju prodavati?
   Također, mogu li roditelji ostaviti zakonskim nasljednicima oporukom nekretnine (npr. kuću, čestice zemlje), uz uvjet da nasljednici to ne smiju prodavati?
   Hvala na odgovoru.
  • objavio acer111
   Dobar dan. Naime o čemu se radi. Odlučio sam kupiti jednu nekretninu. Radi se o stambenoj kući. Sa vlasnikom  sam sklopio predugovor o kupoprodaji. U banci sam predao kreditni zahtjev i dva primjerka tog predugovora. Sad što mene zanima. Nakon što banka odobri kredit kad ja sklapam sa prodavateljem konačni kupoprodajni ugovor prije isplate od strane banke ili nakon isplate banke? Također me zanima jedan pojam a to je tabularna izjava. Znam što je to. Pogledao sam definiciju. No postavljam pitanje. Zašto bi prodavatelj nakon isplate meni davao tabularnu izjavu ako to isto stoji u kupoprodajnom ugovoru onom tipskom koji se može kupiti u narodnim novinama. U točki 3. takvog ugovora stoji: " Prodavatelj ovlašćuje kupca da, bez bilo kakvog daljnjeg pitanja ili odobrenja, može u zemljišnim knjigama ili u drugim javnim očevidnicima ishoditi uknjižbu prava vlasništva kupljenih nekretnina iz točke 1. ovog ugovora na svoje ime.
   Opet ako sam ja dobro sad razumio mislim da se radi o tome da budući da banka uvjetuje da konačni kupoprodajni ugovor kupac i prodavatelj sklope prije nego što ona isplati prodavatelja, prodavatelj da bi opet sebe zaštitio nebi smio pristati na ovakav kupoprodajni ugovor gdje već stoji takva nazovimo je tabularna izjava budući da jo nije dobio svoj novac stoga ako ja dobro razumijem cjelokupnu situaciju prodavatelj tek nakon što mu banka isplati traženi novac on mora sastaviti tabularnu izjavu i takvu ovjerenu kod javnog bilježnika predati je kupcu nebi li isti ishodio pravo na upis vlasništva u zemljišnim knjigama. 
   Molim vas ispravite me ako sam negdje pogriješio.
   Pozdrav!
 • Online korisnici×