Jump to content

Sudsko osiguranje tražbine na nekretnini


mimi.xy

Preporučene objave

Poštovani,

Zanimalo bi me što se može poduzeti u sljedećoj situaciji. Nekretninu je kupac kupio od prodavatelja prije 15 godina, sklopili su ugovor o kupoprodaji, ovjerili potpise, isplaćena je cijena, plaćen je porez na promet. No vlasništvo nikad nije bilo uknjiženo jer zgrada donedavno nije bila etažirana niti je ugovor položen u knjigu položenih ugovora. U međuvremenu protiv prodavatelja dolazi vjerovnik i traži na temelju rješenja o osiguranju da se na toj nekretnini uknjiži založno pravo i zabilježi ovršivost tražbine (sukladno čl. 295-298. OZ). Tome je ZK sud udovoljio i proveo navedene upise. Nakon saznanja o tome kupac je podnio prijedlog za uknjižbu koji je također usvojen i sada kupac ima u ZK upisano svoje vlasništvo, ali opterećeno hipotekom i zabilježbom ovršivosti tražbine za tuđi dug. Koje daljnje korake bi kupac sada trebao poduzeti da se usprotivi rješenju o osiguranju i upisanoj hipoteci? Također, navodno je sud koji je donosio rješenje o osiguranju bio upoznat sa time da je nekretnina prodana (prodavatelj je priložio ugovor od prije 15 godina), ali unatoč tome sud je usvojio zahtjev vjerovnika (vjerojatno vodeći se stanjem u ZK u tom trenutku).

 

Treba li kupac sada ići sa brisovnom tužbom ili nekim drugim pravnim sredstvom protiv te hipoteke i zabilježbe?

 

Hvala.

uređeno: od mimi.xy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, mimi.xy je napisao:

Treba li kupac sada ići sa brisovnom tužbom

Zahtjev bi bio neosnovan,obzirom da je pravo vjerovnika upisano prije vašeg upisa prava vlasništva

 

, mimi.xy je napisao:

sada tražiti od suda da se utvrdi stjecanje vlasništva dosjelošću (

pravo vlasništva dosjelošću utvrđuje se u parnici,gdje je u ulozi tuženika osoba koja je upisani vlasnik,a trenutni vlasnik ste upravo Vi.

Međutim,sve i kad bi se utvrdilo da ste ranije stekli pravo vlasništva dosjedanjem,postavlja se pitanje koliko bi se takvo stečeno pravo moglo suprostaviti upisu vjerovnika.,ovo iz razloga odredaba čl.130 st.2 Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No ovdje ne možemo primjeniti načelo zaštite povjerenja u zemljišne knjige jer je vjerovnik/ovrhovoditelj (kao i ovršni sud) ZNAO da je nekretnina prodana prije 15 godina i da je kupac uživao zakonit i miran posjed kroz svo to vrijeme (plaćao komunalnu naknadu, režije...). Tako da ja smatram da čl. 130. st. 2. ZV nije primjenjiv jer se ovrhovoditelj nije vodio stanjem zemljišne knjige u dobroj vjeri, dapače suprotno.

 

Je li ta nekretnina sada izgubljena u slučaju nastavka ovršnog postupka? Može li se nekretnina izlučivati iz ovrhe?

uređeno: od mimi.xy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bi li mogao prodavatelj kao knjižni prednik (koji je bio upisan u ZK prije upisa osporavane hipoteke) ići sa brisovnom tužbom jer je on za razliku od kupca aktivno legitimiran za podnošenje takve tužbe? Kakve su šanse da on uspije s takvom brisovnom tužbom s obzirom da je založno pravo uknjiženo na temelju odluke suda? Odnosno on više nije aktivno legitimiran s obzirom da je njemu knjižno pravo prestalo...

uređeno: od mimi.xy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušavao sam pronaći sudsku praksu no izvori su vrlo oskudni (ili ja krivo pretražujem). Imate li spoznaju o tome kakva je sudska praksa ovršnih sudova kod takvih prigovora? Jer, uvažavanje takvog prigovora bilo bi protivno načelu povjerenja u zemljišne knjige ukoliko ne bi uspjeli dokazati nepoštenje vjerovnika (da je znao da ZK stanje ne odgovorava stvarnom). Znači u slučaju da se to ne uspije dokazati postoji li šansa da ovršni sud ipak prizna prije stečeno pravo vlasništva i tu okolnost kao prepreku za provođenje ovrhe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija