Jump to content

Pretjerana odšeta za ogrebotinu na autu.


Aster

Preporučene objave

 

Pozdrav,

 

Lijepo molim ako može savjet ili uputa.

 

Prije par god udario me auto dok sam na biciklu prelazio preko označenog prijelaza za bicikliste. Polomio me, završio na dvije operacije ramena itd. Udarila me osoba koja je dobro znala što reći policiji i ja eto ispao kriv (bez obzira što je svjedok izjavio da je bio na pješačkom prelaznu kada me auto udario) J

I sada naravno lik kakav već je, traži odštetu za štetu na autu. I da, znam da moram platit, to ne sporim. Ali po mom mišljenju traži puno previše. Radi se o autu starom preko 10 godina, lošije marke. 

Kako, ili što da navedem u prigovoru da pokušam smanjiti iznos?

Hvala,

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok je još trajao sud zbog udesa, dobio sam od njega zahtjev za odštetom sa prijetnjom sudom na što sam odgovorio da pričekamo da prođe sud glede udesa pa ćemo se poslije dogovoriti.

Pod dogovoriti sam milio ako ja ispadnem kriv da se dogovorimo oko popravka štete. Ipak se radi o autu starom skoro 15 godina, pa mislio da mu sredim/platim popravak. On dobije popravljen auto a ja si smanjim troškove.

Samo mišljenja sam da nije njemu do popravka nego da izlevati koju kunu.

Posljednje sam dobio tužbu sa suda na koju se moram izjasniti inače postaje pravomoćna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Privatno te tužio prije okončanja prekršajnog postupka?

To je malo blesavo jer si sad u teškom izboru. Ako prigovaraš i braniš se, možeš se dovesti u goru poziciju s većim troškovima ako mu na kraju bude dosuđena šteta i troškovi. Ako pristaneš na isplatu, pa kasnije budeš oslobođen na prekršajnom sudu, nećeš moći povući taj raniji dogovor i svejedno ćeš morati platiti štetu.

Pa kolika je šteta da te odmah tužio?

I jesi li siguran da je pismo sa suda? Možeš ga sliknuti i staviti tu (sa zacrnjenim osobnim podacima) da vidimo? Baš mi je to čudno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni postupak je završen i ja sam ispao kriv, bez mogućnosti prigovora.

Ovo sada je drugi zahtjev i dolazi od sudskog referenta. Prvi zahtjev za odštetom, dok je još trajao prekršajni postupak je bio prijetnja sudom ako ne platim štetu.

Za ogrebotinu na autu traži 3000 kn. Po procjeni štete vidim cca 400kn za materijal i 6 sati rada. Lakiranje cijelih vrata stoji 600-700kn, ali nema smisla da mi na autu koji je star 15 godina naplate lakiranje cijelih vrata ili ipak ima? Znam da meni ni osiguranje kada su udarili moj auto nije isplaćivalo puni iznos nego su uzimali u obzir starost auta. 

Ma ako nema druge preživjet ću i tih 3000 kuna ali mi tako kiseli okus u ustima, em mi polomio kosti, (o suđenju i birtijaškom govoru sutkinje o njenim putovanjima i kako je ona doživjela bicikliste vani i u RH ne želim ni pisati, toliko mržnje prema biciklistima..) i sada mi još i novce traži kao da vozi BMW a ne korejsku krđu 15 godina staru.

A da me prvo kontaktirao, (poznanik koji je autolakirer kaže da tu nema više 1000kn posla, poliranje i lakiranje do lajsne) ponudio bi mu popravak auta, no ponavljam ne zanima njega popravak auta, nego se želi okoristiti. 

Ako se odlučim suditi, što da pokušam navesti da se šteta smanji. Moj odgovor na prvi zahtjev za nadoknadom štete je bio da ćemo se dogovoriti po završetku prekršajnog postupka, što mi je i bila namjera. Svjestan sam da moram platiti ali opet, pa za 3000kn danas polakiraš pola auta..

 

Hvala,

 

lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet sam krivo ubrao...

Ako si u prekršajnom postupku proglašen krivim, platit ćeš tu štetu sada ili po sudskoj presudi.

Možeš probati u sudskom postupku dokazivati iznos štete i smanjiti ga, ali ćeš na kraju vjerojatno morati platiti i troškove, a oni mogu biti i višestruko skuplji od te štete. Iako je 3000 kuna veliki iznos, po meni se ne isplati sporiti jer postoji velika vjerojatnost da ćeš na kraju morati plati puno više (s troškovima).

Pričekaj još nečije mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o ovlaštenom servisu moguće je da je i cijena pa skoro i "realna"

jer oni uredno naplaćuju sat rada 250kn + pdv

sat lakiranja ~300kn + pdv

materija, itd...

i lako se dođe do toga iznosa...

A za svoj mir, mozete slobodno poslati upit najblizem ovlastenom servisu za tu marku vozila, s opisom nastale stete i zamoliti ih da vam daju neobvezujucu ponudu za popravak ...

i onda ce te vidjeti koliki je srazmjer, ako ga uopce i bude...

druga je prica sto fus majstori mogu napraviti (to sud u slucaju tuzbe ne zanima)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Nisam mislio fuš majstor, registrirani auto lakireri naplaćuju od 600-750 kn lakiranje vrata na autu. 

Znači ni to što me je polomio ništa ne pomaže? Ni to što se radi o krđi od auta koja već ima oštećenja ne smanjuje iznos? Pa cijeli auto mu ne vrijedi toliko, 2001 godište.

Pa osiguranje mu ne bi isplatilo 700kn za taj auto, barem meni prije par godina kada mi lik razbio cijeli prednji kraj na starom kadetu, osiguranje mi isplatilo 1/3 cijene popravka?! Argument im bio da je auto već imao oštećenja.

 

A opet, ako i smanjim iznos, radije uplatim troškove u proračun RH nego osobi koja me polomila :) 

uređeno: od Aster
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija