Jump to content
luna.bakrena

Pravo na nužni dio nasljedstva

Preporučene objave

Dobar dan.

Ima pitanje: Nas smo dvije sestre, i majka je cijeli život govorila kako ćemo naslijediti svaka pola stana kad ona umre. No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

Ja sam zadnjih 10,5 godina prijavljena na adresi tog majčinog stana, gdje sam i živjela s majkom sve dok sestra ovo ljeto nije počela preuređivati stan.

Mama trenutno živi kod nje, a ja sam bila prinuđena otići u podstanare. Službeno i dalje živim prijavljena na adresi maminog stana.

Rekli su mi da imam pravo na nužni dio, no zanima me koliko on iznosi u postotku od vrijednosti stana i koji je zakonski rok za isplatu nužnog dijela.

Sestra je rekla da ne želi prodavati stan i da nema novaca da mi isplati nužni dio za koji, napominjem - niti ne znam koliko točno iznosi u odnosu na vrijednost stana.  

Dakle: KOLIKO IZNOSI NUŽNI DIO (POSTOTAK% OD PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI STANA) I KOJI JE ROK ISPLATE I KAKO postići da mi se isplati nužni dio ako ona ne proda stan? 

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 22 minuta, luna.bakrena je napisao:

No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

U slučaju ugovora o doživotnom uzdržavanju, za imovinu koja je obuhvaćena ugovorom nemate pravo na nužni dio.

 

Uređeno od felixx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porazgovarajte sa majkom možda i nezna što je i potpisala, a dali je majka možda lišena poslovne sposobnosti pa bi eventualno bilo elementa za pobijanje takvog ugovora, ali to je vrlo trnovit put do uspjeha.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Majka je to učinila pri zdravoj pameti. Samo je fizički bolesna i s malom penzijom pa je trebala osiguranje tko će joj doplaćivati jednog dana za umirovljenički dom i financijski joj pomagati. Ja nisam mogla jer sam u tom trenu bila nezaposlena, a i sad radim poslove na određeno vrijeme , dok sestra radi na neodređeno, u stalnom radnom odnosu, sa stabilnim primanjima, pa je odabrala nju. A ja zvisila.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! Molim savjet. Majka je uknjižena kao vlasnica većeg stana a tata kao vlasnik manjeg stana. Oni žele osigurati da nakon njihove smrti veći stan pripadne meni a manji mojoj sestri zbog nažalost poremećenih odnosa sa mojom sestrom. Da li je dovoljno da sastavim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mamom za taj veći stan ili da sklopim ugovor sa oba roditelja kako u slučaju smrti sestra ne bi potraživala nužni dio ? Ako sklopim ugovor samo sa mamom, da li bi u slučaju njene smrti sestra mogla tražiti nužni dio tatin kojeg on preuzima ? Da li zato trebam sklopit ugovor sa oboje bez obzira što je mama uknjižena kao vlasnik stana a oni žive u braku ? Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio kox
   Pozdrav,
   imam pitanje vezano za ugovor o dozivotnom uzdrzavanju koji sam potpisala sa svojom bakom u 9mjesecu 2018. godine, na bakin zahtjev jer njeno jedino dijete-moja majka vec 10 godina zivi na drugom kontinentu. Baka je umrla u 1. mj 2019. Jedina osoba koja se o njoj brinula sam bila ja, nakon njene smrti postala sam vlasnik njenog stana, sto se mojoj majci nije svidjelo i pokrece sudski spor protiv mene.
   Nakon potpisivanja ugovora o dozivotnom baka i ja smo se dogovorile da ce ici u dom koji se nalazi u mom mjestu stanovanja kako bi imala cjelodnevnu brigu i kako bi bile blize i kako bi bolje mogla brinuti o njoj. Do tada smo zivjele na sat vremena voznje. znaci ovo nam je bilo jedino rijesenje, da ona dode blize meni. Ja sam potpisala ugovor sa domom. Njena mirovina je bila za trecina cijene doma. Uglavnom isla sam sa njom u doktora, svaki dan 2 puta dnevno bila kod nje...znaci za sve sam joj bila. baka je bila zdrave pameti, nije bila senilna, u dom je dosla na svojim nogama, svjesna.
   To sve sam radila i prije nego je isla u dom, odlasci u doktora..svi problemi...cak i kad se prijavljivala po prvi put u dom 2012. godine ja sam bila supotpisnik ugovora-clan obitelji koji je trebao nadoknaditi razliku izmedu cijene doma i njene mirovine. Cak sam i u njen stan ulagala jer je ona cijeli zivot govorila da ce stan ostaviit meni.
   Sve njene prijateljice i sestre su znale da ona planira ostaviti meni stan.
   Nazalost imala je problema sa plucima i u 1 mj. zavrsava u bolnicu i nakon 10 dana u blonici je preminula. Ja sam je sahranila i sve obavila vezano za sahranu, maticni ured... Moja majka nije ni dosla.
   Nikakve druge imovine nije imala. 
   Ugovor je solemiziran koj javnog biljeznika i ja sam se uknjizila na stan.
   Da li moja majka ima sanse da pobije ugovor o dozivotnom uzdrzavanju.
   Hvala!
    
    
  • objavio Boxxer
   Kuća je bila u vlasništvu 1/3 majke, sestre i mene. Nakon smrti majke, na ostavinskoj raspravi kod j. bilježnika sestra je donjela oporuku i ugovor o doživotnom uzdržavanju, za koje ja nisam do tad ni znala da postoje, u kojem majka svoju 1/3 kuće ostavlja sestri.
   Ugovor niti oporuku nisam ni vidjela jer je bilježnik rekao da to nije predmet rasprave, a ja zbog neznanja nisam ni tražila navedeno. Slijedom navedenog zanima me slijedece:
   gdje mogu dobiti kopiju oporuke i ugovora jer bilježnik tvrdi da to nije kod njega?
   Kakva je procedura oko provedbe tog ugovora jer koliko vidim sestra još nije u z-k izvatku upisala svoj dio koji joj je mama ostavila, niti ima kakve napomene za ugovor (kad je potpisan, za života majke)? Zašto to nije provedeno, a od smrti majke je prošlo i vise od 4. mj.? Je li moguće da je razlog sporost sudova?
   Je li potrebno osobno ugovor odnijeti na sud da bi se gore navedeno sprovelo jer se kuća nalazi izvan njezinog mjesta stanovanja?
   Postoje li neki zakonski rokovi za predaju ugovora o doživotnom uzdržavanju?
   Ukoliko bi išla na varijantu osporavanja ugovora jer me je sestra cijeli život varala, sad ne bi u detalje, na sto se sve moguće pozvati?
   Koliko takvi sporovi oko osporavanja ug o doživotnom uzdrzavanju traju te koliki je okvirni trošak takvih postupaka?
   Postoji li zastara za pokretanje ovog postupka?
   Također sam plaćala troskove u polovini iznosa za njegu majke, dom i sl. pa me zanima, s obzirom na ugovor , je li to uopće bila moja obaveza?
   Unaprijed hvala!
  • objavio MadamM
   Poštovani, 
   Ukratko moj djed i ja smo htjeli sklopit ocaj ugovor jer od još dva nasljednika jedino ja brinem za dedu i pridonosim kućanstvu te radim i još 100 razloga no nebitno.  Naišli smo na problem da djed nije upisan i ZK kao vlasnik te zbog toga ugovor ne mižemo sklopiti 
   , isto tako nam je odbijen zahtjev za isto jer djed nigdje nije upisan kao vlasnik već drugih 6 osoba. Pošto je djed na samrti u bolnici i nije u mogućnosti mi dati informacije kopajuči sama sa zaključila da je djed u katastar upisan kao vlasnik kuće i dvorišta na našoj čestici 1/1, ali da zemljište ba kojoj je kuća sagrađena je društveno vlasništvo. Moj djed je to zemljište kupio 70_ih godina od be znam koga, nemam kupoprodajnog ugovora samo izvadak iz katastra. Što mi je činiti u ovoj situaciji, te pošto znam da braća neće sudjelovati financijski ako trebam odvjetnika kako njima osporiti i da li je moguće nasljedstvo, jer ne želim plaćati za druge, i da li uopće mogu ja pokrenuti išta bez djeda. I da li ova situacija ako se ne riješi do njegive smrti, a vj neće može nam pridonjeti problem u ostavinskoj raspravi. Zbilja vrlo nezgodna situacija. Hvala na pomoći. 
 • Online korisnici×