Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

luna.bakrena

Pravo na nužni dio nasljedstva

Preporučene objave

Dobar dan.

Ima pitanje: Nas smo dvije sestre, i majka je cijeli život govorila kako ćemo naslijediti svaka pola stana kad ona umre. No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

Ja sam zadnjih 10,5 godina prijavljena na adresi tog majčinog stana, gdje sam i živjela s majkom sve dok sestra ovo ljeto nije počela preuređivati stan.

Mama trenutno živi kod nje, a ja sam bila prinuđena otići u podstanare. Službeno i dalje živim prijavljena na adresi maminog stana.

Rekli su mi da imam pravo na nužni dio, no zanima me koliko on iznosi u postotku od vrijednosti stana i koji je zakonski rok za isplatu nužnog dijela.

Sestra je rekla da ne želi prodavati stan i da nema novaca da mi isplati nužni dio za koji, napominjem - niti ne znam koliko točno iznosi u odnosu na vrijednost stana.  

Dakle: KOLIKO IZNOSI NUŽNI DIO (POSTOTAK% OD PROCIJENJENE VRIJEDNOSTI STANA) I KOJI JE ROK ISPLATE I KAKO postići da mi se isplati nužni dio ako ona ne proda stan? 

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 22 minuta, luna.bakrena je napisao:

No, pred cca 2 godine je s mojoj sestrom potpisala Ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za stan. 

U slučaju ugovora o doživotnom uzdržavanju, za imovinu koja je obuhvaćena ugovorom nemate pravo na nužni dio.

 

Uređeno od felixx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Porazgovarajte sa majkom možda i nezna što je i potpisala, a dali je majka možda lišena poslovne sposobnosti pa bi eventualno bilo elementa za pobijanje takvog ugovora, ali to je vrlo trnovit put do uspjeha.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Majka je to učinila pri zdravoj pameti. Samo je fizički bolesna i s malom penzijom pa je trebala osiguranje tko će joj doplaćivati jednog dana za umirovljenički dom i financijski joj pomagati. Ja nisam mogla jer sam u tom trenu bila nezaposlena, a i sad radim poslove na određeno vrijeme , dok sestra radi na neodređeno, u stalnom radnom odnosu, sa stabilnim primanjima, pa je odabrala nju. A ja zvisila.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! Molim savjet. Majka je uknjižena kao vlasnica većeg stana a tata kao vlasnik manjeg stana. Oni žele osigurati da nakon njihove smrti veći stan pripadne meni a manji mojoj sestri zbog nažalost poremećenih odnosa sa mojom sestrom. Da li je dovoljno da sastavim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa mamom za taj veći stan ili da sklopim ugovor sa oba roditelja kako u slučaju smrti sestra ne bi potraživala nužni dio ? Ako sklopim ugovor samo sa mamom, da li bi u slučaju njene smrti sestra mogla tražiti nužni dio tatin kojeg on preuzima ? Da li zato trebam sklopit ugovor sa oboje bez obzira što je mama uknjižena kao vlasnik stana a oni žive u braku ? Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×