Jump to content

Naknada štete


lino.stefanac

Preporučene objave

Poštovani! U veljači ove godine moje dijete ( 10 god.) zajedno sa još jednim dječakom (11god.) igralo u jednom nemaseljenom dvorištu, pri čemu je stariji dječak upaljačem palio neku plastiku, vatra se proširila na drvarnicu. Izgorila je neka drvena građa u istoj. Državno odvjetništvo je odbacilo slučaj. Sada me vlasnik traži nadoknadu štete od 25000 kuna ili će podići tužbu. Što mi preporučate? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako je državno odvjetništvo odbacilo slučaj, očito je da postoji šteta, pa time i odgovornost.

Ako se ne dogovorite (uključujući roditelje drugog djeteta), vlasnik će vrlo vjerojatno dobiti eventualnu tužbu, pa će time nastati i troškovi (ako izgubite sud, plaćate i troškove njegovog odvjetnika).

Najbolje je da svi zajedno nađete način naknade štete, pri čemu se morate uvjeriti da je ta šteta realna, a ne napuhana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DORH nije procesuirao slučaj iz razloga jer su maloljetnici u nas kaznenopravno odgovorni navršenjem 14. godine života. No, pretpostavljam da je CSS imao nešto za reći.

Glede štete, ne ulazim u detalje, ali postoji dobra šansa (bez zamjere kao roditelja) da je vaše dijete imalo određenog udjela u cijeloj priči, ne kažem da je ono zapalilo drvarnicu, posebice jer je drugi priznao, ali sigurno je određenog udjela imalo. Kolikog točno, to je pitanje i stvar utvrđivanja/dokazivanja, ali pod uvjetom da se to dokaže, vlasnik izgorenog objekta može od roditelja zahtijevati naknadu štete. Kad kažem naknadu štete, mislim na realnu štetu, dakle onu koja se dokaže vještačenjem, ne tvrdnjom vlasnika, jer ja primjerice mogu reći da mi kućica od pesa vrijedi 5.000,00 eura, ali oboje znamo da lažem. Dakle, realna vrijednost.

Po meni, imate dvije opcije - ići na sud, gdje ćete najvjerojatnije svi biti na gubitku na koncu ili naći zajednički jezik (mislim tu i na roditelje drugog djeteta) i čovjeku naknaditi realnu štetu, koju je pretrpio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija