Jump to content

Otkaz ugovora zbog nezadovoljavanja na probnome radu, a na bolovanju sam


Sokolski

Preporučene objave

Danas sam dobio neugodan poziv od poslodavca te mi je priopćeno kako nisam zadovoljio na probnome radu i da mi daju otkaz. Ja sam po početku posla 01.12. došao u situaciju da zbog zdravstvenog stanja, naime bolujem od srčane aritmije, ne mogu raditi pod tim tempom i pritiskom, nakon 2 tjedna sam otišao na bolovanje zbog srčanih tegoba. Prije toga sam upozorio svog šefa odjela kao i kadrovsku na svoje zdravstvene probleme za koje nisam znao dok sam išao na liječnički. Trebao sam po dogovoru ići na ponovni liječnički i donjeti sve papire od doktora koje nisam imao u vrijeme kada sam radio prvi liječnički. No umjesto toga su me nazvali danas i rekli mi da dobivam otkaz, da mi je otkazni rok 7 dana, u poduljem razgovoru se pravdaju da oni nemaju informaciju da sam ja otišao na bolovanje zbog zdravlja, kako moje bolovanje nema veze s time što ja nisam zadovoljio, kako mi se gleda ovih 2 tjedna na poslu. Mene zanima ima li neka opcija kojom bih se spasio otkaza zbog nezadovoljavanja jer oni ne pristaju na otkaz uvjetovan zdravstvenim stanjem jer ne priznaju da sam bolestan i da zbog toga ne mogu raditi taj posao, a proglasili su me zdravim na liječničkom. Sad da stvari budu kompliciranije, radim kao izaslani radnik preko agencije u Hrvatskoj gdje imam potpisan ugovor, a na rad idem u Sloveniju i u Sloveniji sam radio liječnički. Ukratko ne pokušavam ostati u firmi, nego se želim spasiti gubitka prava na novčanu naknadu s burze. Imam operaciju 12.02. i dobro bi mi došla naknada tri mjeseca dok ne budem znao dalje iza operacije koje su mi opcije, da li sam izliječen ili ne, itd.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pod pretpostavkom da ste točno naveli datume, te  da ste bolovanje otvorili 15.12.2017. godine, a otkaz ste dobili 19.12.2017. + 7 dana otkaznog roka, to znači da bi otkaz trebao biti 26.12.2017., a to znači da Vam otkaz kod tog poslodavca počinje nakon 6 mjeseci tj.  otkaz možete dobiti tek 25.06.2018. godine.

U tom periodu dužni ste dostavljati doznake poslodavcu!

Prva 42 dana bolovanja plaća Vam poslodavac, a ostalo HZZO i tek nakon 25.06.2018. godine idete na Burzu. Sukladno Zakonu o radu imate pravo i na plaćeni razmjerni dio godišnjeg odmora za 2017. i 2018. godinu.

Ako u protekle dvije godine niste radili s prekidom najmanje 12 mjeseci, ili 9 mjeseci neprekidno, HZZO će Vam na žalost priznati/ISPLATITI najniži mjesečni iznos za naknadu plaće u iznosu od 831,50 kunu mjesečno. 

Pročitajte i Čl. 121 st. 3 i 4. Zakona o radu, proučite link http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/pravo-na-bolovanje/ , a u nastavku citiram dio objašnjenja s linka "bolovanje na teret HZZO-a" koji je vezan za Vaše pitanje:

"Sigurnost zaposlenja

Zakon o radu sadrži provedbe sigurnosti zaposlenja bolesnih radnika.

Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

Poslodavcima je zabranjeno otkazati ugovor o radu radniku koji nije u stanju obavljati posao zbog svojeg zdravstvenog stanja.

Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu.

Sretno s operacijom!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija