Jump to content

Službene novine Grada - razlika internetskog i tiskanog izdanja


Andrija Katalenić

Preporučene objave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam jesmo li se razumjeli.

Dakle, službene novine grada koje su objavljene na internetu se razlikuju od istih u tiskanom izdanju i to tako da je internetsko izdanje povoljnije za stranku. Očito je došlo do greške u prepisivanju ili tako nešto. Ali greška je velika i utječe značajno na odnose, tj. odnosi (prava i obaveze) bili bi sasvim drugačiji da se ista stvar regulirala po tiskanom izdanju. A možda ne bi ni došlo do zasnivanja ikakvog odnosa da je stranka znala za tu razliku. Ta greška nije tipfeler ili neka sitnica pa da se može zaključiti što je bila stvarna namjera. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je stvarno tako, radi se o katastrofi, a ne grešci. 

Bez obzira na to, relevantan je tekst koji je točan (u obliku u kakvom ga je neko tijelo donijelo), a ovo bi eventualno u nekom postupku mogao biti neki argument na strani te osobe (zabluda). Međutim, mišljenja sam da bi sud svejedno presudio u smjeru u kojem je napisan točan tekst. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na temelju Odluke grada koja propisuje visinu naknada i koja Odluka je objavljena u Službenim novinama, razrezana je naknada za korištenje javnih površina koje koristi obveznik te naknade. Procedura je sva ispoštovana, dakle prvo je nadležno tijelo Grada izdalo rješenje o odobrenju korištenja površine, a onda je drugo tijelo (zaduženo za financije) temeljem takvog rješenja i Odluke o visini naknade razrezalo naknadu (također rješenjem). I prvotno rješenje o odobrenju korištenja naknade i drugo rješenje o visini naknade dostavljeni su korisniku.

Korisnik po primitku rješenja o naknadi uviđa da je riječ o visokom iznosu i onda saznaje da se razlikuje Odluka objavljena na internetu i ista takva Odluka u pisanom izdanju koju očito koriste službenici kod izračuna naknade.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Andrija Katalenić je napisao:

Odgovara izračunu prema Odluci u tiskanom izdanju.

Prema "istoj" Odluci u internetskom izdanju ne odgovara.

Mjerodavno je oni što piše u službenom dokumentu grada, a ne što je objavljeno bilo u pisanom ili online glasilu grada kao vijest. 

Trebate naći negdje (većina gradova ima i online 'dokumenti grada' i 'odluke gradske skupštine', (pregledati zapisnike) i vidjeti što piše u službenim dokumentima.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogao bih se složiti da bi Oduka u tiskanom izdanju trebala biti mjerodavna i da bi to bilo to, da nema Zakona o pravu na pristup informacijama.

Koji među ostalim kaže,

čl.5

...2) »Tijela javne vlasti«, u smislu ovoga Zakona, su tijela državne uprave, druga državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe i druga tijela koja imaju javne ovlasti, pravne osobe čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, pravne osobe koje obavljaju javnu službu, pravne osobe koje se temeljem posebnog propisa financiraju pretežito ili u cijelosti iz državnog proračuna ili iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno iz javnih sredstava (nameta, davanja, i sl.), kao i trgovačka društva u kojima Republika Hrvatska i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju zasebno ili zajedno većinsko vlasništvo;

čl.7

Informacije koje tijela javne vlasti objavljuju odnosno daju moraju biti pravodobne, potpune i točne.

čl.10

(1) Tijela javne vlasti obvezna su na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljivati:

 ...2) opće akte i odluke koje donose, kojima se utječe na interese korisnika, s razlozima za njihovo donošenje;

čl.10a

(1) Tijela državne uprave i druga državna tijela, pravne osobe koje Republika Hrvatska zakonom ili podzakonskim propisom osniva ili čije osnivanje zakonom izričito predviđa te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, dužne su dokumente iz članka 10. stavka 1. točaka 2. i 4. ovoga Zakona u elektroničkom obliku dostavljati u Središnji katalog službenih dokumenata Republike Hrvatske radi njihove trajne dostupnosti.

Pa još ako je isti nepotpuni i netočan dokument dostavljen u Središnji katalog (što se može provjeriti ovdje http://www.digured.hr/ ) , ne radi se više o dovođenju u zabludu nekoliko korisnika.

Poradi toga već napomenuh da bi tu bilo posla za Povjerenika za informiranje i inspektore istoga ureda. Može li se predstavkom navedenom tijelu utjecati na smanjenje naknade, i sam dvojim (trebalo bi valjano protumačiti odredbe Zakona o općem upravnom postupku, posebno čl.5-14), no vjerujem da bi se barem mogao poništiti zasnovani odnos, te se nadam maknuti osoba koja očigledno ne zna raditi svoj posao dovodeći u zabludu jednog ili više korisnika informacije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija