Jump to content

Matični ured - uvid u knjige


korisnik76

Preporučene objave

Pozdrav svima, prvenstveno molio big administratore da premjeste temu na odgovarajuće mjesto, ako sam pogriješio.

 

Zanimaju me dvije stvari, pa ako netko može pomoći s nekim svojim iskustvom ili spoznajama, bio bih veoma zahvalan.

 

Zanima me mogu li dobiti uvid u matične knjige rođenih u Matičnom uredu za druge osobe (ili mogu samo dobiti informacije za sebe, tj. rodni list)? Te da li se to što naplaćuje?

Trebao bih izraditi rodoslovno stablo po muškoj liniji, provjeriti sva imena roditelja, s podacima o rođenju (a kasnije i ženidbi i smrti), te zatražiti neke izvode koji bi potvrđivali da se radi o podacima unešenim u matične knjige.

Želio bih zatražiti državljanstvo jedne od zemalja koje imaju mogućnost ubrzanog dobivanja državljanstva, ako se dokaže direktna krvna linija s precima koji su prije bili državljani te zemlje te se etnički izjašnjavali kao njeni većinski narod.

Doduše danas se izjašnjavamo kao Hrvati, no pretci su nam bili iz druge zemlje, što je vidljivo u prezimenu i obiteljskom sjećanju.

 

Problem je u tome što, ne znamo kako su se zvali djedov otac i majka (a samim time i njihovi roditelji) jer on to nikad nije govorio, a s njim nismo u dobrim odnosima. Smije li se dobiti uvid u matične knjige za još živuću osobu ili se to smatra tajnim podatkom?

Tj. da li netko ima sličnih iskustava? Možda sa tim samim rodoslovnim istraživanjem? Daje li Matični ured uopće potvrde o srodnosti temeljem svojih knjiga?

 

Hvala za bilo kakav odgovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija