Jump to content

Podjela suvlasnistva u poklonjenim stanovima


MioMio

Preporučene objave

Moj otac je poklonio mojoj sestri i meni svakom po jedan stan. Ta dva stana su u etaznom elaboratu uvedeni kao jedan veliki stan. Okucnica prema etaznom planu se sastoji od dvije terase (jedna za svaki stan) i teren koji se nalazi iskljucivo oko mog stana. <Moj otac je okucnicu podjelio na dva jednaka djela u darovnom ugovoru. Tako da svako od nas ima svoj stan, terasu i polovicu terena koji se nalazi samo oko mog stana. Moja sestra je izgradila na terasi verandu. Sa ili bez dozvole neznam. Kako ne zivim u tom stanu nego u drugom gradu. Dozvolio sam da moja sestra obradjuje dio vrta i da uredjuje teren. Moja sestra je pocela uredjivati teren kako njoj to odgovara. Htjela je posaditi vocku ispred moje terase. Intervenirao sam i pomakla je vocku. Buduci da jedne godine nije narasla trava posijao sam travu, tako da nebude gola zemlja. Od te trave nije nikla niti jedna travcica. Pretpostavljam da je svo sjeme bilo izgrebano i baceno.  Kako ta dva stana nisu etazirana i pravilno upisana u etaznu dokumentaciju htio sam da to reguliram i da uz podjelu stanova sredim i vlasnistvo na terenu oko mog stana. Buduci da se terase nalaze ispred svakog stana logicno je da i pripadne svaka svakom stanu. Izracunao sam povrsinu obeiju terasa, odbio ih od ukupne povrsine okucnice i ostatak podjelio na pola. To bi trebao biti dio terena koji pripada svakom od nas. Da bih sredio to na logicni nacin buduci da se sav teren nalazi samo oko mog stana ponudio sam da otkupim njen dio i tako postanem vlasnik cijelog terena oko mog stana i na taj nacin prilikom novog etaziranja sav teren bih uveo kao okucnicu mog stana. Moja sestra je odbila moju ponudu da otkupim njen dio terena. Konzultirao sam se sa drugim i rekli su mi da cijena nije mala i da je korektna. U prilogu se vide dva stana oznacena sa A1 i okucnica oznacena sa OA1, desni stan pripada meni a lijevi mojoj sestri.

Kako da sredim podjelu terena? Teren je mali i podjela na dva fizicka dijela nema smisla. Da li postoji nacin da se podjeli taj teren iako moja sestra to nezeli. 

Hvala.

stanovi i okucnica.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je ovakovo stanje i u ZK, nema vam tu puno filozofije.

Dogovoriti se, pa napraviti ugovor o diobi, zatražiti prenamjenu od nadležnog ureda u dva stana, napraiti novi etažni te to novo stanje provesti kroz ZK.

Ili koliko vidim da bi se u ovom slučaju moglo zatražiti razvrgnuće suvlasništva geometrijskom diobom (uglavno to nije moguće nad zgradama ili stanovima, no u ovom slučaju mi se čini da bi vještak to mogao tako odrediti) pa neka sud u vanparničnom postupku odredi što je čije. Naravno da se u tome slučaju prije svega preporuča angažman stručne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija