Jump to content

Prodaja apartmana i isplata u eurima


hobbit123

Preporučene objave

Pozdrav! Moja obitelj prodaje stan i napravljen je predugovor o prodaji nekretnine, gdje je kapara odredjena iznosom koji moze biti isplacen nakon brisanja teretovnice koja je bila upisana . Ona je brisana i kapara moze biti isplacena. Cijena stana je navedena u eurima na predugovoru, no navedeno je da isplata mora biti u kunama po srednjem tecaju HNB, no ono sto mene zanima da li mozemo napraviti aneks ugovora da ce kupac isplatiti cijenu u eurima? Kupac dize kredit u banci, sada nakon sto je vlasnicki list cist, da li moze podici kredit u eurima ili kako to ide po hrvatskom zakonu? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je namjenski stambeni kredit, banka isplaćuje kunsku protuvrijednost na račun prodavatelja. Poslije vi to možete prebaciti na svoj devizni račun (i pri tome nešto izgubiti). 

Neke banke baš i nisu sklone tome, no druge ako se tako navede u ugovoru, isplatu će izvršiti na vaš devizni račun na način da kredit iz Eur pretvore u kn, pa opet u Eur da bi vam mogle isplatiti na devizni rčn i opet gubite dio sredstava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , Spitfire je napisao:

banke baš i nisu sklone tome, no druge ako se tako navede u ugovoru, isplatu će izvršiti na vaš devizni račun na način da kredit iz Eur pretvore u kn, pa opet u Eur da bi vam mogle isplatiti na devizni rčn i opet gubite dio sredstava.

Mala uputa svima koji ovo čitaju.

Iskazani bankarski tečajevi vrijede za male transakcije. Kada mjenate velike iznose (iznad 30000 ili 50000 eura, ovisno o banci) sa osobnim bankarom morate unaprijed pregovarati i dogovoriti po kojem će vam tečaju mjenjati - pogotvo ako novac ide na vaš račun u banci nakon transfera. Osobni bankar će kontaktirati dilera banke na novčarskom tržištu i vidjeti koji vam tečaj može dati. Ljudi ovo ne znaju, pa često automatizmom pristaju na onaj iskazani nepovoljni tečaj.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I dodatak na sve u slucaju gotovinske isplate, s obzirom na iznos istu ne preporucam da nosite okolo sa sobom vec da isto radite u istoj banci, gdje prakticki novac i "ne vidite" -> vec ga kupac predigne, "preda vama", pa ga vi odmah uplatite na svoj racun (moguce u kunama, eurima, chf itd...)... - a za to mislim da se kupac mora i dan prije najaviti poradi podizanja "veceg iznosa" s racuna...)

uređeno: od virtalni
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

Ako je namjenski stambeni kredit, banka isplaćuje kunsku protuvrijednost na račun prodavatelja. Poslije vi to možete prebaciti na svoj devizni račun (i pri tome nešto izgubiti). 

Upravo tako, kupac uopće ne vidi novce od kredita i ne uplaćuju se na njegov račun, već se isti uplaćuju direktno na račun prodavatelja....i to u svim bankama ako se radi o namjenskom stambenom kreditu....

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija