Jump to content

pravne odluke i pravna osobnost


zao

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Istina, samo umrijet.. Vjerojatno to povjerenstvo djeluje kao tijelo pravne osobe. Može donositi odluke koje odgovarajućom procesnom nadogradnjom uređuju odnose i prilike unutar pravne osobe, kao i odnose sa trećima.  Uz to, svatko tko smatra da su odlukom toga povjerenstva povrjeđena njegova prava ovlašten je štititi ih pravnim instrumentima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Baki-očica je napisao:

Uz to, svatko tko smatra da su odlukom toga povjerenstva povrjeđena njegova prava ovlašten je štititi ih pravnim instrumentima.

Ja sam povrijeđen odlukom povjerenstva, ali pravnu borbu ne mogu voditi protiv povjerenstva, nego protiv tijela koje je osnovalo povjerenstvo. Pa čemu služi onda takvo povjerenstvo? Odnosno, zašto to javno tijelo ne donese odluku u svoje ime, jer mene ne zanima koji dio tog tijela donosi odluke.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

internim aktom ili zakonom je tom organu dodijeljen dio poslova iz djelokruga te pravne osobe. Slažem se, vama nije bitno tko unutar tijela donosi odluku, osim ukoliko se i žalbeni postupak odvija unutar tog istog tijela, zbog čega je distinkcija bitna (primjer kod PU: ispostava je prvostupanjsko upravno tijelo, a samostalni sektor a drugostupanjski upravni postupak je drugostupanjsko tijelo unutar PU).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ljudi zna da povjerenstva za reklamacije potrošača nemaju pravnu osobnost? U trenutku podnošenja moje tužbe protiv povjerenstva to nisam znao ni ja, a onda mi je javno tijelo u odgovoru na tužbu odgovorilo da tužbu treba odbaciti jer tuženik (njihovo povjerenstvo) nema pravnu osobnost. Tako da se opet vraćam na moje prvo postavljeno pitanje: kako može tijelo bez pravne osobnosti donositi pravno valjane odluke? Ovo je čisto laičko (zdravo-razumsko) pitanje, jer ja nisam pravnik...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li sad u fazi upravne tužbe (upravnog spora)? (pošto pišete da je upravno tijelo u odgovoru na tužbu prigovorilo promašenoj pasivnoj legitimaciji). Podneskom onda pravilno naznačite tuženika, u ZUS-u vrijedi načelo pomoći neukoj stranci, sud bi trebao uvažiti tu promjenu. Cjepidlačenje o formi je uobičajeni pravnički način, treba se laiku na to naviknuti :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužio sam povjerenstvo (za reklamacije potrošača) jer je ono donijelo odluku. Javno tijelo (koje je osnovalo povjerenstvo) je poslalo odgovor na tužbu, ali to javno tijelo nije tuženik nit je umješač, pa ne znam u kom svojstvu se ono pojavljuje u ovoj pravnoj stvari. Također, ne znam tko će od suprotne strane doći na ročište (u veljači).  Tada (na ročištu) ću pitati suca ovo moje pitanje sa Legalisa: kako tijelo koje nema pravni osobnost može donositi pravno valjane odluke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam što Vas tu zbunjuje, i radi se o dvije različite stvari: organ koji nema pravnu osobnost može donositi pravno valjane odluke (jer mu je to dodijeljeno aktom osnivačkog tijela), ali istovremeno nema pravo tzv. stajanja pred sudom (ius standi in iudicio) odnosno samozastupanja, osim ako mu ono nije sudskom odlukom dodijeljeno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija