Jump to content

Osobni odbitak , uzdržavani član, 15000 kn


neznalica9

Preporučene objave

Ako je majčina mirovina 1030 kn/mj mogu li temeljem toga tražiti povrat poreza na nju kao uzdržavanog člana, a prema pročitanom:

Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca su fizičke osobe kojima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 15.000,00 kn.

https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete, jer navedeni iznos ne prelazi godišnji limit od 15.000,00 kn.

Pripazite da li Vaša majka ima ikakvih drugih primanja kojima bi prešla navedeni iznos.

Primici koji se na računaju u godišnji limit od 15.000,00 kn: 

1. primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora 2. doplatak za djecu 3. novčane potpore utvrđene u iznosu koji je zakonom kojim se uređuju rodiljne i roditeljske potpore propisan kao iznos ispod kojega se ne može isplatiti potpora 4. potpore za novorođenče, odnosno primitak za opremu novorođenog djeteta 5. obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja 6. primici koji po svojoj prirodi predstavljaju samo uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji i/ili 7. darovanja od pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe do visine stvarno nastalih izdataka 8. naknada troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim i međumjesnim javnim prijevozom i naknada troškova službenog putovanja do propisanih iznosa na koje se sukladno odredbama ovoga Zakona ne plaća porez na dohodak

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...
Prije 55 minuta, PontifexMaximus je napisao:

zanima me misli li se pod pojmom "doplatak za djecu" isključivo na dječji doplatak, ili u taj pojam ulaze i ostali oblici rodiljnih naknada?

Misli se isključivo na doplatak za djecu, jer je pojam "doplatak za djecu" reguliran Zakonom o doplatku za djecu, te predstavlja novčano primanje koje se koristi radi potpore uzdržavanja i odgoja djece. Dok se Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama reguliraju pod pojmom "novčane potpore" naknade plaća, novčane naknade, novčana pomoć i novčana pomoć za novorođeno dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Majka ima poljoprivredno zemljište koje bi dala u najam za simboličnu cijenu, međutim najmoprimci bi tražili poticaj za proizvodnju batata na istom. Radio bi se ugovor o najmu. Pretpostavljam da poticaj mora biti na majčino ime iako ga neće koristiti. Da li bi taj poticaj bio primitak koji bi majci povećao dohodatk, kao i taj iznos naknade najma koji bi primila, te meni majka više ne bi mogla biti uzdržavani član

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav!

Vezano uz limit 15000, imam pitanje...

Sin je ove godine završio srednju školu i nije upisao faks nego je otišao raditi u inozemstvo, gdje radi od 01.10.

Odjavio sam ga sa porezne kartice u 9. mjesecu. Rečeno mi je da ukoliko zaradi do kraja godine više od 15000kn, da ću morati vratiti porezni odbitak za prvih 9 mjeseci ove godine.

E, sad, zanima me da li moram vratiti olakšice bez obzira što sam ga odjavio i što je on odselio, najvjerojatnije na nekoliko godina? Dakle, od 01.10. on više nije član obitelji, odnosno, član kućanstva. Da li vrijedi isto pravilo kao i kada se koristi porezna olakšica za člana obitelji koji stanuje u obiteljskom domu pa zaradi više od 15000kn? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija