Jump to content
neznalica9

Osobni odbitak , uzdržavani član, 15000 kn

Preporučene objave

Ako je majčina mirovina 1030 kn/mj mogu li temeljem toga tražiti povrat poreza na nju kao uzdržavanog člana, a prema pročitanom:

Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca su fizičke osobe kojima oporezivi primici, primici na koje se ne plaća porez i drugi primici koji se ne smatraju dohotkom na godišnjoj razini ne prelaze 15.000,00 kn.

https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OsobniOdbitak.aspx

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Možete, jer navedeni iznos ne prelazi godišnji limit od 15.000,00 kn.

Pripazite da li Vaša majka ima ikakvih drugih primanja kojima bi prešla navedeni iznos.

Primici koji se na računaju u godišnji limit od 15.000,00 kn: 

1. primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora 2. doplatak za djecu 3. novčane potpore utvrđene u iznosu koji je zakonom kojim se uređuju rodiljne i roditeljske potpore propisan kao iznos ispod kojega se ne može isplatiti potpora 4. potpore za novorođenče, odnosno primitak za opremu novorođenog djeteta 5. obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja 6. primici koji po svojoj prirodi predstavljaju samo uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji i/ili 7. darovanja od pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe do visine stvarno nastalih izdataka 8. naknada troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim i međumjesnim javnim prijevozom i naknada troškova službenog putovanja do propisanih iznosa na koje se sukladno odredbama ovoga Zakona ne plaća porez na dohodak

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 55 minuta, PontifexMaximus je napisao:

zanima me misli li se pod pojmom "doplatak za djecu" isključivo na dječji doplatak, ili u taj pojam ulaze i ostali oblici rodiljnih naknada?

Misli se isključivo na doplatak za djecu, jer je pojam "doplatak za djecu" reguliran Zakonom o doplatku za djecu, te predstavlja novčano primanje koje se koristi radi potpore uzdržavanja i odgoja djece. Dok se Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama reguliraju pod pojmom "novčane potpore" naknade plaća, novčane naknade, novčana pomoć i novčana pomoć za novorođeno dijete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Majka ima poljoprivredno zemljište koje bi dala u najam za simboličnu cijenu, međutim najmoprimci bi tražili poticaj za proizvodnju batata na istom. Radio bi se ugovor o najmu. Pretpostavljam da poticaj mora biti na majčino ime iako ga neće koristiti. Da li bi taj poticaj bio primitak koji bi majci povećao dohodatk, kao i taj iznos naknade najma koji bi primila, te meni majka više ne bi mogla biti uzdržavani član

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×