Jump to content

Neisplata plaće, HITNO


rokica91

Preporučene objave

Pozdrav, ovako da vam objasnim situaciju u kojoj se nalazim. Radila sam u firmi 3 mjeseca, točnije od rujna do prosinca. Prva plaća mi je tek bila isplaćena u studenom za 09/17, ostale plaće nisam dobila. Bio nam je inspektorat rada, račun je blokiran, poslodavac je dobio kaznu. Ja sam bila na fini i predala sam obrasce za prisilnu naplatu i obračune neisplaćenih plaća za 10/17 i 11/17. Do dana danas nisam dobila novce. Radni odnos sam prekinula u prosincu. 

Obratila sam se Aort-u, oni su mi rekli da poslodavac može podnijeti zahtjev za isplatom, ali moj bivši poslodavac niti se sam prijavio na finu kada nismo dobili plaće, nije ništa niti napravio. 

Slala sam mu mailove, no bez uspjeha.

Moja pitanja su:

1. Kako da naplatim svoja potraživanja?

2. Tužba na sudu ili da radnici pokrenu predstečaj na trgovačkom sudu?

Molim za vašu pomoć, 

Hvala i lijepi pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana/i, pošaljite mu pismeni zahtijev sa povratnicom koji će Vam kasnije služiti kao dokaz, pustite mailove...

Ako to ne uspije jedino Vam preostaje sudskim putem Tužbom i tužbenim zahtijevom za isplatom novčanih sredstava temeljem neisplaćenih Vam plaća....

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tražiti oslobođenje od plaćanja sudskog postupka prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ukratko, zahtjev se podnosi nadležnom uredu državne uprave u županiji a prema navedenom zakonu  podnositelj zahtjeva biti će oslobođen troškova sudskog postupka:

-  ako ukupni prihodi podnositelja i članova kućanstva mjesečno ne prelaze po članu kućanstva iznos proračunske osnovice (proračunska osnovica za 2015. godinu iznosi 3.326,00 kuna, isto kao i za 2014.), i

-  ako ukupna vrijednost imovine u vlasništvu podnositelja zahtjeva i članova kućanstva ne prelazi iznos od 60 proračunskih osnovica.

Pri odobravanju oslobođenja, imovno stanje podnositelja zahtjeva utvrđuje se za dvanaest mjeseci prije početka mjeseca u kojem se zahtjev podnosi, te će se ukupni prihodi iz tog razdoblja obračunali u razmjernim dijelovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite poštovani spitfire, još samo da Vas nadopunim da ako bude tražila besplatnu pravnu pomoć u uredu državne uprave, neka traži sekundarnu (pisanje podnesaka, zastupanje na ročištima i dr.), dok je primarna samo savjet odvjetnika, pa ako ispunjava uvjete koje ste Vi pobrojali, dobiva odvjetničlke usluge kao i oslobađanje plaćanja sudskih troškova..., oprostite još jednom što sam se ubacio...:palac:

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo mene opet, predala sam zahtjev za besplatnu pravnu pomoć u uredu državne uprave. 

Sada bih htjela poslati preporučena sa povratnicom zahtjev poslodavcu, te bih vas molila samo da provjerite da li sam ga dobro napisala ili ako bih trebala što dodati još. 

 

Poštovana gđo. XX,

obraćam Vam se ovim putem zbog neisplate plaća za 10/2017, 11/2017 i 12/2017 godine.

Kako do današnjeg dana 15.01.2018 nije isplaćena niti jedna plaća za navedene mjesece, ovim putem Vas molim da kao poslodavac bez ikakvih sankcija podnesete zahtjev Agenciji za osiguranje radničkih tražbina za isplatu plaća za navedene mjesece.

Ukoliko u roku od 15 dana od primitka ovog zahtjeva ne podnesete zahtjev za isplatu minimalne plaće Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja za navedene mjesece neisplaćene plaće, biti ću primorana pokrenuti sudski postupak zbog kršenja radničkih prava jer jer neisplata plaće kazneno djelo.

Lijepi pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija