Jump to content

auto kredit


karlo

Preporučene objave

Poštovani,2007.godine naslijedio sam automobil,isti je bio pod kreditom tako da se banka po smrti ostavitelja namirila od osiguranja. Automobil je bio pod fiducijom. Na moju incijativu  automobil sam predao ovlaštenom predstavniku osiguranja  koji je taj automobil prodao,to je bilo 2008.godine. Nakon predaje automobila  se nije događalo ništa tako da ne znam ni po kojoj je cijeni prodan automobil nisu mi se javljali.Sve do 11.mjeseca prošle godine kada mi se javio odvjetnički ured koji zastupa osiguranje, oni su se javili sa namjerom da podmirim potraživanje iza ostavitellja, u dopisu je navedena vrtoglava cifra koju moram podmiriti  ako se sam javim dogovorom oni mogu umanjiti dugovanje.Sad ne znam da li sam treba pristati . U dopisu ja sam im odgovorio da je predmet u zastari i oni se nisu više javljali.jučer sam ustanovio da su predmet dali na sud i da je pokrenut postupak ovrhe (e-građani),na kućni adresu još nisam ništa dobio.Osim automobila naslijedio sam zemljište,zanima me u daljnjem slijedu događanja oni moju sjesti na moju nekretninu (stan) ili mogu tražiti da se namire iz naslijeđenog  zemljišta  .Što mi je po vama činiti,i unaprijed puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, karlo je napisao:

pokrenut postupak ovrhe

Ovrha,temeljem čega??Jel protiv vas vođen parnični postupak?

 

, karlo je napisao:

banka po smrti ostavitelja namirila od osiguranja.

Što će reči da je obvezu ispunila treća osoba,pa je potraživanje prešlo na osiguranje,no treba istaknuti da od tog trenutka počinje tijek zastare u odnosu osiguranja prema vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, karlo je napisao:

 Automobil je bio pod fiducijom. Na moju incijativu  automobil sam predao ovlaštenom predstavniku osiguranja  koji je taj automobil prodao,to je bilo 2008.godine. Nakon predaje automobila  se nije događalo ništa tako da ne znam ni po kojoj je cijeni prodan automobil nisu mi se javljali

da li sam ovim postupkom prekinuo zastaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, karlo je napisao:

Poštovani,2007.godine naslijedio sam automobil,isti je bio pod kreditom tako da se banka po smrti ostavitelja namirila od osiguranja. Automobil je bio pod fiducijom.

Niste naslijedili automobil, jer je bio pod fiducijom. 

Naslijedili ste ugovor o fiduciji.

Ili je to bio leasing?

Citiraj

Na moju incijativu  automobil sam predao ovlaštenom predstavniku osiguranja  koji je taj automobil prodao,to je bilo 2008.godine. Nakon predaje automobila  se nije događalo ništa tako da ne znam ni po kojoj je cijeni prodan automobil nisu mi se javljali.

Automobil je bio u vlasništvu tvrtke. 

Zašto se niste posavjetovali prije nego ste to učinili?

Miožda ste trebali razmotriti opciju da preuzmete taj ugovor i nastavite plaćati, ili ste trebali razmotriti neku opciju raskida ugovora. Ovako ispada da su oni raskinuli ugovor zbog neplaćanja.

Ne znam ima li itko iskustva ovdje sa slučajevima prekida fiducijarnog ugovora zbog smrti ugovaratelja?

 

Citiraj

Sve do 11.mjeseca prošle godine kada mi se javio odvjetnički ured koji zastupa osiguranje, oni su se javili sa namjerom da podmirim potraživanje iza ostavitellja, u dopisu je navedena vrtoglava cifra koju moram podmiriti  ako se sam javim dogovorom oni mogu umanjiti dugovanje.Sad ne znam da li sam treba pristati .

Kako je preminula osoba koja je bila osiguranik?

Pravo na regresno potraživanje ima osiguravatelj ako je šteta skrivljena ponašanjem osiguranika. Primjerice, autoosiguranje će potraživati naknadu ako je osiguranik skrivio prometnu nesreću u pijanom stanju. 

U vašem slučaju, ta osoba je sklopila policu neke vrste životnog ili kakvog već osiguranja u korist te leasing kuće. Prodavatelj auta se naplatio od osiguravatelja, a osiguravatelj sada tereti nasljednike?

Koji bi bio uopće bio smisao osiguranja fiducijarnog kredita od smrti osiguranika/dužnika, ako nasljednici onda odgovaraju za to što je osiguranik preminuo. Po toj logici, jedino možda ako je izvršio samoubistvo, a i tada isključivo ako je to učinio sa namjerom da nasljednicima osigura neku materijalnu dobit.

Takav ugovor ima obilježja nepoštenog ugovora.

 

Citiraj

U dopisu ja sam im odgovorio da je predmet u zastari i oni se nisu više javljali.jučer sam ustanovio da su predmet dali na sud i da je pokrenut postupak ovrhe (e-građani),na kućni adresu još nisam ništa dobio.Osim automobila naslijedio sam zemljište,zanima me u daljnjem slijedu događanja oni moju sjesti na moju nekretninu (stan) ili mogu tražiti da se namire iz naslijeđenog  zemljišta  .

Zastara počinje teći prvog dana nakon dana kada je osiguratelj isplatio naknadu oštećeniku, a regresno potraživanje osiguratelja prema svom osiguraniku, zastarijeva u roku od tri godine .

Oni mogu sjesti na bilo koju vašu imovinu, a prvo će sjesti ovrhom na račune.

Zato ako do toga dođe, odmah prevantivno ispraznite sve račune ako imate kakav novac na štednji, i ukinite sve minuse. Po potrebi otvorite zaštićeni račun.

Citiraj

Što mi je po vama činiti,i unaprijed puno hvala.

Pričekajte prvo da vidimo što su vam poslali.

Pokušajte potražiti podatke koliko je vrijedio taj auto u trenutku kada ste ga vratili, vidjeti kakav je to bio ugovor, koliko je auta otplaćeno.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , karlo je napisao:

Ostavitelj je izvršio suicid.

Kao što sam pretpostavio.

Vjerojatno se osiguravatelj poziva na to da je ta osoba 'svojim postupkom prouzročila isplatu police osiguranja'. To mi u ovakvom slučaju baš nekako i nije... ne znam što da vam kažem.

Zanimljivo pravno pitanje.

Koliko je prošlo vremena od sklapanja police do suicida?

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 55 minuta, karlo je napisao:

Hmm...nije bilo nikakve police,auto je dignut na kredit ubrzo nakon otplaćenih par rata ostavitelj je umro. U međuvremenu banka se namirila od osig.kuće  i  oni sad poslije 9 godina od kad sam im ustupio auto koji su prodali za ostatak duga terete mene. 

Pogledajte ovdje zastarne rokove:

http://www.ekonos.hr/pravo/zastara-u-obveznim-odnosima-i-porezna-zastara/

posebno:

VIII) Tražbine iz ugovora o osiguranju – 1. tražbine ugovaratelja osiguranja, odnosno treće osobe iz ugovora o osiguranju života – zastarijevaju u roku 5 godina, od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala, tj. od dana saznanja, 2.  tražbine ugovaratelja osiguranja, odnosno treće osobe iz  ostalih ugovora o osiguranju – zastarijevaju u roku od 3 godine,  od prvog dana poslije proteka kalendarske godine u kojoj je tražbina nastala, tj. od dana saznanja, 3. tražbine osiguratelja iz ugovora o osiguranju – zastarijevaju u roku od 3 godine,

 

Možda bi bilo poželjno da se kod banke informirate kada su dobili isplatu po ovom osiguranju. Ne činiti nikakve radnje koje bi se mogle kvalificirati kao priznanje duga.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija