Jump to content

Kaznena prijava poslodavca


HOSTALSTY

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Naime imam par pitanja na koje bi trebao odgovor. Kod bivšeg poslodavca sam radio nekoliko godina te nakon što sam dao otkaz i zaposlio se na novom poslu bivši poslodavac me želi optužiti za (izmišljenu) krađu govoreći da ima dokaze i da su to tolerirali nekoliko mjeseci dok sam bio radio! Da li ima kakav rok gdje bivši poslodavac, može prijaviti prekršaj za krađu od saznanja da je prekršaj stvarno i počinjen? Da li on meni sada potencijalno može predstavljati problem kod trenutnog poslodavca gdje radim?

Također na bivšem radnom mjestu su bile videokamere koje nisu naglašene u ugovoru niti na razgovoru za posao! Da li on može manipulirati tim snimkama, govoreći da sam nešto uzeo (iako je bio normalan dnevni rad i rutina) te me zbog (nekih sumnjivih snimki) prijaviti te kazneno goniti?

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije koliko godina ste radili kod tog poslodavca, tj. prije kojeg vremena on tvrdi da se dogodila ta krađa za koju Vas optužuje..?

Inače odredbom čl. 43. st. 1. Zakona o zaštiti na radu (NN: 71/14, 118/14, 154/14), kao posebnog zakona, regulirano je da poslodavac smije koristiti nadzorne uređaje kao sredstvo zaštite na radu pod uvjetima propisanim istim Zakonom.....čl. 43 st. 2. propisano je kako je dopušteno korištenje nadzornih uređaja radi kontrole ulazaka i izlazaka iz radnih prostorija i prostora te radi smanjenja izloženosti radnika riziku od razbojstva, provala, nasilja, krađa i sličnih događaja na radu ili u vezi s radom.
Poslodavac je kod uvođenja (postavljanja) video nadzora dužan uočljivo i nedvosmisleno označiti (slikom i tekstom) da se poslovni prostor, odnosno ulaz/izlaz radnika snima video nadzornom kamerom....

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokaze nemaju jer krađe nije bilo, mogu jedino preko kamera prikazati da sam stavljao određene artikle u svoju osobnu torbu s urednim papirima kako bi dostavljao prema drugim poslovnicama.  Kako misliš mora objasniti zašto nije odmah reagirao? Da li se onda njegova tužba može temeljiti ako (npr. nađu sumnjivu snimku iz travnja prošle godine) te su reagirali tek nakon što ja više ne radim u firmi iako je uredno bila revizija firme, inventure, usklađivanje poslovnih knjiga te je sve bilo uredno?

 

uređeno: od HOSTALSTY
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da napomenem da bi se ovdje radilo o pronevjeri, a ona se progoni ex offo (iznimka je "šteta" do 1.000,00 kn), dakle nema privatne tužbe (u pravilu).

Ako knjige "štimaju" ne vidim razloga za strah (u konačnici, možete kao svjedoke predložiti osobe kojima ste dostavljali sporne predmete da potvrde vašu priču).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Knjige "štimaju" i unazad šest mjeseci prije mog odlaska je sve štimalo jer su članovi uprave bili na primopredaji poslovnica. Nakon pet mjeseci od komisijske primopredaje i nakon 2 ili 3 inventure, kada sam otišao, sumnjaju da sam ja krao po firmi zajedno sa nekim osobama (nemaju dokaze niti za te osobe niti za mene, samo sumnja).

Iako govore da imaju dokaze da me mogu poslati u ZATVOR na dugo vremena jer se radi o robi vrijednosti cca 40,000 kn kako sam ih razumio zbog kojih me terete da sam otuđio i da su to znali ali nisu previše pažnje pridodavali tome. Zato me je strah da li oni mene mogu prijaviti zbog teškog kazneno dijela (krađa) i da li mogu u zatvor ako slučajno budem okrivljen (prvi puta u životu imam ovakav problem te problem s spravosuđem ako se prijetnje pokažu istinite te imam 37 godina). 

Sporne predmete ne mogu opravdati putem svjedoka jer su svi otišli iz firme ili su u drugim gradovima u poslovnicama.

 

uređeno: od HOSTALSTY
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su ozbiljne i teške optužbe i mislim da biste morali razmisliti malo i o promjeni stava - ukoliko doista nemate nikakvih veza s time što vam pokušavaju prišiti, slobodno im dajte do znanja da ste razgovarali sa odvjetnikom specijaliziranim za kazneno pravo, koji vam je spomenuo mogućnost da vi njih prijavite za lažno prijavljivanje kaznenog djela (ukoliko do prijave dođe). Ovo sa svjedocima se lako riješi, pa nisu otišli iz države.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , HOSTALSTY je napisao:

Knjige "štimaju" i unazad šest mjeseci prije mog odlaska je sve štimalo jer su članovi uprave bili na primopredaji poslovnica. Nakon pet mjeseci od komisijske primopredaje i nakon 2 ili 3 inventure, kada sam otišao, sumnjaju da sam ja krao po firmi zajedno sa nekim osobama (nemaju dokaze niti za te osobe niti za mene, samo sumnja).

Iako govore da imaju dokaze da me mogu poslati u ZATVOR na dugo vremena jer se radi o robi vrijednosti cca 40,000 kn kako sam ih razumio zbog kojih me terete da sam otuđio 

Nije mi jasno što oni zapravo od vas očekuju? Da kao 'priznate pronevjeru' i da im nadoknadite gubitak?

Što konkretno?

 

prije 11 sati , HOSTALSTY je napisao:


i da su to znali ali nisu previše pažnje pridodavali tome. Zato me je strah da li oni mene mogu prijaviti zbog teškog kazneno dijela (krađa) i da li mogu u zatvor ako slučajno budem okrivljen 

 

Ako su ovo stvarno izjavili tako kako ste napisali, onda su te njihove optužbe i postupanje stvarno neozbiljne.

Čini se da bi se prije radilo o kakvoj kako kažu 'fishing expedition',  dakle moguće da im se pojavio kakav manjak (u stvarnosti ili možda čak knjigovodstveni) pa ovakvim pritiskom na sve sadašnje i bivše uposlenike pokušavaju 'iznuditi priznanje'. Da imaju bilo kakav dokaz, vjerojatno ne bi davali tako bedaste izjave nego odmah prijavili pronevjeru/krađu .

Kako vam se obraćaju? Telefonskim pozivom? Dopisom?

 

Ja bih im na vašem mjestu uputio jedan odmjeren, ali oštar odgovor.

Napisao bih da prestanu s tim uznemiravanjem i ustrašivanjem na neutemeljenim prijetnjama, u protivnim ide protiv njih prijava za takvo ponašanje.Uputio bi ih da takvo djelo, za koje me se neosnvano optužuje, ne bi bilo krađa nego pronevjera - 'kako me oputio prijatelj odvjetnik'. (neka vide da baš niste naivna neupućena ovca)

Njihove tvrdnje da 'su to znali ali nisu pridavali pažnju' je potpuno neozbiljna,. Tim više nema osnove za bilo kakve optužbe protiv vas jer ste otišli prije više mjeseci, a u međuvremenu je bilo više inventura.

Također, imaju nadzorni sustav kamera o kojima nisu službeno izvjestili djelatnike pa time krše zakonske odredbe, ali svejedno neka slobodno pregledaju ako na kamerama mogu uhvatiti možebitnog krivca. 

U slučaju da vas prijave uslijedit će vaša tužba za klevetu i javno sramoćenje , a isto tako i prijava poreznoj i carinskoj inspekciji - ako imaju manjak, to će sigurno interesirati i poreznu i carinu, jer ako pokušavaju lažno optužiti djelatnike moguće da je zapravo netko napravio knjigovodstvenu prevaru ili utajio porez. Moguće ćete se obratiti i medijima, i postaviti pitanje zašto nisu već davno projavili pronevjeru. U slučaju bilo kakvih poslijedica ići će i tužba za naknadu štete.

Šalje se preporučeno s povratnicom.  Dovoljno da oni shvate da nećete više naivno čekati i trpiti uvrede, i da neka paušalna prijava protiv vas polučila poslijedce.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija