Jump to content

Porezna zastara


crna

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me da li netko zna ima li kakva mogućnost otpisa ili zastare ovakvog duga

Kopiram zapis iz ZK izvatka i navodim da je prije ovog zapisa zabilježena hipoteka banke za stambeni kredit za istu nekretninu.

..."

Zaprimljeno 19.09.2011. broj Z------/11

Na temelju ovosudnog Rješenja o osiguranju poslovni broj: 10 Ovr-----

/11-2 od 07. rujna 2011. godine uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčane tražbine u iznosu od 28.901,23 Kn sa zateznim kamatama po stopi određenoj za svako polugodište uvećanjem eskontne stope Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta, koje je prethodilo tekućem polugodištu, za pet postotnih poena do isplate počevši od 07. 05. 2010. godine do isplate, kao i troškova ovog ovršnog postupka, za korist: REPUBLIKA HRVATSKA OIB:-----"...

 

U međuvremenu dug je narastao na 53.276,74 kn sa kamatama. Račun mi je blokiran, sa plaće se plaća stambeni kredit ovrhom.

 

 

 

 

 

 

     
   

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , crna je napisao:

zanima me da li netko zna ima li kakva mogućnost otpisa ili zastare ovakvog duga

Kopiram zapis iz ZK izvatka i navodim da je prije ovog zapisa zabilježena hipoteka banke za stambeni kredit za istu nekretninu.

 

 

 

 

 

 

 

     
   

 

 

Nema zastare za potraživanje upisano kao teret na nekretninu.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Porezna uprava donijela je 30.11.2011. Porezno rjesenje kojim se utvrdjuje obveza placanja poreza za ostvareni dohodak za 2007. 2008. I 2009.  temeljem pravomocne presude suda /radno pravo-prekovremeni rad/.

Na rjesenje je pravodobno ulozena zalba te je ista uvazena i doneseno je novo Porezno rjesenje sa datumom 31.03.2017. takodjer sa obvezom placanja poreza na dohodak samo u drugom iznosu. To novo Rjesenje dostavljeno je 05.02.2018. Moze li mi netko reci je li u ovom predmetu nastupila zastara temeljem Opceg poreznog zakona ili nije, buduci je proteklo 6 godina od kraja godine u kojoj je utvrdjena prvotna obveza placanja poreza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako najnoviji OPZ propisuje da će se postupci započeti po starom zakonu dovršiti po istom, tako je u njemu navedeno da je apsolutni rok zastare od 6 godina te bi prema tome i sama naplata s osnove poreza na dohodak bila u zastari. No, kako je zakonodavac za PU propisao bivši zakon tako da se za ono što nije propisano OPZ primjenjuju odredbe ZOO i ZOUP-a, zanimljivo je tumačenje nekih poreznih tijela i upravnih sudova da je rješenje doneseno (dakle od tada se računaju rokovi zastaru) onda kada je postalo izvršno, a to bi u slučaju kada u prvostupanjskom rješenju žalba odgađa izvršenje, isto postaje izvršno donošenjem drugostupanjskog rješenja.

No, ništa vas posebno ne košta pozvati se na zastaru za koju bi porezno tijelo trebalo paziti po službenoj dužnosti (no, 31.03 još nije bilo), baš i mene zanima odgovor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Porezna zastara
  • 3 mjeseci kasnije...

3.5.2018. stiglo je rješenje tijela jedinice lokalne samouprave kojim je razrezan porez na kuću za odmor, i to za godine 2015., 2016. i 2017.

Pretpostavljam da zastara nije nastupila ni za jednu od navedenih godina, jer teče od isteka godine na koju se odnosi, a prema Općem poreznom zakonu rok zastare je 6 godina...?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija