Jump to content

Nasljeđivanje prava korištenja grobnice


zmodri11

Preporučene objave

Prije pet godina preminuo mi je otac. Na ostavinskoj raspravi ja i sestra smo se odrekli svega u korist majke , a druga sestra je prihvatila sve pokretnine i nekretnine. (vjerojatno više iz inata nego koristi)

Jučer mi je došlo od komunalnog poduzeća poziv da produžimo ugovor za korištenje grobnice. Moja majka ima 7/8  a sestra 1/8  prava korištenja grobnice. Ako se ugovor ne produži komunalno poduzeće posmrtne ostatke seli u zajedničku kosturnicu. Budući da odmetnuta sestra ne želi nikakve dogovore i sl. ne znam što mogu učinit. Majka je čak pitala u komunalnom poduzeću može li supruga preselit u drugu grobnicu? Odgovor je bio da može ali opet uz suglasnost sestre.

Sestra nikad nije iskazala volju za plačanje godišnje naknade za održavanje groblja ,a vjerujem da nema želje ni platit naknadu za novi ugovor.

Što bi mi bilo najbolje učinit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , zmodri11 je napisao:

Prije pet godina preminuo mi je otac. Na ostavinskoj raspravi ja i sestra smo se odrekli svega u korist majke , a druga sestra je prihvatila sve pokretnine i nekretnine. (vjerojatno više iz inata nego koristi)

Jučer mi je došlo od komunalnog poduzeća poziv da produžimo ugovor za korištenje grobnice. Moja majka ima 7/8  a sestra 1/8  prava korištenja grobnice. Ako se ugovor ne produži komunalno poduzeće posmrtne ostatke seli u zajedničku kosturnicu. Budući da odmetnuta sestra ne želi nikakve dogovore i sl. ne znam što mogu učinit. Majka je čak pitala u komunalnom poduzeću može li supruga preselit u drugu grobnicu? Odgovor je bio da može ali opet uz suglasnost sestr

Što bi mi bilo najbolje učinit?

grobnica je u vlasništvu(ako ste je platili) ali grobno mjesto nije.

ako ne produžite ugovor zar će nam dati materijal od kog je izgrađen grob? osloboditi grobno mjesto za nekoga?

račun za održavanje groblja ( grobnu naknadu ) može platiti bilo ko (majka,ti, susjed itd) i tada komunalno poduzeće nema osnova premestiti ostatke pokojnika.

tek  nakon što se ne plati 10 godina grobna naknada smatra se da je grob napušten.

uređeno: od bovu
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , G-man je napisao:

Ako majka želi zadržati pravo korištenja, neka plati u cijelosti naknadu, a onda od kćeri potražuje 1/8 toga, koliko iznosi njen dio.

Nije problem u plaćanju , majka želi platit sve i ne želi potraživati ništa, ali problem rade ovi u komunalnom ne daju nam produžit ugovor na neodređeno vrijeme ako sestra isti za svoj dio ne podnese zahtjev za produženje. Malo mi je i čudna njihova tvrdnja da majka ne može bez nje ni posmrtne ostatke preselit. To nam je sve rekla službenica na šalteru, vjerujem da bi oni morali imati neku svoju pravnu službu gdje bi mogao dobiti bolje informacije nego na šalteru od službenice.

U pravu ste to je grobno mjesto.

Hvala vam za odgovore, mama će se malo umirit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , zmodri11 je napisao:

Nije problem u plaćanju , majka želi platit sve i ne želi potraživati ništa, ali problem rade ovi u komunalnom ne daju nam produžit ugovor na neodređeno vrijeme ako sestra isti za svoj dio ne podnese zahtjev za produženje. Malo mi je i čudna njihova tvrdnja da majka ne može bez nje ni posmrtne ostatke preselit.

Kako je bovu objasnio, grobno mjesto nije imovina nego imovinsko pravo. Grobnica je imovina, izgrađena na 'pravu građenja'.

Ima drugih sliččnih tema na kojima sam to objašnjavao.

prije 1 sat , zmodri11 je napisao:

To nam je sve rekla službenica na šalteru, vjerujem da bi oni morali imati neku svoju pravnu službu gdje bi mogao dobiti bolje informacije nego na šalteru od službenice.

U pravu ste to je grobno mjesto.

Hvala vam za odgovore, mama će se malo umirit.

 

O takvim stvarima se ne razgovara na šalteru. Ode se u pravnu službu, i pita se otvoreno zašto prave probleme gdje problema nema: -  "Maltretirate hrvatskog branitelja i njegovu bolesnu majku tako da pokojnog oca i supruga želite izbaciti iz grobnice iako uredno plaćaju grobnu naknadu? Tražite formalne bedastoće samo zato da bi grobno mjesto skupo prodali! Koliko kod vas vrijedi mir pokojnika i pijetet prema živoj rodbini umrloga? Hoćete da o tome sutra izađe članak na naslovnici Novog lista?" Malo odglumiš iznerviranost, i u pravnoj službi će te začas uvjeravati da je sve greška i da 'neupućena blagajnica' nije mjerodavna i ispričavati se. 

Ne razumijem što uopće kompliciraju ovi tamo, jer inače svi komunalci na računu i u ugovoru takve vrste žele jednu osobu, a ne bezbrojne suvlasnike ( struja, voda, plin, pa onda i grobna naknada).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Kod nas na groblju je dopuštena praksa da se sklopi ugovor o ustupu grobnog mjesta za tu 1/8 (primjere takvih ugovora možete naći guglanjem) i ovjerite potpis ustupatelja (sestre) kod javnog bilježnika, što je trošak od 50-ak kuna. To odnesete na groblje i oni onda isprave podatke na temelju tog ugovora. Nakon toga produžite ugovor o korištenju grobnog mjesta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija