Jump to content

Pravilnik o provedbi zakona o Hrvatskim braniteljima


CheKirac

Preporučene objave

Postavljam pitanje onima koji možda nešto znadu o ovoj temi, a ono je sadržano u sljedećem članku:

Citiraj

Hrvatski Branitelji

Neznam dali ste upoznati sa novim zakonom i posljedicom koje nam isti donosi,

Ljudi stravično ste prevareni.
Pravilnik o provedbi novog zakona biti će gotov 15.02.2018 ukoliko do ponoći ne predate zahtjev za ustavnost tog zakona 
vase supruge neće moći naslijediti vase mirovine, ukoliko imaju vise od 40 godina.
Sto znači ukoliko ne dokazu da je smrt nastupila kao posljebica rata i bez obzira na činenicu da ste invalid ranjavan u ratu.
Jedino sto mogu ostvariti jest neka naknada u visini 1090 kuna.

Imajte na umu smrtnost branitelja, te činenicu da većina vase djece nije zaposlena, a vase obitelji imaju stambene i druge kredite, nakon moguće smrti branitelja većina obitlji ostati će bez krova nad glavom i kruha.

Vase supruge prositi će po trgovima.

Hitno od svojih udruga zatrazite da reagiraju te pozovite Hrvatske Branitelje i članove obiteli da budu spremni izaći u obranu vaseg dostojanstva

DIJELITE POST.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada uzdržavanim/preživjelim članovima obitelji

Naknada uzdržavanim/preživjelim članovima obitelji u Hrvatskoj je zajamčena Zakonom o mirovinskom osiguranju. Kao i starosna mirovina, tako je i naknada preživjelim članovima obitelji zajamčena u dva stupa: stup socijalnog osiguranja i stup obveznog osobnog računa. Naknada preživjelim članovima obitelji odobrava se nakon što su ispunjeni uvjeti na strani preminule osobe i člana obitelji koji ostvaruje pravo.

Preživjeli članovi obitelji ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu ako je preminula osoba navršila najmanje pet godina mirovinskog staža u razdoblju od 10 godina osiguranja; ispunila uvjete za stjecanje prava na invalidsku mirovinu; već uživala starosnu, prijevremenu ili invalidsku mirovinu, ili je provodila profesionalnu rehabilitaciju. Preživjeli članovi obitelji koji ostvaruju pravo na naknadu su udovice (udovci) u dobi od 50 godina ili stariji ili mlađi od 50 godina i koji skrbe o djetetu (djeci) koja ostvaruju to pravo ili s invaliditetom (žena koja je postala udovica u 45. godini života ostvaruje pravo na naknadu preživjelim članovima obitelji u 50. godini života).  Djeca ostvaruju pravo na davanja za siročad do navršene 15. godine života (navršene 18. godine za nezaposlene, navršene 26. godine za studente i bez dobne granice za osobe s invaliditetom). Roditelji preminulog radnika također imaju pravo na naknade ako imaju 60 godina ili više i preminuli ih je uzdržavao (ili mlađi od 60 godina, ako im je utvrđen trajni gubitak radne sposobnosti). Braća i sestre također ostvaruju pravo na naknada preživjelim članovima obitelji, pod uvjetom da ispunjavaju uvjete koji se primjenjuju na siročad.

Naknada prestaje čim se udovica, odnosno udovac ili osoba s invaliditetom mlađa od 50 godina ponovno uda/oženi.

Mirovina za preživjele članove obitelji temelji se na starosnoj ili invalidskoj mirovini koju je preminuli primao ili je imao pravo primati te o broju preživjelih članova obitelji koji ostvaruju pravo na takvu mirovinu. Najmanji broj godina staža za izračun mirovine je 21. To je 70 % za jednog nadživjelog člana obitelji; 80 % za dva nadživjela člana obitelji; 90 % za tri nadživjela člana obitelji; i 100 % za četiri ili više nadživjelih članova obitelji.

izvori: članci 66. - 75., 79. i 87. Zakona o mirovinskom osiguranju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosta toga mi je jasno ali ovo oko nasljeđivanja mirovine tj korištenja mirovine umrlog branitelja za djecu i suprugu mi nije jasno. Stoga molim one koji taj dio razumiju da nas ostale upute u to :

- da li obitelj umrlog branitelja nasljeđuje njegovu mirovinu i u kojem iznosu tj postotku od njegove mirovine

- kada njegova supruga ima pravo naslijediti njegovu mirovinu

- da li je iznos cjelokupne mirovine osnovica za određivanje postotka koji se nasljeđuje (primjerice branitelj prima 5000 kn invalidske zbog opće nesposobnosti i koliko onda nakon njegove smrti dobiva supruga?)

Fakat smo u kriznoj skupini i svakodnevno umiremo a obitelji ostaju za nama pa da malo pojasnimo koji se to zakoni odnose na obitelj u svezi korištenja mirovine umrlog branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran da je članak kojeg sam objavio išao u smijeru da napravi što veću konfuziju među braniteljskom populacijom koja je na ovakove objave jako osjetljiva.Ako je istina da  pravilnik o provedbi zakona o Hrv. braniteljima  bude donesen ili objavljen 18.02.2018. god. a bude po nas nepovoljan ili na bilo koji način diskriminirajući što se tiče prava naših supruga i djece  nakon smrti također me interesira isto što je napisao i PrEsVeTli u svom postu. Nije mi jasna nikako odredba u zakonu koja govori o pravima udovica i djece umrlih Hrv. branitelja. 

Molio bih one koji imaju više saznanja da nam malo pojasne stručnije tu tematiku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je sa beneficiranim stažem i dvostrukim stažem provedenim u obrani RH ? Vrijedi li to i kako se taj dio vrednuje (zbraja li se to zajedno i nadodaje na efektivni staž u trenutku ispunjenih uvijeta za umirovljenje ili ?)

Navodno je bilo prijedloga da dobna granica bude 55 godina starosti prijevremena, 60 starosna pa da se umanjuje sukladno vremenu provedenom u obrani RH.

Ministar Tomo Medved je često spominjao smrtnost branitelja u prosjeku od 52 godine starosti, ovim zakonom ta stavka nije nikako riješila, već se primjenjuje opći propis ZOMO što znači od predviđenih 65. starosti se odbija vijeme provedeno u borbenom sektoru...

Ja sam `68. godište, bi sam pripadnik djelatnog sastava MUP-a (Specijalna policija) od 1991. i DVO MORH-a do pred kraj 1998. časno sam izašao iz "sustava" i dosad imam ukupno 25 godina i 8 mjeseci efektivnog staža.

Prema ovom stanju u starosnu mirovinu bih mogao 2030. I tada ću imati puno više od Medinih 52...

Vjerovatno će me barem jednom zahvatiti i nova reforma mirovinskog zakona, ako ne i dva put... Naravno, ukoliko to doživim :-o

SDP-ovci jedva čekaju dolazak na vlast, da se pokažu u svom svijetlu,  a onda ćemo vidjeti opet razne registre, hapšenja, a i ovaj zakon će sigurno pasti u zaborav(već viđeno u više navrata)

Smatram da ovim zakonom nije ništa riješeno u korist nama koji nismo umirovljeni i teško da će po tim uvjetima umirovljenje itko doživjeti...

Smatram da nam je neznam po koji put nanesena ogromna šteta, jer u medijima se plasiraju potpune neistine i toči se žuć na nas pred narodom koji zbog takvih političara sve lošije živi. Gledajte samo što mladi pišu po raznim portalima i sl.

Sve sam stariji i pitam se: jesam li za ovo ratovao i jesam li donio dobru odluku da ću dalje raditi i ne tražiti od domovine ništa...

I šta sad ? Tko je jamio-jamio je ili ima kakve nade za nas koji radimo ili ne radimo i nismo u mirovini ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sportaš sam... posla je sve manje, a o zdravlju bi se moglo...

Kronični išijas (još od rata)

2005. Inzult (moždani)

2005. Dijagnosticiran povišeni tlak

2008. Ugrađena su mi je prvi stent

2011. Ugrađen mi je drugi

2016. Operirao jetru zbog polipa pritom mi je odstranjena žućna vrečica (možda je greška što ne pijem alkohol :-P )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija