Jump to content

Dobrovoljno razvrgavanje suvlasničke zajednice isplatom


Laik2018

Preporučene objave

Suvlasnik sam idealnog dijela 1/3 nekretnine po osnovi nasljedstva. Nakon ostavinske rasprave usmeno je dogovoreno kako će dvoje suvlasnika isplatiti trećeg, odnosno svaki po 1/6 njegovog dijela. Međutim od spomenute ostavinske rasprave prošlo je već 20 godina, a jedan od suvlasnika ne želi riješiti situaciju dok je suvlasnik kojeg se treba isplatiti živ. Postoji li mogućnost da da jedan suvlasnik neovisno o drugome dobrovoljno razvrgne suvlasničku zajednicu isplatom 1/6 ili se razvrgavanje mora provesti u dogovoru sa svim suvlasnicima, odnosno da li oba suvlasnika moraju isplatiti tećeg istovremeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ukoliko je u pitanju djelomično razvrgnuče suvlasničke zajednice nije moguće da dva suvlasnika razvrgnu međusobnu zajednicu te oboje ostanu u suvlasničkom odnosu sa preostalim odnosno trećim suvlasnikom? Znaći laički, jedan suvlasnik razvrge suvlasništvo isplatom 1/6, te svo troje ostaju suvlasnici na preostalom dijelu dok drugi suvlasnik ne isplati svoju 1/6, a preostala dva suvlasnika razvrgnu suvlasništvo etažiranjem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem da je vama razvrgnuće kao takovo zanimljivo poradi odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina. No, razvrgnuće isplatom je dio sudskog a ne dobrovoljnog razvrgnuća. Pri tome valja uzeti u obzir odredbe ZVDSP koje o tme jasno govore da će kod razvrgnuća isplatom sud odrediti da suvlasniku stvar pripadne u cijelosti, a da ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova.

Svi ostali oblici isplate, pa i ovaj koji navodite, bi u biti bila obična kupoprodaja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija