Jump to content
Lakonogi

Privatna tužba (uvreda) - kako odgoditi ročište, a da tužba ne bude odbačena?

Preporučene objave

Ja sam privatni tužitelj u kaznenom postupku koji se vodi zbog uvrede. Postupak se vodi na sudu u mjestu prebivališta okrivljenika, a ja imam prebivalište u drugom gradu.

Za nekoliko dana trebala bi se održati rasprava tj. prvo ročište, ali nešto mi je iskrslo i tog dana ne mogu putovati na raspravu.

Zanima me kakva je praksa u ovakvim postupcima koji se vode povodom privatne tužbe. Hoće li sud uvažiti moj prijedlog/molbu za odgodom rasprave ili će odmah odbaciti tužbu? Trebam li podnijeti neke dokaze o spriječenosti ili je dovoljno samo izjaviti da sam spriječen i predložiti odgodu? Moram li slati posebni podnesak ili je dovoljno na neki drugi način (mail, faks, telefon) obavijestiti sud?  (što bi se dogodilo da se tužitelj uopće ne pojavi na prvom ročištu, da li bi tužba odmah bila odbačena ili bi se i bez njega proveo postupak temeljem dokaza koje je naveo u tužbi...?)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala!

Još nešto: budući da nikako ne želim biti nekorektan prema okrivljeniku tj. ne želim ga dovoditi u neugodne situacije (da nepotrebno dolazi na sud), a sud neće imati vremena da ga poštom na vrijeme obavijesti o otkazivanju rasprave, što bi bilo najbolje napraviti? 

Pada mi na pamet da nakon razgovora sa sucem obavijestim okrivljenika i predložim mu da i on nazove suca, kako bi i on dobio informaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

To slobodno spomenete sucu, pa će on (njegova zapisničarka) obavijestiti okrivljenika (ako imaju njegov broj).

Imajte na umu i kako ćete, ovisno o razlogu nemogućnosti odaziva, biti dužni sudu dostaviti određenu dokumentaciju (medicinsku ili slično) koja pravda izostanak.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×